Izvor: Danas, 13.Okt.2015, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda i porazi

U kvalifikacionoj utakmici za odlazak na Evropsko prvenstvo, fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je nedavno u Elbasanu Albaniju sa 2:0, čime je obradovala ljubitelje "najvažnije sporedne stvari na svetu", ali i mnoge druge. Slavilo se Srbijom i šire, mada je reprezentacija odavno izgubila šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo. Politika je davno pobedila sport, te je iz poznatih razloga, utakmica visokog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << rizika u Elbasanu imala poseban značaj.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio je fudbalere po povratku iz Albanije, čestitao im i obećao da će vlada izdvojiti 150 miliona evra "ako postoji želja" da fudbalska reprezentacija dobije "nacionalni stadion". Na Evropsko prvenstvo ipak ide Albanija nakon pobede nad Jermenijom, te je onda i albanska strana imala razloga za slavlje. Ono u Bujanovcu ispitaće i policija zbog nepriličnog skandiranja "Ubij, zakolji da Srbin ne postoji". Kopirajući kolegu Vučića, albanski premijer Edi Rama izjavio je da će se založiti za izgradnju "nacionalnog stadiona" i da će se na njemu nalaziti zlatna ploča sa imenima sadašnjih članova nacionalnog tima, koji su se plasirali na Evropsko prvenstvo. Obe zemlje bi sigurno desetine milione evra potrebnih za gradnju "nacionalnih stadiona", mogle pametnije da iskoriste, bolnice i škole su mnogima najpre pale na pamet, ali "hleba i igara" davnašnja je parola i praksa. Kad hleba nema dovoljno, ostaju nam igre. I stadioni.

Nije Srbija uspela ni da pošteno uživa u pobedi, kad stigoše dva "hladna tuša". Brisel je za Beograd, kako kaže premijer Vučić pripremio "grozan dokument", kojim u nacrtu pregovaračke platforme za poglavlje 35 početka pregovora o članstvu, od Srbije faktički traži da prizna nezavisno Kosovo. Onda je Izvršni savet Uneska odlučio da o članstvu Kosova u toj organizaciji raspravlja 21. oktobra. Tokom izjašnjavanja o dnevnom redu, većina članica je iznela stav da se "prijem Kosova smatra tačkom dnevnog reda, ali da to ne znači da je odluka doneta". Ako bismo koristili rečnik Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, izgleda da albanska strana trenutno vodi nad srpskom 2:1. S tim što su albanski golovi remek dela, a ovaj srpski, pobeda u fudbalu, samo slaba uteha. Ukoliko uopšte može da bude uteha. Da li će to biti i konačni rezultat ovog dela višedecenijskog sukoba dva naroda, videćemo nakon novog kruga razgovora u Briselu, kao i glasanja u Unesku.

Da li su ova dva događaja, nacrt pregovaračke platforme i odluka Izvršnog odbora Uneska, neočekivani šamari Zapada Beogradu? Ili su očekivani epilozi višegodišnje politike? Da li je Srbija, nakon ratova devedesetih, bombardovanja NATO 1999. godine, povlačenja vojske, policije i ostalih državnih institucija s Kosova, mogla bilo čemu drugačijem da se nada? Da nije sve ovo možda tek traženje razloga za raspisivanje prevremenih izbora i zauzimanje boljih startnih pozicija? "Ukoliko pred Srbiju budu postavljeni nemogući uslovi čije ispunjenje bi značilo da se pogazi srpska zastava, ja u tome neću učestvovati i onda je vreme za izbore", poručio je premijer Vučić. Prevremenih parlamentarnih izbora će, po svojoj prilici, biti, a na njima je Kosovo uvek zgodna tema i za vlast i za opoziciju.

A da Srbija ipak gradi taj "nacionalni stadion"? Puno će koštati, neće baš koristiti. Ali bi zato bio odličan spomenik politika svih vlada Srbije poslednjih godina i decenija.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.