Univerzitet u Novom Sadu u društvu uspešnih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2022, 10:00

Univerzitet u Novom Sadu u društvu uspešnih

Gostujući u emisiji Akademac na Radio-televiziji Vojvodine , rektor Univerziteta u Novom Sadu prof.dr Dejan Madić  naglasio je da su glavni resurs Univerziteta studenti i dodao je da dobrih primera rada studenata koji su rezultirali nagradama mnogo .

Studenti sa FTN-a su možda poslednji primer studenata koji su sa Evropskog prvenstva u robotici došli sa osvojenim prvim mestom.

S tim u vezi, rektor je istakao da nastava koja se sprovodi na našem najvećem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fakultetu a generalno i na ostalima , svoje ovaploćenje nalazi u praksi.

Po njegovim rečima, ta ista robotika će biti podrška u poljima privrede, kako bi se vratio dug društvu i znanjem se investiralo dalje.

Rektor je istakao da je UNS poželjan partner za sve Evropske univerzitete, dodajući da smo mi , na ex YU prostorima treći po veličini Uniuverzitet.“ Prvi je Beogradski, drugi Zagrebački a veći smo od Ljubljanskog ali nije nama prioritet kvantitet već kvalitet“ –istakao je.

Po njegovim rečima, na tržištu konzorcijuma, koji je Evropska komisija sada opredelila za dobijanje velikih projekata i finansiranja od starne EU ,ima mesta i za nas jer učestvujemo i mi u jednom. Naglašeno je da su gradovi domaćini i turistički i akademski i naučno gledano interesantni poput, Pariza, Porta, Alkale, Hamburga, Minhena, Lunda i Segedina.

Sastanak u Parizu je bila svojevrsna prilika da UNS pokaže svoj kapacitet koji je rezultirao velikim projektom koji neće biti naučni već okrenut studentima. „Okrenut je sposobnosti za učenje, kapacitetima za razvoj, druženje, kulturu i sve što bi moglo da obogati kampus u Novom Sadu koji je već divan“-rekao je prof. dr Dejan Madić.

Pomalo subjektivno ističući da lepši kampus od ovog u Novom Sadu nije video.

Na kraju prve godine svog trogodišnjeg mandata, podseća da mu je ovo ujedno i četvrta godina u Rektoratu jer je bio i prorektor za Međunarodnu saradnju. Stava je da su ono što su obećali kao tim i realizovali.

Svoj tim prorektora vidi kao oficire koji su tu da obezbede kapacitete svim fakultetima.

Takođe podseća da je evropski model univerziteta , integrisani model „ Mi ga još uvek nemamo ali generalno treba da se ponašamo kao da smo integrisani“- dodao je.

Osvrćući se na godine pandemije i uvežbanosti na online nastavu rektor smatra da za sve izazove UNS ima strategiju pa i za eventualnu krizu energije.

Rektor je zadovoljan Komisijom za izradu akcionog plana za rodnu ravnopravnost čiji je ujedno i predsednik. Mi na UNS bi trebali da budemo jako zabrinuti ako i jedna žena trpi bilo koju vrstu uznemiravanja pa i ono koje koči njene kapacitete kao nastavnika, asistenta, studenta, člana nekog foruma...“To ne sme da se događa“-naglašava.

Izričit je protivnik krađe znanja ali i dalje vidi akcenat na savesti studenata i testu znanja u kompanijama .

nakon diplomiranja.

Zaključuje da su konzorcijumi jako važni i da se projekti neće moći dobijati bez njih . Naš Univerzitet je ušao u jedan od boljih i na to su, kako je istakao jako ponosni.

Rok za završetak fakulteta je produžen za one studente koji su izgubili trku sa vremenom dobijajući tako novu šansu.

Najavljena je  izgradnja nove Studentske menze , doma i Studentskog kulturnog centra.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.