Ruska uzbunjivačica može u Rio kao neutralni takmičar

Izvor: RTS, 04.Jul.2016, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska uzbunjivačica može u Rio kao neutralni takmičar

Međunarodna atletska federacija (IAAF) odobrila je ruskoj atletičarki, uzbunjivačici Juliji Stepanovoj, da kao neutralni sportista učestvuje na predstojećem Evropskom prvenstvu u Amsterdamu i Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.
IAAF je u saopštenju u petak navela da je prihvatila prijavu Julije Stepanove, koja će biti prva sportistkinja koja će se takmičiti pod "izuzetnim uslovima". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropsko atletsko prvenstvo održaće se od 6. do 10. jula u Amsterdamu.

Stepanova je jedna od najboljih svetskih atletičarki u trci na 800 metara.
Ona i njen suprug Vitalij Stepanov, koji je radio kao anti doping zvaničnik u Rusiji, su prošle godine predali dokaze Svetskoj anti doping agenciji (VADA) o navodnom sistemskom dopingu ruskih atletičara, koji je navodno prikrivala i finansirala država. Posle istrage VADA, IAAF je prošlog novembra suspendovala ruske atletičare.
IAAF je sredinom ovog meseca potvrdila suspenziju, a odluku je podržao i Međunarodni olimpijski komitet.
IAAF je prošle nedelje saopštila da ruski atletičari "koji su bili van zemlje" i koji pokažu da su ih na doping testirali "neki drugi sistemi" mogu kao neutralni takmičari da učestvuju na Olimpijskim igrama.
Odbor za doping IAAF će do kraja nedelje odlučiti o eventualnim zahtevima ruskih sportista, za šta je krajnji rok 4. jul. Rusko ministarstvo sporta saopštilo je ranije da je poslato oko 10 zahteva, a da bi ukupno 67 ruskih atletičara moglo da zatraži izuzeće iz zabrane učešća na Igrama u Rio de Žaneiru, od 5. do 21. avgusta.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.