Veselin Vujović analizirao Srbiju: Daj bože da grešim

Izvor: B92, 11.Jan.2024, 11:59

Veselin Vujović analizirao Srbiju: "Daj bože da grešim"

Legendarni Veselin Vujović analizirao je regionalne selekcije, među kojima i Srbiju, pred njihove premijere na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Vujović je posebnu pažnju posvetio "orlovima" koji će igrati u Grupi C sa Islandom, Mađarskom i Crnom Gorom.

"Ubeđen sam da svi u ovoj grupi, sa punim pravom, očekuju prolaz u drugi krug, ali je svima i panika da ne završe na poslednjem mestu. Definitivno najzanimljiva grupa na prvenstvu, ne samo jer su tu naše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve reprezentacije. Ovakva izjednačenost u grupi se jako retko dešava", rekao je Vujović za "Balkan hendbol".

"Čini mi se da je Island blagi favorit. Pokazaće prva utakmica kako stoje stvari. U nju Island i Srbija ulaze sa različitim utiskom ostavljenim kroz pripremne mečeve. Srbija nije blistala protiv Poljske i Španije, ali ajde, dešavalo se neretko da sve bude super na prijateljskim utakmicama, pa da se na prvenstvu podbaci. Nadajmo se da će sada biti suprotno".

Srbija je uoči EP igrala na turniru u Španiji gde je posle pobede nad Slovačkom doživela poraze od Poljske i domaćina.



"Srbija je definitivno dobila opomenu na turniru u Španiji. Opomenu da se skupi i motiviše. Ima dobre igrače, kompetitivne za ovakvo takmičenje i dovoljno kvalitetne da iznesu reprezentaciju do ostvarenja cilja",
kaže svojevremeno najbolji rukometaš sveta.

Da li je selektor Đerona sakrio karte?

"Možda su sakrili neke akcije u napadu, ali…Vidi, godinama sam trener i selektor, i znam da se to tako ne radi. Ne vidim baš situaciju u kojoj će vam trener pred meč reći, „Slušaj, danas igramo na 60%“. Što to ne rade Danci, Francuzi i ostale najozbiljnije reprezentacije? Zato što oni razmišljaju o sebi, a ne o drugima. Da oni odigraju najbolje što mogu, pa nek razmišljaju protivnici o njima".



"Ovo što smo videli i čuli kroz pripreme je španska fora. Ćema izjavljuje kako je krio karte protiv Čeha, a oni ih nadigraše u sred Mađarske. Gledao sam utakmicu, Česi su ih razbili na terenu. Kakve karte, ne verujem u te priče. Znači, kad se završi utakmica na prvenstvu, onaj ko je izgubio je loše krio karte, tako ispada",
govori kroz smeh Vujović.



"Milosavljev je protiv Španije u trećoj utakmici branio 60 minuta. Cupara nije ulazio. Je l’ to sakrivanje karata? U odbrani su počeli oni koji će sigurno igrati na prvenstvu. Minutaža se delila kao i ranije, tim tempom kojim apsolutno očekujem da se deli i na prvenstvu"
.



"Daj bože da grešim, jer onako kako je reprezentacija izgledala u Španiji – nije dobro. Ali, pazi sada, ako se odigra dobro i pobedi Island, selektor će ispasti genije, jer se može tumačiti da je kamuflirao pravu snagu tima na pripremnim utakmica. Te interpretacije su umetnička sloboda, ali ono što je realnost – niko tu ništa posebno nije krio, osim što se možda sačuvalo par akcija"
.

Reprezentacija je značajno napredovala od dolaska Đerone na mesto selektora, ali je i dalje daleko od evropske elite.

"Moram da kažem da se od dolaska Đerone vidi napredak u nacionalnom timu. Pogledajte mečeve u kojima su na dve strane dva španska trenera, sada više ni ne znamo koliko ih ima po reprezentacijama i top klubovima. Pa svi isto igraju, nema razlike. Srednji bek kao da je košarkaški plejmejker".



"Ja sam ubeđen da bi našoj reprezentaciji više odgovarao skandinavski sistem, sa brzim protokom i dobrim zaletom. Španci igraju uvek isto, nema novina godinama. Srednji bek dribla, pa široka ukrštanja i tako dalje. Za takve akcije moraš imati izuzetan kvalitet, uigranost i veliku rotaciju. A ja mislim da je tu Srbija malo kratka za takvu igru. Ali, hajde da vidimo kako će biti"
.



"Kada igraš protiv španskog trenera i ubaciš nekog novog igrača, ili odigraš napad koji ranije nisi igrao, njega hvata ozbiljna panika. Oni su ujutru do uveče u analizama, video pa video. U tom segmentu su španski treneri odlični, ali jedva čekam da vidim da li će neko od njih doneti neku novost na ovom prvenstvu, i kakve će plasmane da ostvare. U kontekstu takvih ekipa, uz Španiju, najozbiljniju reprezentaciju ima Egipat. Igrali su sad sa Danskom, Norveškom i Holandijom. Od minus tri na poluvremenu su stigli do rutinske pobede nad Norveškom, čini mi se da oni imaju novu modifikaciju takvog sistema. Baš bi bilo zanimljivo, iako je nemoguće, videti kako bi oni prošli na EP. Voleo bih takvu reprezentaciju da gledam u Evropi"
.

"Orlove" u Nemačkoj čeka izuzetno teška grupa, a kao ključni meč Vujović vidi duel sa Islandom.



"Zvuči grubo, ali meni je Mađarska uvek bila reprezentacija bez karaktera. Imaju dobre igrače, ulažu, dobra strategija, ali nemaju petlju kakvu imaju naši momci u važnim utakmicama na prvenstvima. Jači smo od njih i na igračkom i na psihološkom planu"
.



"Crna Gora je velika nepoznanica u Minhenu. Mogu da dobiju bilo koga, ali isto tako i da izgube. Patriotski momenat je njihova velika snaga. Njih ne moraš da teraš da naprave faul ili da se bace na glavu. Počevši od Lazovića i Borozana koji su u centru odbrane, uvek su u faulu, uvek u kontaktu, muški igraju defanzivu"
.



"Očekujem da najbolje utakmice igraju na početku, tačnije protiv Mađara. Kako turnir bude odmicao, bojim se da će padati jer sumnjam da im roster može izdržati niz kvalitetnih utakmica. Bilo bi dobro da pobede Mađarsku. Ali nije to mudrost, pa 90% učesnika mnogo zavisi od prvog meča. Hrvatska ako dobije Španiju postaje veliki konkurent za polufinale, Srbija ako dobije Island, imaće sve preduslove da bude prva u grupi"
.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.