Niški sportski klubovi bez sala, Uprava bez reči

Izvor: JužneVesti.com, 16.Avg.2023, 19:10

Niški sportski klubovi bez sala, Uprava bez reči

"Ova sala će ostati našim sportistima", rekli su iz delegacije Grada Niša i Sportskog centra "Čair" pred Evropsko prvenstvo za juniore u košarci pri obilasku sveže rekonstruisane sale u Osnovnoj školi "Mika Antić". U tu salu niški sportisti još ne mogu da uđu, ali ni u halu "Čair" jer se, nezvanično saznajemo, "čeka usvajanje pravilnika o dodeljivanju termina klubovima". Iz Uprave za društvene delatnosti ne odgovaraju na pitanja, a neki sportski klubovi u Nišu su počeli >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pripreme za novu sezonu, ali daleko od uslova koji im trebaju za ozbiljan rad.

Kada se mislilo da niškim klubovima ne može biti teže - postalo je. Letnje pripreme timova u drugim gradovima uveliko su u toku, ekipe rade u teretanama, u salama i spremaju se fizički, tehnički i taktički, ali ne i niški klubovi.

Objekti Sportskog centra, gde su hala "Čair", takozvani "hram niškog sporta", zatim sale u školama "Mika Antić" i "Duško Radović" su prazne, iako je, na primer pred Evropsko prvenstvo u košarci za juniore iz delegacije koja je obišla salu u Durlanu rečeno da će "ova sala ostati našim sportistima".

300.000 evra za rekonstrukciju; foto: Ljubica Jocić Čeka se, kako Južne vesti nezvanično saznaju, usvajanje pravilnika o dodeljivanju termina klubovima koje određuje Uprava za društvene delatnosti, ali odande više od 10 dana ne odgovaraju na pitanja novinara.

Pravilnika nema, nema odgovora, nema naznaka kada će timovi ući u objekte, ali nema ni reči žalbe iz klubova.

Prema rečima iskusnih trenera koji vode superligaške ekipe, za dobre pripreme jedne ekipe u najjačem rangu potrebno je minimum 45 dana treninga pre početka sezone. Niški klubovi taj "luksuz" nemaju.

Timovi koji su počeli pripreme se snalaze kako znaju. Teretana, napolju, tartan-staza na stadionu "Čair" su opcije, ali ulazak u salu i rad sa loptom su i dalje "puste želje". Kako će klubovi početi sezonu, a Niš ima tri superligaša u kolektivnim sportovima koji se igraju u zatvorenom, niko još ne zna - kaže izvor Južnih vesti.

Kako nezvanično saznajemo, nekošarkaški timovi kada bi ušli u salu "Mika Antić", čija je rekonstrukcija plaćena oko 300.000 evra, ne bi mnogo dobili jer linije nisu obeležene za rukomet, odbojku ili mali fudbal.

Sezone u sportovima se bliže, a iz niških klubova strahuju da će novi pravilnik doneti i naplatu termina u halama što nije bila praksa poslednjih decenija, a što je pre godinu dana zamerila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Iz budžeta smo izdvojili 150 miliona direktnih davanja sportskim klubovima, 50 miliona dinara je planirano za infrastrukturu, 4,2 miliona za stipendije najboljim sportistima, 4 miliona za školski sport, 231 milion za Sportski centar "Čair" i ono što novinari vole da zaborave, da kažem, nekih 350 miliona dinara za ona sredstva koja klubovi, nažalost, ne plaćaju Sportskom centru "Čair", a što je Grad u obavezi da nadoknadi za korišćenje hale, bazena, kuglane, balon-sala, sala škola "Mika Antić" i "Duško Radović", bez streljane. To je obaveza klubova, a Grad to daje besplatno - rekla je gradonačelnica.

Ona je krajem prošle godine izjavila da je ona "neko koga optužuju za propast niškog sporta i nosi se sa tim".
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.