Tri srebra i dve bronze Srbiji sa EP u Sofiji od briljantnih juniora

Izvor: B92, 04.Dec.2020, 13:46

Tri srebra i dve bronze Srbiji sa EP u Sofiji od briljantnih juniora

Završna slika juniorskog Evropskog prvenstva u boksu 2020. u Sofiji donosi nam pet srpskih heroja – tri juniorke i dva juniora sa medaljama za ponos Srbije.

Godina 2020. ma koliko bila bolna, teška za celokupno čovečanstvo zbog virusa korona koji je paralisao celu planet i odneo mnogobrojne žrtve, za srpski boks završava se pozitivnom pričom za koju su potrudila naša mlada petorka.

Epilog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takmičenja naših mladih snaga boksa na šampionatu Starog kontinteta su tri srebra koja sijaju zlatom i koja sijaju oko vrata naših mladih dama: Sare Ćirković, Željane Amidžić, Dragane Jovanović, dok su bronze iskovali naši mladi bokseri: Vukašin Tepić i Darko Đukanović.

Boje Srbije u Sofiji branilo je šest devojaka i deset juniora predvođeni selektorom Draganom Vasiljevićem Durungom. Na putu do srebra u kategoriji do 52 kg Sara Ćirković pobedila je reprezentativke Litvanije, Ukrajine, Moldavije, zaustavljena je na poslednjoj stepenici do najsjajnijeg odličja od Ruskinje Vere Jurčenko.

U kategoriji do 54 kg Dragana Jovanović nanizala je pobede protiv Rumunke i Moldavke , dok je u borbi za zlato izgubila je od Ruskinje Arine Vostrikove.

U borbi za zlato za našu Željanu Amidžić (kategorija do 75 kg) koja je u polufinalu savladala Ukrajinku bila je kobna Poljakinja Olivia Červinska.

Srbiju je na EP u Sofiji predstavljao i sudija Aleksandar Vučićević.

"Svi ljubitelji mogu biti ponosni na ceo tim Srbije koji je u Sofiji brojao deset takmičara i šest članova stručnog štaba, kako zbog osvojenih medalja, tako i zbog pristupa mečevima, taktikom, fizičkom spremnošću i žarom sa kojim su se borili za uspeh svoje zemlje. Dali su primer svima kojim putem treba ići i kada su teška vremena i beznađe izazvano višom silom. Za kratko vreme uz veliki rad dobili smo pet osvajača medalja na Prvenstvu Evrope, što je nakon jaza i niza godina u kojima je boks bio na marginama, veliki uspeh i znak da smo na sjajnom putu i vetar u leđa da nastavimo u još jačem ritmu do novih izazova na kojima ćemo juriti sam vrh", istakao je selektor juniorske selekcije Srbije Dragan Vasiljević Durunga.

Odmah po dolasku u Srbiju iz Sofije naši mladi šampioni uputili su se u BSS gde su imali prijem kod predsednika Borovčanina.

"Zadovoljna sam učinkom u Sofiji gde sam rezultatom 5:0 u prvom meču pobedila Rumunku, zatim prekidom u trećoj rundi u borbi za plasman u finale savladala sam i tada drugu bokserku Evrope predstavnicu Moldavije, na žalost ovaj put u borbi za zlato jača je bila Ruskinja, ali dala sam sve od sebe. Nastavljam da treniram sa željom da u narednoj sezoni budem još bolja. Uskoro nam kreću bazične pripreme i radujem se tome, sada uživam u sreći i rezultatu koji samo ostvarila u Sofiji", rekla je reprezentativka Srbije Dragana Jovanović članica BK Vojvodina iz Novog Sada.

Osmeh na licu i reprezentativcu Srbije Darku Đukanoviću koji je u Sofiji osvojio bronzu.

"Srećan sam zbog bronze, ali nadam se sledeće godine još većem uspehu. Treniram svakodnevno, imam svoj cilj, plan, zadatak i konstantno radim na ostvarenju zacrtanog. Nadam se da će uskoro i virus korona biti prošlost kako bi bilo još više takmičenja koja su zbog svega što se događa sa virusom u velikoj meri desetkovana. Da ne treniram boks ne znam šta bi trenirao, a najveći uzor i da kažem razlog mog ulaska u ring bio mi je moj brat, gledajući njegov meč poželeo sam da i ja krenem njegovim stopama i evo sada sam tu, na pravom putu", rekao je član BK Rokica iz Loznice Đukanović.

Učinkom mladih snaga srpskog boksa na EP u Bugarskoj izuzetno je zadovoljan i predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

"Ponoviću ono što ponavljam već nekoliko godina, a što je naša misija, a zbog čega smo ovde i radimo punim srcem za procvat srpskog boksa, to su pune sale za trening, stvaranje novih šampiona i na prvom mestu dobrih, poštenih, iskrenih, dostojanstvenih ljudi, koji će biti primer i uzor u našem društvu. Videli smo na delu našu mladost koja je puna entuzijazma, energije i koja zna šta hoće u životu, zna put kojim želi da korača. Ono što posebno raduje je da su još jednom pokazali šta znači boriti se, ali i biti džentlmen, igrati po fer plej notama. Ponosni smo na sve naše takmičare, želimo im da nastave da rastu u svakom obliku, da nastave da budu marljivi, da uče, jer poenta života i jeste konstantno nadograđivanje koje vam donosi bolje sutra", zaključio je predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

Bokserski savez Srbije nagradio je svih pet osvajača medalja za Srbiju na EP u Sofiji iznosima po 60.000 dinara, kao i mesečnim stipendijama u iznosima od po 20.000 dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.