Federer i Nadal se sjajno slažu, osim kada...

Izvor: Mondo, 15.Nov.2017, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Federer i Nadal se sjajno slažu, osim kada...

"A, Masters na travi?", pitao je Federer povređenog Nadala, koji je posle povlačenja sa ATP finala sezone postavio pitanje zbog čega se taj turnir ne igra na šljaci.

Rodžer Federer i Rafael Nadal odlično se slažu van terena - osim kada se ne slažu.

A, to se uglavnom događa kada jedan od dvojice najtrofejnijih tenisera sveta, bar >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prema gren slem titulama, ima primedbe na nešto što se tiče svih igrača - kalendar takmičenja, sistem žrebanja, termini mečeva na najvećim turnirima, izbor podloge, pauza između poena, odmor na kraju sezone, itd.

Ništa drugačije nije bilo ni ove nedelje u Londonu, na ATP finalu sezone, na kojem ove godine nema povređenih Novaka Đokovića, Endija Mareja i još nekolicine igrača iz vrha, pa je pažnja samo još više bila usmerena prema Švajcarcu, osvedočenom miljeniku Engleske, i Špancu, koji nikad nije imao takvu vrstu podrške u Londonu, ali nije bio ni "persona non grata" poput Đokovića.

Nadal se zbog problema sa kolenom povukao sa poslednjeg Mastersa u sezoni, onog u Parizu pre dve nedelje i već tada je najavio da to nije uradio kako bi bio spreman za London i mečeve u "O2 areni", a da nije blefirao saznali smo već na njegovom prvom nastupu kada je statirajući kraj osnovne linije izgubio od Davida Gofana rezultatom 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:4 i potom objavio da se povlači.

Nakon što ga je zemljak Pablo Karenjo Busta odmenio u grupi u kojoj su još Dominik Tim i Grigor Dimitrov, Španac je izašao pred medije i rekao da nije pošteno to što se završni turnir sezone na kojem pravo učešća imaju samo osmorica najboljih u kalendarskoj godini uvek po pravilu održava u dvorani i na tvrdoj podlozi, koja njemu statistički gledano najmanje odgovara.

Da bismo Nadalovu izjavu, i potom Federerov odgovor, stavili u potpuni kontekst prvo ćemo "razložiti" sva njihova finala na podloge i ambijent u kojem su odigrana.

Rafael Nadal

Finala u karijeri: 111

Ukupan skor: 75-36

Beton: 18-25

Šljaka: 53-8

Trava: 4-3

Tepih: 0-0

Napolju: 73-30

Unutra: 2-5

Rodžer Federer

Finala u karijeri: 144

Ukupan skor: 95-49

Beton: 65-24

Šljaka: 11-15

Trava: 17-6

Tepih: 2-4

Napolju: 72-36

Unutra: 23-13

Dakle, Federer je u dvoranama osvojio 23 titule iz 36 finala, Nadal dve iz sedam. Federer je na betonu osvojio 65 titula, Nadal 18 uz negativan skor u finalima, dok je 53 od 75 titula osvojio na zemljanim podlogama – napolju!

Uslovi u kojima se decenijama igra nekada Masters kup, sada ATP finale sezone očigledno i nedvosmisleno više odgovaraju Federeru, koji je i najtrofejniji teniser u istoriji ovog turnira sa šest titula, ispred Novaka Đokovića, Ivana Lendla i Pita Samprasa koji imaju po pet.

Nadal nikada nije osvojio poslednji turnir u sezoni, na kojem ima samo dva finala - 2010. savladao ga je Federer, 2013. Đoković.

Otuda, njegovo nezadovoljstvo donekle se može i razumeti, ali…

"Nije pošteno prema teniserima kao što sam ja da je završni turnir uvek na podlozi koja mi najmanje odgovara. To je uvek najgori mogući teren za mene", rekao je Nadal, koji je tokom cele karijere smatrao da je igra na betonu najpogubnija za zdravlje igrača i bi trebalo da postoji više turnira na šljaci i travi.

"Bez obzira na to što se igra u dvorani, moguće je postaviti drugačiju podlogu. Ova arena je divno mesto za završni turnir, atmosfera je neverovatna i srećan sam svaki put kada dođem ovde, ali svakako da u Londonu možemo da igramo i na šljaci", rekao je Nadal, koji je još pre toga osigurao poziciju "Broj 1" na kraju sezone.

Nakon što je u utorak kasno uveče savladao mladu nadu svetskog tenisa, Aleksandera Zvereva i napravio korak prema sedmoj tituli na Masters kupovima, Federer je iskoristio priliku da replicira rivalu i prijatelju podsetivši ga na to da je on tokom karijere bio dominantan na travnatim podlogama pa da nikada nije tražio da se turnir igra na travi.

"Da li mislim da je pošteno? Rekao bih da Rafa nije pronašao pravu reč za ono što je hteo da kaže. Mogu samo da podsetim da ne postoji nijedan Masters turnir koji se igra na travi i da je samo jedan u dvorani", odgovorio je Federer, jedan od specijalista za igru na najbržoj podlozi na kojoj je osvojio 17 titula iz 23 finala.

"Ako već pričamo šta je pošteno, mislim da je pošteno da se igra u dvorani i na tvrdoj podlozi jer su takvi uslovi i u Parizu. Da li bismo mogli da se 'prebacimo' na šljaku na neko vreme? Da, možda... Da li bismo mogli da vidimo neki turnir iz Serije 1.000 na travi? Da, možda... O svemu tome bi trebalo raspravljati. Može se igrati i na šljaci u dvorani, ali je to malo glupo", dodao je Federer, ali je na kraju podvukao:

"Poštujem Rafino mišljenje i razumem ga".

Najracionalnije je, ipak, razmišljao bivši teniser Pat Keš, koji danas radi kao stručni konsultant za britanske medije.

"Šljaka u Londonu? Kako bismo to objasnili igračima? Da moraju odmah sa tvrde podloge u Parizu da dođu ovde na šljaku", rekao je Keš i podsetio da je Rolan Garos u junu poslednji veliki turnir na kojem se, u toku sezone, igra na najsporijoj podlozi, posle čega sledi kratka sezona na travi i potom povratak na beton na kom teniseri igraju od starta sezone do aprila.
Pogledaj vesti o: Rafael Nadal

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.