Poznati svi detalji žreba kvalifikacija za EURO 2024 - Srbija u drugom šeširu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2022, 11:00

Poznati svi detalji žreba kvalifikacija za EURO 2024 - Srbija u drugom šeširu

Žreb kvalifikacija za Evropsko fudbalsku prvenstvo 2024. godine biće održan 9. oktobra od 12 sati u Frankfurtu.

Fudbalski savez Srbije (FSS) saopštio je danas detalje vezane za žreb kvalifikacija za EP 2024.

U kvalifikacijama će učestvovati 53 selekcije. Reprezentacije će biti svrstane u sedam grupa sa po pet ekipa i tri sa po šest. Učesnici završnog turnira Lige nacija, Hrvatska, Španija Italija i Holandija biće u grupama sa pet selekcija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U UNL seširu su: Holandija, Hrvatska, Španija i Italija. U prvom šeširu se nalaze Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska i Poljska. Pored Srbije u drugom šeširu će biti Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska, Finska.

U trećem šeširu su Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Jermenija, a u četvrtom Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska ostrva, Severna Makedonija, tzv. Kosovo.

U petom šeširu se nalaze: Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta, a u poslednjem, šestom Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Nemačka se kao domaćin automatski kvalifikovala za EP 2024. Po dve prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa izboriće plasman na EP, a poslednja tri tima biće poznata posle baraž mečeva.

Srbija je prvim mestom u Četvrtoj grupi Divizije B obezbedila učešće u tom baražu, pa će "orlovi" imati popravni samo u slučaju da preko kvalifikacija ne izbore direktan plasman u Nemačku. Utakmice kvalifikacija za EP 2024. biće odigrane od marta do novembra 2023. godine.

Srbija neće moći da igra i sa još jednom reprezentacijom čiji je savez članica UEFA.

UEFA je odlučila da iz političkih razloga u istoj grupi ne mogu da budu Jermenija i Azerbejdžan, Belorusija i Ukrajina, Španija i Gibraltar, Srbija i tzv. Kosovo, kao i BiH i tzv. Kosovo.

UEFA je navela i da najviše dve reprezentacije sa potencijalno oštrim zimama mogu biti u istoj grupi, a to su Belorusija, Estonija, Farska ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija i Norveška.

Zbog velike udaljenosti pojedine ekipe mogu da budu izvučene sa maksimalno jednom od neki drugih reprezentacija. Azerbejdžan može biti u grupi samo sa Gibraltarom, Islandom i Portugalijom. Island samo sa Gruzijom, Izraelom, Jermenijom ili Kiprom.

Kazahstan će moći u grupi samo sa jednom od sledećih reprezentacija, a to su: Andora, Vels, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugalija, Republika Irska, Severna Irska, Farska ostrva, Francuska, Škotska ili Španija.

Birof: Nemačka neće igrati kvalifikacije za EP 2024.

Fudbaleri Nemačke neće učestvovati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine, saopštio je direktor reprezentacije Oliver Birof.

Nemačka je domaćin Evropskog prvenstva 2024. godine. Evropska fudbalska unija (UEFA) je pružila mogućnost da Nemačka bude smeštena u jednu grupu i da igra utakmice sa reprezentacijama iz te grupe, ali bez rezultatskog značaja.

Fudbalska reprezentacija Francuske učestvovala je u kvalifikacijama za EP 2016, dok je Katar igrao u kvalifikacijama za Mundijal 2022. godine, iako su kao domaćini obe selekcije obezbedile učešće na ova dva takmičenja.

"Kao domaćini već smo se kvalifikovali za EP. Ovo nam daje veću fleksibilnost prilikom pravljenja planova sledeće godine tako da možemo da se pripremamo protiv jakih reprezentacija", rekao je Birof.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.