Izvor: MozzartSport.com, 12.Jun.2021, 12:05

Niko ne može da im zabrani da sanjaju

Polufinalista sa prošlog Evropskog prvenstva, Vels, u prvom meču grupne faze sastaje se sa Švajcarskom

Bilo je to prvo Evropsko prvenstvo sa 24 ekipe. Takmičenje prošireno, kvalitet umanjen, ne preterano zanimljiv fudbal i mnogo iznenađenja. Najveće među njima, veće i od Portugala na tronu, polufinalista – Vels. Zmajevi su maksimalno iskoristili novi format takmičenja 2016. Po prvi put u istoriji plasirali su se na završni turnir, kao drugi u kvalifikacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << (iza Belgije, ispred BiH) i već time ostvarili najveći uspeh, da bi potom otišli još tri koraka dalje, među četiri najbolja tima Evrope.

Mnogo se toga promenilo u narednih pet godina. Ešli Vilijams, koji je sa trakom oko ruke predvodio svoj državni tim do istorijskog uspeha, početkom godine se penzionisao, kraj aut-linije zbog suspezije neće biti ni selektora Rajana Gigsa, pride su se samo osmorica reprezentativaca koji su u Franckuskoj predstavljali Vels na kontinentalnoj smotri našli na spisku pomoćnika Roba Pejdža, pa će u uvodnoj utakmici grupne faze protiv Švajcarske (15.00) ekipu kao kapiten po prvi put na nekom velikom takmičenju predvoditi najbolji strelac u istoriji reprezentacije Geret Bejl.

15.00: (3,50) Vels (2,90) Švajcarska (2,35)

Nakon pomenutog rezultata u Francuskoj očekivanja nacije su mnogo veća. Kvalitet reprezentacije se u prethodnom periodu jeste povećao, ali neznatno, nedovoljno da se ponovi uspeh. Niko im ipak ne može zabraniti da sanjaju, samo, da bi mogli i maštaju biće im potreban Bejl u najboljem izdanju (naravno, i pobeda nad Švajcarskom danas), a 31-godišnji Velšanin je trenutno miljama daleko od te faze.

"Mislim da su vrlo slična. Ako se osvrnemo na 2016. godinu, ljudi će tvrditi da se od nas očekuje da nešto uradimo, ali imamo drugačiji tim i ovo je drugačiji turnir. Imamo vrlo tešku grupu za prolaz, baš kao i prošli put. Znamo kvalitet Italije koja je velika nacija sa istorijom. Švajcarska je visoko rangiran tim, a Turska je u prethodnih 12 meseci pobedila nekoliko velikih reprezentacija takođe", istakao je Bejl na konferenciji pred meč.

Ipak, ako postoji nešto što, pored golfa, motiviše fudbalera Real Madrida, to je reprezentacija. No, kao što već rekosmo, mnogo se toga promenilo u prethodnih pola decenije, pa tako i brzonogi Velšanin. Od igrača koji je i te kako imao udela u Realovoj dominaciji Evropom ostalo je samo ime. Nije doduše Bejl zaboravio da igra fudbal, za ono malo minuta što mu je Žoze Murinjo dodeljivao u Totenhemu, postigao je 16 golova. Ali čini se da odavno nema ambicije, kao da su ga ta četiri trofeja Lige šampiona zasitila i naterala da povuče ručnu, pa se poslednjih godina više trudio da pokaže zamah štapom nego top sakriven u levoj nozi.

Velika očekivanja imaju i u taboru Švajcarske. Posebno jer selekcija Vladimira Petkovića na tri uzastopna velika takmičenja ne uspeva da dobaci dalje od osmine finala. Nema ruku na srce istinsku zvezdu u timu, ali je krcata iskusnim igračima koji za hleb zarađuju u zvučnim timovima Liga petice kao što su golman Menhengladbaha Jan Zomer, kapiten Arsenala i ujedno reprezentacije Granit Džaka, krilo Liverpula Đerdan Šaćiri, napadač Benfike Haris Šeferović, te vezista Atalante Remo Frojler…

Pomenuta petorica, ističe tamošnji Blik, jedini su zakucani u startnoj postavi za današnji duel. Sva ostala mesta su "otvorena". Ukoliko Niko Elvedi zauzme štopersku poziciju utakmicu, Rikardo Rodrigez bi mogao da se nađe na levom boku, što bi Stivena Cubera ostavilo na klupi. Za desni bok figuriraju Kevin Mbabu i Silvan Vidmer, u napadu Bril Embolo i Mario Gavranović...

"Budući da očekujem da će se Vels prvenstveno braniti i igrati na kontra-napade sa brzim krilima, u ovoj utakmici bih se branio sa četiri u liniji. Prvo, bekovi bi bili u direktnom duelu sa krilima, a drugo, dobio bih čoveka više u veznom redu. Pod Vladimirom Petkovićem reprezentacija može da igra sa tri pozadi, kao i sa četiri, taktički je vrlo fleksibilna. U srcu odbrane očekujem Elvedija i Akandžija. Šaru, koji je dugo bio povređen, dao bih još vremena", ističe legenda švajcarske reprezentacije Ludovik Manjan.

GRUPA A

Petak

Turska - Italija 0:3 (0:0)

/Demiral 53ag, Imobile 66, Insinje 79/

Subota

15.00: (3,45) Vels (2,90) Švajcarska (2,40)

GRUPA B

Subota

18.00: (1,55) Danska (3,80) Finska (7,00)

21.00: (1,80) Belgija (3,50) Rusija (4,70)

GRUPA C

Nedelja

18.00: (1,77) Austrija (3,50) Makedonija (5,00)

21.00: (1,77) Holandija (3,50) Ukrajina (5,00)

GRUPA D

Nedelja

15.00: (1,80) Engleska (3,50) Hrvatska (4,80)

Ponedeljak

15.00: (2,90) Škotska (2,85) Češka (2,80)

GRUPA E

Ponedeljak

18.00: (1,90) Poljska (3,40) Slovačka (4,30)

21.00: (1,57) Španija (3,80) Švedska (6,50)

GRUPA F

Utorak

18.00: (6,25) Mađarska (3,90) Portugalija (1,58)

21.00: (2,75) Francuska (3,05) Nemačka (2,75)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.