Rukometna fantazija: Srbija pobedila Dansku, vicešampiona sveta!

Izvor: Blic, 17.Jan.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rukometna fantazija: Srbija pobedila Dansku, vicešampiona sveta!

Uz 17 odbrana maestralnog Darka Stanića, rukometna reprezentacija Srbije je u 2. kolu Evropskog prvenstva savladala aktuelnog vicešampiona sveta, Dansku, sa 24:22 i napravila veliki korak ka plasmanu u polufinale.

Do prelepog završetka rukometne bajke, stiglo se posle mnogo drame. Baš mnogo, kao u ona čuvena vremena naših najvećih rukometnih uspeha.

Dva selektora, Veselin Vuković i Ulrik Vilbek, odlučili su da odbranama 6-0 dođu do uspeha, s tim što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su Danci imali dodatno, svoje tradicionalno oružje - ubitačan kontranapad. Upravo im je on donosio konstantnu prednost, iako je sjajna defanziva "orlova” sprečavala sve što se dalo sprečiti.

Ipak, udarci Hansena sa distance, napadi koji, posle oduzete lopte ili odbrane, ne traju duže od pet sekundi, bili su dugo, zaista dugo prevelik zalogaj za našu nacionalnu selekciju, koja se u prvom poluvremenu susrela i sa čak pet sedmeraca.

Da nije bilo bravura Darka Stanića, teško da bi "orlovi” na poluvremenu gubili samo sa 12:10, ali je generalno dobra igra, pre svega hrabra u odbrani a na trenutke i lucidna u napadu, gde je viđeno nekoliko atraktivnih poteza, davalo ohrabrenje pre nastavak.

A nastavak je otpočeo sjajnom podrškom sa tribina Pionira, koje su grmele kao u svojim najslavnijim danima. Sasvim dovoljno da Danci zastanu, "orlovi” da se razmahnu, čak i da preokrenu.

Uspeli su naši reprezentativci da uz Stanićeve majstorije na gol-liniji dekoncentrišu slavnog rivala, Dancima na momente u napadu nije pomogalo ni iskustvo iz finala prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva kada su tek u produžetku pali protiv Francuske. Nizale su se odlične odbrane "orlova”, sve bolji potezi u napadu, kako što se tiče uigranih akcija, tako i onih individualnih, pa je uz zaglušujuću buku rezultat počeo da se menja u korist Srbije. "Orlovi” su ne samo poveli, već i došli do 21:19 deset minuta pre kraja, a onda su svojim greškama završnicu učinili dodatno dramatičnom.

Gubljenje lopti u situacijama sa igračem više, nerealizovani napadi kada se činilo da bi gol slomio rivala, doveli su atmosferu do usijanaj, a izgeda da je jedini miran u Pioniru bio Darko Stanić. Odbranio je sve što je moglo, čak i ono što se činilo nemogućim, olakšavši tako kolegama da odrade svoj deo posla. A oni su to učinili na onaj stari, pomalo zaboravljeni način - uz mnogo šmeka kada je najteže. Akcije sa utrčavanjem iza protivničkih leđa, šutevi sa distance kada im se niko ne nada - samo su upotpunili majstorije pokazane u odbrani. Sasvim dovoljno za pobedu protiv vicešampiona sveta. Sasvim dovoljno - za bilo koga.

Povezane vesti: Iz minuta u minut: Srbija - Danska 24:22 Lindberg: Izgubićemo od Srbije sa 10 razlike ako ne popravimo igru Vilbek: Srbija igra oštro, ali spremni smo da odgovorimo Rukometaši Srbije čekaju Dance uz pesmu
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.