Pet šansi za medalje

Izvor: Politika, 17.Sep.2011, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet šansi za medalje

Na Evropskom prvenstvu u veslanju danas pet čamaca Srbije u A finalima, šesti u B finalu

Danas, poslednjeg dana Evropskog prvenstva u veslanju u Plovdivu, Srbija će imati rekordan broj posada u A finalima. Pet od ukupno šest naših reprezentativnih čamaca uspelo je da se plasira među šest najboljih u Evropi i u finalima, najavljuje selektor Nebojša Ilić, veslaće bez kalkulacija i boriti se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za odličja.

Teškom četvercu (Miloš Vasić, Radoje Đerić, Goran Jagar, Miljan Vuković) i ženskom dubl skulu (Iva Obradović, Ivana Filipović), koji su mesto u finalima izborili već u kvalifikacijama, juče u repesažima pridružili su se dvojac bez kormilara (Nikola Stojić, Jovan Popović), dubl skul (Marko Marjanović, Dušan Bogićević) i četverac bez kormilara za lake veslače (Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić). Novoformirani četverac skul (Jovan Jovanović, Aleksandar Filipović, Nenad Beđik, Predrag Lackov) veslaće u B finalu i boriti se za plasman od 7. do 12. mesta.

–Četverac za lake veslače je bio favorit u repesažu i bez većih problema je osvojio prvo mesto i tako se plasirao među šest najboljih posada. Za razliku od ovog čamca, dvojac bez kormilara i dubl skul su imali veoma teške trke u kojima su posle mnogo prolivenog znoja upeli da overe „vizu” za finala. Dvojac je posle prvih 500 metara bio na poslednjem mestu, ali je ostatak trke odveslao izvanredno i uspeo da se dokopa drugog mesta ostavivši iza sebe odlične Poljake i Mađare. Dubl skul je zaboravio je lošu trku u kvalifikacijama i uz mudru i kvalitetnu vožnju uspeo je da osvoji mesto koje je vodilo u finale. To je odličan rezultat, pogotovo ako se zna da do borbe za finale nije uspela da dođe posada Estonije koja je važila za jednog od favorita u repesažu – rekao je Nebojša Ilić.

Stojić i Popović u dvojcu bez kormilara bili su drugi u drugoj polufinalnoj trci (6:41,61) iza blizanaca Gudulas iz Grčke (6:38,26), koji uz Italijane Morantija i Karbončinija (pobednici prvog polufinala sa 6:37,94), važe za najveće favorite današnjeg finala. U finalu veslaće i dvojci Poljske, Rumunije i Belorusije.

Muški dubl skul (Marjanović, Bogićević)je u repesažu sa 6:33,42 minuta zauzeo drugo mesto, iza Italije (6:32,39), ne dozvolivši Estoncima (6:38,98) da im ugroze plasman u finale. Danska, Belorusija nisu bili ozbiljni rivali.

Laki četverac (Tomić, Stanojević, Babović, Nešić) je superiorno pobedio u drugoj trci repesaža (6:16,49) ispred Španije (6:17,78), Rusije (6:18,73), Mađarske (6:19,59),  Portugalije (6:19,67) i Belorusije (6:44,07).Četiri prvoplasirane posade izborile su mesto u finalu, gde ih čekaju pobednici kvalifikacija Češka i Italija.

Ž. B.

objavljeno: 18.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.