Samo pobeda ostavlja nadu

Izvor: Politika, 12.Jun.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo pobeda ostavlja nadu

Fudbaleri Srbije večeras od 20.45 č u Kopenhagenu igraju odlučujući meč kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2016. – Selektor Radovan Ćurčić: „Pokušaćemo da iskoristimo njihove slabe strane.” – Branislav Ivanović: „Spremniji smo i jači nego u Beogradu.”

Od našeg izveštača

Kopenhagen – Trenutak istine, a nije ni kviz ni nagradna igra! Reprezentativci Srbije večeras u Kopenhagenu (od 20.45 č) pred evropskim ogledalom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na prelepom „Telija park” stadionu imaju priliku da pokažu da hamletovska dilema „biti ili ne biti” neće imati tragičan kraj. Samo pobeda protiv Danske Srbima daje nadu za plasman na Evropsko prvenstvo, koje je danas dalje nego ikad u poslednje dve decenije.

Selektor Radovan Ćurčić je pred novinare u Kopenhagenu izašao miran i sa željom da sve tajne sačuva za sebe. Jedno od ključnih pitanja bilo je da li je otklonio sve dileme i će saopštiti ko je u timu. Odgovorio je brzo:

– Tim znam, ali ga neću reći... Nadam se samo da je pravi...

Niko mu nije zamerio što je odlučio da sačuva tajne, a da li njegovi fudbaleri mogu da sačuvaju gol i šanse za odlazak na Evro 2016. pitanje je na koje nije lako dati odgovor:

– Nadam se da će trud koji smo uložili i koji je očigledan dati rezultat.

Pitali smo selektora Srbije ima li „nešto trulo” u reprezentaciji Danske posle ponovnog analiziranja poraza u Beogradu i pobede Danaca nad Crnom Gorom. Odgovorio je bez zadrške:

– Po onome što smo videli u kvalifikacijama nema. Stabilan su kolektiv, deluju kao klub na reprezentativnom nivou, organizovan na svakom delu terena u svakom trenutku utakmice.

Bez obzira na važnost utakmice, reprezentativci Srbije, uverava selektor Ćurčić, spremni su da se izbore sa opterećenjem:

– Opterećujuća je utakmica, ali sa tim pritiskom moramo da se nosimo i mislim da ćemo biti mirni da odigramo koncentrisano. Nemamo strah, pokušaćemo da prikrijemo svoje mane i budemo dovoljno dobri da njihove slabe strane iskoristimo – zaključio je Radovan Ćurčić.

Branislav Ivanović, kapiten reprezentacije Srbije, uverava da smo spremni za meč godine:

– Iskoristili smo ove dve nedelje za dobar rad i sve smo podredili najvažnijoj utakmici. Ne bi trebalo da bude nekih iznenađenja, spremni smo za meč.

Danska je prva primala gol na poslednjih osam utakmica, od čega je čak četiri meča uspela da preokrene:

– Statistika je takva, a mi znamo koliko nam je utakmica u Beogradu bila teška i koliko su nam problema napravili. Probaćemo da te greške ne ponovimo i ovde dođemo do pozitivnog rezultata.

Deset godina Ivanović igra u reprezentaciji, a poraz u Beogradu bio je jedan od najtežih:

– Kad se igra dva puta sa istim protivnikom, prirodno je da želiš da mu se revanširaš. Sada smo mnogo spremniji i jači i želimo da uradimo sve, ovo može da bude odlučujuća utakmica, ali nije i poslednja – rekao je Ivanović.

Od njega mnogo toga zavisi – ako zablista kao dosta puta do sada, Vladimir Stojković mogao bi večeras u Lisabonu da postane jedan od junaka najznačajnije pobede srpske reprezentacije u 2015.

– Znamo da je najbitnija utakmica i želimo da svako od nas pomogne što može više kako bismo ostvarili pozitivan rezultat. Tu je i naš patriotizam i inat. Fokusirani smo da zajedničkim snagama napravimo što bolji rezultat.

Dugo se od reprezentacije očekuje bljesak.

– Svi očekujemo da se to desi, možda je sada pravi trenutak. Svi smo hladne glave, mirni, najvažniji je rezultat. Sami odlučujemo o svojoj sudbini i ako smo veliki, ako smo pravi i damo sve od sebe, a svi su igrači svesni situacije, mislim da možemo da vežemo tri pobede i konkurišemo za odlazak na Evro – poručio je Vladimir Stojković.

U sastavu Srbije dilema samo zadnji vezni

Selektor Radisav Ćurčić najverovatnije će na teren izvesti sledeći tim i to u formaciji 4–2–3–1: Stojković, Ivanović, Maksimović, Nastasić, Kolarov, Petrović (kandidati za ovo mesto su još Fejsa i Milivojević), Matić, Tošić, Ljajić, Marković, A. Mitrović.

Danska (4–3–3): Šmajhel, Jakobsen, Bjelan, Kjer, S. Polsen, Hjorbjerg, Kvist, Kron Deli, Eriksen, Bentner, J. Polsen.                       

Milošević: Deset bodova je dovoljno za treće mesto

Ako Srbija večeras pobedi u Kopenhagenu – najveće zasluge će naravno pripasti selektoru i igračima, ali Savo Milošević pre svih biće u prvom planu, jer je garantovao da je Radovan Ćurčić čovek koji je nedostajao reprezentaciji – sposoban da uradi ono što mnogi poznatiji pre njega nisu.

Srbija bi mogla da stigne Albaniju na tabeli čak i ako večeras u Kopenhagenu osvoji samo bod.

– Po mojoj računici, deset bodova bi trebalo da bude dovoljno bar za treće mesto. Ipak, pobeda u ovoj utakmici vrlo nam je bitna, ako je to moguće. Nerešenim rezultatom ne gubimo sve šanse, ali samopouzdanje je vrlo bitno i zbog tabele i saveza i svega ostalog.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.