Federer mi je bio dobar prijatelj, a onda je ušao u Top 10 i promenio broj

Izvor: B92, 20.Avg.2020, 18:29

"Federer mi je bio dobar prijatelj, a onda je ušao u Top 10 i promenio broj"

Na ukupno 58 duela sa hrvatskim teniserima, Rodžer Federer je ostvario čak 50 pobeda.

Samo pet hrvatskih tenisera je uspelo da pobedi Švajcarca tokom njegove dvadesetdvogodišnje profesionalne karijere.

U pitanju su Ivan Ljubičić (3), Borna Ćorić (2), Mario Ančić (1), Ivo Karlović (1) i Marin Čilić (1).

Ipak, i pored pobeda ni jedan od pomenutih tenisera nema pozitivan međusobni skor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Rodžerom, što je slučaj i sa velikom većinom svih tenisera sveta.

Nisu samo petorica pomenutih jedini Hrvati koji su pobedili Federera, ali su se još dva poraza Švajcarcu dogodila na Fjučrsima, kategoriji dva ranga ispod ATP turnira.

U švajcarskom Usteru je 19-godišnji Ivan vajda pobedio 16-godišnjeg Rodžera Federera 1997. godine, a isto je pošlo za rukom Davoru Grgiću, na jednom turniru do 14 godina u SAD.

Rodžer se, očekivano, u dva naredna susreta osvetio Hrvatu, koji je nedavno "otvorio dušu" o susretima sa Federerom, kao i načinu na koji su im se razdvojili životni putevi.

"Bili smo dobri prijatelji. Moj tadašnji trener iz Novog Zelanda i njegov iz Australije (Piter Karter, koji je preminuo sa 38 godina prim. aut) su se poznavali i često smo zajedno putovali", priča Grgić za "Ubi tennis" i dodaje:

"Često smo zajedno i izlazili. Pričali smo i telefonom, ali kada je on ušao u Top 10 promenio je svoj broj i od tada nismo u kontaktu".

Imao je priliku Grgić da obnovi prijateljstvo prošle godine na Australijan openu, ali je odlučio da ne smeta.

"Da, mogli smo da se sretnemo na Australijan openu prošle godine kada sam bio tamo, ali nisam hteo da mu smetam. Ponavljam, ja nisam neko ko želi da bude primećen, a i ko zna da li bi me se on uopšte setio", priznaje Grgić.

Život je razdvojio dva prijatelja – Federer je postao jedan od najboljih tenisera svih vremena, a Grgića su loša forma i povrede odvojile od terena i usmerile ka trenerskom poslu.

"Ja baš i ne volim da pričam o tome i da to ističem, možda zato postoje različita mišljenja. Federer je postao istinska legenda, dok sam ja običan čovek iz malog grada. Razlika je nebo i zemlja. Ali da - jesam ga pobedio. I to u prvom od naša tri međusobna duela. To je bilo u Americi na Sanšajn kupu. Sećam se i rezultata, bilo je 6:4, 6:4", prisetio se hrvatski trener.

I pored toga što je Federer "promenio broj kada je ušao u Top 10", Grgiću je ostao u lepom sećanju.

"On je bio veoma opušten, voleo je da se zabavlja i šali. Bavio se i drugim sportovima, sve od kriketa do nekih drugih kojima tada nisam ni znao ime. Mislim da je to zašto je toliko razvio svoje veštine. Dok su drugi trenirali '300' sati nedeljno, on je 'šarao'", zaključio je Grgić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.