Radim po „receptu” Bejba Ruta

Izvor: Politika, 05.Mar.2012, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radim po „receptu” Bejba Ruta

Psiholog Bojana Jeličić, koja je nedavno pomogla rukometašima da dođu do evropskog srebra, kaže da je suština psihologije sporta ono što je još davno rekao slavni bezbol igrač: „Način na koji tim igra kao celina određuje njegov uspeh”

U sveopštoj euforiji posle uspeha naše rukometne reprezentacije na nedavnom Evropskom prvenstvu u Srbiji, jedan mali, ali važan deo mozaika tog podviga ostao je u senci. Psiholog iz Novog Sada Bojana Jeličić (32) priključila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se državnom timu na početku završnog dela priprema, kada je selektor Veselin Vuković želeo da njegovi igrači postanu tim. Selekciji koja već deceniju ne zna za uspeh trebalo je dodatno usmerenje i ohrabrenje…

– Kontakt s Rukometnim savezom Srbije ostvaren je zahvaljujući generalnom sekretaru Boži Đurkoviću koji je uvideo da reprezentaciji treba pomoć psihologa. To se dogodilo posle jednog turnira kad je selektor Veselin Vuković naglasio da je tim u dobrom stanju, ali da igrače treba psihološki pripremiti i motivisati za sve što ih očekuje. Prvi sastanak s igračima imala sam tri nedelje uoči šampionata, mada sam se s Vukovićem srela dva meseca ranije. Rekao mi je pre prvog sastanka – ako izdrže 45 minuta, svaka ti čast. Ostali su puna dva sata.

Ističe da skoro svaku saradnju počinje objašnjavanjem razlike između psihologije i psihijatrije…

– Da bih bila sigurna da klijent razume čime se bavi psiholog i da tako anuliram eventualni strah ili strepnju koja može da postoji u vidu pitanja: „jesam li lud kad mi treba pomoć psihologa”, na početku svake saradnje razjasnimo da se psihijatrija bavi poremećajima, patologijom, bolestima, a psihologija tegobama, teškoćama, problemima…

Smatra da je psihologija sporta u Srbiji još u povoju i naglašava da kod nas ne postoji organizacija koja okuplja takve stručnjake.

– Imajući to u vidu, odlučila sam da osnujem Udruženje sportskih psihologa Srbije. Osnivanje je u toku, još su samo ostale neke tehničke stvari da se završe.

Pitamo je, kakva su još njena iskustva?

– Prvo angažovanje bilo je u Fudbalskom klubu „Crvena zvezda” u sezoni kada je Valter Zenga bio trener. Zahvaljujući podršci moga kuma Zorana Žote Antonijevića, bivšeg asa Crvene zvezde i fudbalske reprezentacije Jugoslavije, napravljen je kontakt sa tadašnjim predsednikom kluba. Sav Zengin autoritet kod igrača zasnivao se na tome što je bio fudbalski as, što ne garantuje da će takav igrač postati i dobar trener. Uspešan trener mora prvo da bude lider, a potom da zna da napravi uspešan tim i uspešno da ga vodi. Kad me je Zenga predstavio igračima, niko nije izostao. Prvi susret je uvek važan, jer se tad formiraju prvi utisci i stiče uvid u relacije u grupi.

U Zvezdi je ostala sedam meseci, u sezoni u kojoj je na kraju osvojena dupla kruna. Od 2007. je sarađivala s reprezentativcima streljačkog saveza Srbije, zatim je u preduzeću „Univerzijada Beograd 2009” bila savetnik generalnog direktora za angažovanje i obuku kadrova… O tome šta trenutno radi, kaže:

– U toku su saradnje vezane za pripreme za Olimpijske igre u Londonu, i to s jednim našim sportistom i s jednim iz inostranstva.

Konsultuje se redovno s kolegama iz Evrope i SAD u kojima je živela od 1991. do 1996, kada je, u Solt Lejk Sitiju, bila jedino srpsko dete. Kad je pitaju šta je cilj psihologija sporta, uvek odabira kratak, svima razumljiv odgovor: „Pomaže sportisti da maksimizira svoj potencijal”.

– Za razumevanje psihodinamike sportske grupe, neophodno je globalno sagledati okruženje u kojem sportista egzistira i trenira, naglašavajući i uzornu ulogu tog istog okruženja (klub, savez) na ponašanje članova, njihove stavove, vrednosne sisteme i osobine ličnosti koje bivaju, direktno ili indirektno, stimulisane.

Ipak, smatra da je i danas neprevaziđeno ono što je još davno rekao Bejb Rut, najveća zvezda bezbola pre Drugog svetskog rata:

– Način na koji tim igra kao celina određuje njegov uspeh. Možete da imate skup najvećih asova na svetu, ali ako oni ne igraju zajedno, klub neće vredeti ni paru.

Aleksandar Miletić

-----------------------------------------------------------

Kako pomaže psihologija sporta

„Neki od osnovnih aspekata s kojih psihologija sporta pristupa i time doprinosi poboljšanju rezultata jesu: 1) uči sportistu mentalnoj i emotivnoj spremnosti i stabilnosti za uspešniji učinak na treninzima i takmičenjima, 2) poboljšava efikasnost treninga, 3) poboljšava opšte psihološko stanje sportiste (klijent je mentalno zdrav i van sporta), 4) motiviše sportistu  i uči ga sebe da motiviše, 5) smanjuje nivo anksioznosti i stresa (prekomeran pritisak negativno utiče na učinak), 6) poboljšava fokus i koncentraciju (uspešni sportisti se izdvajaju po istaknutoj kontroli gde će da usmere svoju pažnju), 7) bavi se rehabilitacijom povreda i kontrolom bola, 8) pomaže u poboljšanju saradnje i komunikacije sa stručnim osobljem (trener, ...) i ekipom itd”, kaže Bojana Jeličić.

objavljeno: 05.03.2012
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.