PREDSTAVLJAMO - ITALIJA: Sad su stvarno gotovi

Izvor: MozzartSport.com, 08.Jun.2016, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSTAVLJAMO - ITALIJA: Sad su stvarno gotovi

Prvi put Italijani kreću na Evropsko ili Svetsko prvenstvo bez velikih ambicija. Toga su svesni svi, počev od Kontea i njegovog stučnog štaba, preko novinara koji prate Azure, do običnih ljudi. Utisak je jedinstven - nikad nisu bili lošiji

Nijedna italijanska reprezentacija nije ispraćena na veliko takmičenje sa tako malo entuzijazma kao Konteovi izabranici, na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Uprkos agresivnim  reklamnim kampanjama televizija koje su kupile prava za prenose utakmica, zagrevanjem atmosfere u štampanim i elektroskim medijima, Italijani ostaju ravnodušni. Istini za volju, na Čizmi su poslovično hladni prema Azurima, počinju da se “lože” tek od četvrtfinala na velikim takmičenjima, ali ovoga puta je drugačije.

Prvi put Azuri kreću na Evropsko ili Svetsko prvenstvo bez velikih ambicija. Toga su svesni svi. Počev od Kontea i njegovog stučnog štaba, preko novinara koji prate Azure, do običnih ljudi. Budući da se radi o velikoj fudbalskoj zemlji koja je četiri puta bila prvak sveta, priče o prolazu u nokaut fazu takmičenja ili do četvrt-finala, ne prolaze. To je previše malo za italijanske apetite, a realno gledano teško je da Azuri mogu dalje od četvrtfinala, uprkos činjenici da je lopta okrugla.

MOZZART specijal kvote za EURO - Italija

Ni najzagriženiji optimisti ne mogu da zamisle Italiju u polufinalu, a kamoli finalu. Čak ne funkcionišu ni poređenja sa ekspedicijom Marčela Lipija pre 10 godina koja je praktično u tišini, inkognito, otišla u Nemačku da osvoji Mundijal. Tačno je da je odbrana Azura, kao i onda, čelična, sve sa Bufonom na golu, ali danas u italijanskoj selekciji nema igrača kalibra Totija, Del Pjera, Pirla. Nema čak ni centarfora u rangu Tonija, dok bi Pipo Inzagi, koji je presedeo gotovo celo Svetsko prvenstvo na klupi, bio nezamenljivi starter u Konteovoj selekciji. Rečju, italijanski fudbal nije bio nikada na tako niskim granama kao sada. Najbolji strelac u selekciji Azura, među pozvanima u Francusku, je Danijele De Rosi, sa 18 golova u dresu nacionalne selekcije. Ironija sudbine je da De Rosi ne bi bio ni pozvan pod nacionalnu zastavu da se nisu povredili Markizio i Verati.

PREDSTAVLJAMO – ŠVEDSKA: Ibra glumi babarogu, ako ga se uplaše...

U kakvom raspoloženju se nalazi fudbalska Italija možda najbolje govori i polemika oko dodele dresa sa brojem 10 Tijagu Moti. Poređenja su bila koliko neizbežna toliko i ponižavajuća za vezistu PSŽ-a, na društvenim mrežama, sa prethodnim privremenim vlasnicima dresa Azura sa brojem 10 (Sivori, Rivera, Antonjoni, Bađo, Albertini, Del Pjero, Toti pa čak i Kasano). Takođe, koliko je tim Azura prosečen i bez velikih igrača, govori i podatak da je selektor Antonio Konte viđen kao dodatna vrednost, stvarni broj 10, u redovima Azura.

Najveći problem sa kojim se suočio Konte u stvaranju selekcije Azura za EP u Francuskoj je mali broj igrača koji objektivno mogu da konkurišu za nacionalni dres. Danas u Italiji nema više od 40 fudbalera koji mogu da uđu u krug reprezentativaca, tako da selektor nema veliki izbor, još ako se povredi par ključnih fubdalera, sve se pretvara u noćnu moru.

►PREDSTAVLJAMO – BELGIJA: Ni odbrana, ni selektor, problem je srpski sindrom... 

Početna formacija Italije biće 3-5-2. Konte je svestan da ne raspolaže sa kvalitetnim fudbalerima na sredini terena i pogotovo u napadu, tako da će se orjentisati na “ratničko-radničku” igru, sličnu koju je praktikovao Juventus u njegovoj prvoj sezoni na klupi Bjankonera. Problem je što u ovoj Italiji nema Pirla, a povredile su se njegove prirodne zamene Markizio i Verati. De Rosi i Tijago Mota ne samo da su spori nego i usporavaju igru i nemaju lucidnost i kreativnost za ulogu režisera igre u velikom timu. To, uostalom, i nije njihova uloga u klubovima za koje igraju.

Osim Antonija Kontea, tačka oslonca Azura je odbrana Juventusa. Bufon, Barzalji, Bonuči i Kjelini, su odbrana koju je u redovima Bjankonera, pre pet godina ukomponovao Konte, i dan danas funkcioniše gotovo perefektno. Postoji mogućnost, da u nekim utakmicama selektor promeni formacijski sastav u 4-3-3. U tom slučaju bi Darmijan mogao da bude dodat Juventosvoj trojci.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART na specijalu EURO 2016

Na sredini terena ulogu režisera prvobitno je trebalo da ima Tijago Mota, ali je povreda Italo-Brazilca i eksponencijalno poboljšanje forme De Rosija naterelo Kontea da razmišlja da poveri ulogu centralnog veznog igrača Rominom zameniku kapitena. Tako da ne bi bilo iznenađenje da De Rosi istrči od prvog minuta na teren protiv Belgije 13. juna u Lionu. Pored De Rosija će igrati na levoj strani Konteov štićenik Đakerini, dok će na drugoj biti Florenci ili Parolo. Po desnom boku će delovati Kandreva, a na levom boku, u zavisnosti od protivnika ili rezultata, će igrati Darmjan ili El Šaravi. Protiv jačih protivnika igrač Mančester Junajteda će biti u prednosti jer će davati veće garancije u dafanzivnoj fazi, dok će El Šaravi imati više šansi da bude starter protiv lakših rivala i kada treba juriti rezultat.

Najveći problem Kontea je napad. Nikada u svojoj istoriji Azuri nisu imali tako, eufemistički rečeno, prosečne napadače. Pele, Eder i Zaza su rezerve u timovima za koje igraju, Insinje je na stalnoj klackalici između klupe i terene sa Martensom i Kaljehonom u Napoliju, Imobile iza sebe ima dve očajne sezone. Tokom kvalifikacija, Konte je najčešće birao tandem Pele - Eder, međutim Italo-Brazilac je imao veliki pad forme od prelaska u Inter prošlog januara a Pele je jedan skroman centarfor, koji u nekim drugim vremenima ne bi mogao ni da sanja o dresu Azura.

Najbolji strelac Eura? Kvota na Pelea je 50,00, a na Edera 60,00

Tokom priprema Konteu se nametnuo Zaza. Centarfor Juventusa nije rasni strelac, ali odrađuje odlično posao u igri bez lopte koju traže svi ozbiljniji treneri od svojih napadača. U ovom momentu Zaza je najbliži mestu startera protiv Belgije, a ostaje da se odluči ko će mu biti partner, Imobile ili Insinje, za koga navija cela Italija. Štaviše, jedini fudbaler koji delimično budi malo veće emocije među Azurima je igrač Napolija.

Italijanski novinari se nadaju da bi Evropsko prvenstvo moglo da izrodi novog Paola Rosija ili barem Toto Skilačija, pošto Azuri postižu s teškom mukom golove. Priželjkuje se da Zaza, Insinje ili El Šaravi eksplodiraju. Objektivno, osim odbrane, jedini igrač koji garantuje predstave na visokom nivou je Kandreva. Igrač Lacija će biti i dodatno motivisan jer je već stavio do znanja da ovog leta napušta rimski klub i Evropsko prvenstvo je odlična prilika da se što bolje udomi. Svi ostali su prosečni ili u najboljem slučaju dobri fudbaleri, ali ništa više od toga.

SPISAK REPREZENTACIJE ITALIJE ZA EURO

GOLMANI

Đanluiđi Bufon (Juventus)

Salvatore Sirigu (PSŽ)

Federiko Marketi (Lacio)

ODBRANA

Andrea Barzalji (Juventus)

Leandro Bonuči (Juventus)

Đorđo Kjelini (Juventus)

Anđelo Ogbona (Vest Hem)

Mateo Darmijan (Mančester junajted)

Matija de Šiljo (Milan)

SREDINA

Danijele de Rosi (Roma)

Alesandro Florenci (Roma)

Emanuele Đakerini (Bolonja)

Tijago Mota (PSŽ)

Marko Parolo (Lacio)

Stefano Sturaro (Juventus)

Federiko Bernardeski (Fjorentina)

Antonio Kandreva (Lacio)

Stefan el Šaravi (Roma)

NAPAD

Eder (Inter)

Ćiro Imobile (Torino)

Lorenco Insinje (Napoli)

Gracijano Pele (Sautempton)

Simone Zaza (Juventus)

PIŠE: Željko Pantelić

FOTO: Action Images;

Grafika: Ivana Marković/MOZZART Sport

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.