Sale sprema zanimljiv tandem, Erdogan i baklava za Turke

Izvor: B92, 31.Avg.2017, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sale sprema zanimljiv tandem, Erdogan i baklava za Turke

Verovatno najduži dan na ovom Evrobasketu je gotov, predigra je završena, kreće dugo očekivani spektakl, a sudeći po izjavama svi su spremni da zablistaju.

Dan uoči prvog kola u Grupi D Istanbul je ličio na sve osim na domaćina Evropskog prvenstva u košarci. Ali kako su se zahuktavali poslednji treninzi selekcija, posebno domaće koja je za razliku od ostalih koji su odradili po trening, najviše dve, imala tri.

Reporter B92.net iz Istanbula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << – Aleksandar Kovačević.

Kada su Turci stigli u Fenerbahče arenu okolina ove dvorane je konačno zaličila na događaj vredan pažnje, pre svega zbog velikog broja policajaca koji su obezbeđivali prilaz.

S jedne strane zatamljene crne limuzine, s druge ogromna oklomna vozila i policajci sa automatskim naoružanjem. Razlog vrlo jednostavan – Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Turske posetio je svoje reprezentativce tokom treninga u Ulker areni i podelio im ni manje ni više nego – baklave. Porazgovarao je i sa Alijem Muhamedom, odnosno Bobijem Diksonom koji će ispao iz tima dan pred početak EP zbog povrede.

Ali ukoliko vam je tu mesto nije bio problem šetati se okolo i prići dvorani. U svakom slučaju nismo imali ni šta da tražimo napulju jer je jedino bitno dešava u Areni.

Mi novinari, na žalost, ne možemo da se pohvalimo da smo imali na raspolaganju onoliko vremena koliko bismo želeli sa igračima i timovima. Dobijali smo ih bukvalno na kašičicu, za još koju ustaljenu izjavu pred početak turnira.

U centru pažnje naravno bio je krilni centar Letonije, zvezda Njujork Niksa Kristaps Porzingis koji je do poslednjeg dana bio neizvestan za nastup.

"Imam povredu, ali ništa ozbiljno, biću spreman", rekao je Porzingis koji je bio izuzetno raspoložen prilikom razgovora sa srpskim medijima koji su ga okupirali skoro više nego letonski.

Konačno, negde u vreme dnevnika, bar po lokalnom vremenu, stigli smo i do naših košarkaša. Nismo imali priliku da čujemo na čemu je selektor Aleksandar Đorđević insistirao tokom treninga, ali ono malo vremena što smo imali dalo se primetiti da su spoljni igrači radili na šutu, a Bogdan Bogdanović i na saradnji sa Bobanom Marjanovićem u reketu.

"Menjajte koševe", dobacio bi Đorđević ukoliko su neki igrači suviše često šutirali samo na jednoj strani terena. Sutra će ih čekati oba obruča, a rival obožava da šutira, i što je još gore radi to odlično, pa će morati dobro da mu pariraju.

U međuvremenu, krenuo je takmičarski deo u dva od preostala tri grada, Helsinkiju i Tel Avivu. Krenuo je očekivano, impresivnim partijama Gorana Dragića i Denisa Šrudera za pobede Slovenije i Nemačke, nakon čega je Grčka deklasirala Island sa +29.

Međutim, kao što se i očekivalo i najavljivalo, dogodilo se i jedno iznenađenje, doduše na meču za koji bi mnogo poslednji pomislili da je moguće.

Strastveni Gruzini bacili su na kolena dvostrukog uzastopnog vicešampiona kontinenta Litvance, ograničivši ključnog igrača rivala Jonasa Valančunasa na ispod deset poena. Centru Toronto Reptorsa su nedostajali po poen i skok za dabl-dabl, ali to će verovatno najmanje da ga boli. Više će za boliti promajaš Maciulisa za pobedu uz zvuk sirene.

Međutim, prava bomba usledila je na kraju dana u Helsinkiju, domaća Finska je zaprepastila sve pobedom nad Francuskom posle produžetka. Junak je bio bivši plej Partizana Džamar Vilson.

Ali petak je dan D – premijerni meč Srbije. Konačno ćemo posle dosta trzvica videti šta može nova četa Aleksandra Đorđevića.

Dan otvara okršaj između Belgije i Velike Britanije, a zatvara po mnogima "bratski" duel Turske i Rusije. Očekuje se najmanje 10.000 Turaka, videćemo da li i Rusi veruju u svoju selekciju.

U međuvremenu, kreće i Grupa C u Klužu. Vrlo bitna za Srbiju jer se ukršta sa istanbulskom u osmini finala, a u njoj su dva nama vrlo zanimljiva tima – Španija i Hrvatska.

"Aco pre 20 godina bi vam rekao - zlato! Aco danas vam kaže - dobri smo, ali moramo poštovati takmičenje. Nije lako dobiti dve nokaut utakmice do medalje. Trenirali smo kao životinje. Javnost može da bude mirna, dve godine nije bilo incidenta u ekipi", rekao je selektor Hrvata Aleksandar Petrović.

Do danas se spekulisalo, sutra kreću činjenice.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Napad na zlato " Porzingis, Bertans prva prepreka Srbije

Izvor: B92, 01.Sep.2017, 09:34

Kreće takmičarska groznica i u Istanbulu, a premijeru na Evrobasketu selekcija Srbije ima protiv Letonije (16h) u Fenerbahče Areni...Duel desetkovanih "Orlova" i jedne od selekcija koje su u ogromnom usponu mogao bi da bude jedan od ključnih okršaja u borbi za prvo mesto u grupi D...Reporter B92.net...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.