Srbija za peto mesto, Belgija i Španija za evropski tron

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 11:25

Srbija za peto mesto, Belgija i Španija za evropski tron

Košarkašice Srbije nastup na Evropskom prvenstvu u Ljubljani završavaju utakmicom za peto mesto.

Ekipa Marina Maljković izborila je plasman na olimpijske kvalifikacije, pošto je u meč razigravanja pobedila Crnu Goru 63:58, a tako je prebolela i težak poraz od Belgije u četvrtfinalu.

U nedelju od 14.15 čeka je okršaj sa Nemačkom, koja je u svom delu razigravanja bila bolja od Češke, čime je uzela šestu evropsku kartu za kvalifikacioni turnir za Olimpijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << igre u Parizu, koji će se igrati naredne godine u februaru.

"Mislim da bi bilo lepo da završimo turnir sa pobedom i sigurna sam da ćemo se dobro pripremiti za taj meč", rekla je Aleksandra Crvendakić, reprezentativka Srbije.

Duel Srbije i Nemačke suštinski nema značaj, a selektorka naše reprezentacije Marina Maljković ističe da će mlade igračice biti glavne na njemu, kako bi se što bolje pripremile za novembarski prozor, kada kreće novih ciklus kvalifikacije za EP.



"Protiv Nemačke će glavnu reč da vode mlađe igračice i razmišljanja neka ka novembru. Znači nikako nije revijalna utakmica, nije rezultat u prvom planu. Svaka će dobiti svoje posebne zadatke za ono što nas čeka u novembru. Bukvalno ću sada da im pričam ono što je moja glava zamislila i što vidim za meč sa Nemačkom. U novembru ću imati svega tri dana za pripreme",
rekla je Maljković.

Osim meča za peto mesto, u nedelju ćemo dobiti i osvajače medalja.

Od 17 sati Francuska i Mađarska boriće se za bronzano odličje, dok će se u finalu od 20.00 sastati Belgija i Španija.

Belgijanke su se prvi put u istoriji plasirale u finale EP, a pokazale najbolju košarku na turniru. Grupnu fazu završile su na prvom mestu sa tri pobede u grupi B, dok su četvrtfinalu eliminisale aktuelnog šampiona Srbiju (93:53), čime su pokazale da su prvi favorit za preuzimanje evropske krune.

Predvođene Emom Meseman, košarkašicom koja će verovatno dobiti MVP priznanje, u odličnom polufinalnu Belgijanke su izbacile Francsuku (67:63), pa im se u nedeljnom finalu daju veće šanse u odnosu na Španiju.

"Crvena furija" u grupi je imala skor od dva trijumfa i jednog poraza, u četvrtfinalu je bila bolja od Nemačke, dok je u borbi za finale preskočila borbene Mađarice (69:60), najveće iznenađenje Evrobasketa.

Alba Torens odvela je Španiju u četvrto finale u poslednjih šest izdanja EP, a krilna košarkašica pokazala je koliko je nedostajala svojoj zemlji na prethodnom Evrobasketu U Valensiji, kada 2021. godine nije bila u sastavu.

Španija će pokušati da osvoji petu titulu u istoriji, Belgija, posle dve bronze 2017. i 2021. godine, želi evropski zlatni prvenac, a sve to obećava kvalitetno finale u Stožicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.