IZVEŠTAJ FBI OBORIO OBAMINE OPTUŽBE: Nema dokaza o umešanosti Rusije u izbore u Americi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Dec.2016, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZVEŠTAJ FBI OBORIO OBAMINE OPTUŽBE: Nema dokaza o umešanosti Rusije u izbore u Americi!

Izveštaj vrlo kratak i površan

Zajednički izveštaj Federalnog biroa za istraživanje i Odeljenja za unutrašnju bezbednost, koji je objavljen u četvrtak da bi podržao optužbe o sajber-napadima Rusije protiv SAD, nema neku težinu i čak ne pretenduje na tačnost, izjavio je bivši američki ambasador u Saudijskoj Arabiji Čas Friman za Sputnjik.

Izveštaj sadrži poricanje i u njemu se navodi da je predstavljen „kao što jeste“, kao i da Odeljenje za unutrašnju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bezbednost ne daje nikakve garancije u vezi sa informacijama koje su u njemu.

- U njemu se ne tvrdi da je tačan“, istakao je Friman. „U njemu se ne pominje ’Vikiliks‘… nijednom. Drugim rečima, u izveštaju se ne navodi da su Rusi dali ’Vikiliksu‘ bilo kakve imejlove Demokratske partije ili predsedavajućeg Demokratskog nacionalnog komiteta Leona Podesta.

Friman je takođe ukazao i na neke „dvosmislene“ reči u izveštaju, što su izrazi kojima se pokrivaju činjenice da su autori izveštaja znali da objavljuju tvrdnje koje ne mogu da podrže čvrstim dokazima.

- Izveštaj počinje poricanjem i koristi izraze ’kao što je‘ i ne daje nikakve garancije u vezi sa bilo kakvom informacijom.

Ovi izrazi se koriste kada neko želi da „zamaže oči“, kada ne želi da govori o činjenici da nešto ne radi. Takvi izrazi se najčešće koriste u izveštajima sumnjivog kredibiliteta, koji imaju svrhu da zaštite svoje autore kako ne bi bili tuženi na sudu za namerno pogrešno predstavljanje ili namerno prikrivanje, objašnjava Friman.

U izveštaju se ne napominje da je uzbunjivač Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) izjavio da NSA već poseduje potpunu i presudnu dokumentaciju koja jasno dokazuje neugodna curenja, koja su navodno omogućili Rusi, a zapravo su došli iz izvora unutar Demokratske partije, dodaje Friman.

- U njemu se ne pominje činjenica da su vrhunski uzbunjivači NSA naveli da NSA poseduje dokaze koji tačno pokazuju kako su imejlovi išli iz Demokratske partije do ’Vikiliksa - jer prati svu elektronsku komunikaciju u Sjedinjenim Američkim Državama - naglašava Frimen.

Bivši viši zvaničnici NSA i Centralne obaveštajne agencije čak su podržavali insistiranje na tvrdnji osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža da su ključni neprijatni dokumenti o predizbornoj kampanji Hilari Klinton došli iz njene sopstvene stranke, dodaje Friman.

Izveštaj „ne uzima u obzir činjenicu da visoki bivši zvaničnici NSA i CIA (i ’Vikiliksa‘) tvrde da to nije bilo hakovanje, već curenje američkih insajdera“, ističe on. Friman je takođe istakao da je izveštaj vrlo kratak i površan.

- On ima samo pet i po stranica i još sedam stranica za buduće bezbednosne preporuke… Važno je istaći ono što se u izveštaju ne pojavljuje. U izveštaju se, zapravo, ne pominje mnogo toga - zaključuje on.

U četvrtak je Obamina administracija najavila proterivanje 35 ruskih diplomata i nove sankcije protiv šest fizičkih i pet pravnih lica zbog navodnog mešanja Moskve u predsedničke izbore u novembru i maltretiranje američkih diplomata u Rusiji.

Ruski zvaničnici su više puta negirali optužbe SAD, karakterišući ih kao apsurdne i smešne besmislice. Korporativni mejnstrim medij „Njujork tajms“ je u četvrtak takođe priznao da navodni dokazi u izveštaju nisu ništa uspeli direktno da povežu više zvaničnike ni civilne ni vojne obaveštajne službe Rusije sa bilo kakvim planom da se utiče na američke izbore.
Pogledaj vesti o: FBI,   Ambasador Rusije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.