Na EP uvedeno novo pravilo o igranju rukom

Izvor: B92, 12.Jun.2021, 14:12

Na EP uvedeno novo pravilo o igranju rukom

Na Evropskom prvenstvu u fudbalu uvedeno je dosta novina, počev od VAR sistema, ali ujedno i promenjeno pravilo o igranju rukom.

Naime, Međunarodni odbor fudbalskih Saveza najavio je za 1. jul promenu tumačenja ovih situacija, ali je šef Sudijske komisije UEFA Roberto Roseti insistirao da će ono početi već od šampionata Evrope.

"Način na koji je pravilo ponovo napisano je mnogo približniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duhu fudbala, i daje igračima više slobode da igraju fudbal“, rekao je Roseti.

Promena se sastoji u tome da neće svaki kontakt lopte i ruke biti dosuđen kao prekršaj, već su postavljena ograničenja u kojim situacijama će se to suditi.

To će biti kada igrač:

– namerno udari loptu šakom/rukom, ili krene šakom/rukom ka lopti;

– udari loptu šakom/rukom kad njegova šaka/ruka naprave njegovo telo čine neprirodno većim. Smatra se da je igrač napravio svoje telo neprirodno većim kad pozicija njihove šake/ruke nije posledica, ili opravdano, pomeranjem tela u određenoj situaciji. Pomeranjem svoje ruke u takvu poziciju, igrač rizikuje da ga lopta udari u ruku, zbog čega će biti kažnjen;

– postigne gol;

– direktnim udaranjem lopte šakom/rukom, čak i ukoliko je bilo nenamerno, uključujući i golmana, ili odmah pošto je loptu udario loptu šakom/rukom, čak i ukoliko nije bilo namerno.


Dakle, ukoliko se desi da lopta pogodi igrača u ruku onda kada on nije mogao da je pomeri, kao i kada nije imao nameru, igra se neće prekidati.

I upravo takva takva situacija je bila u prvoj utakmici na EP između Turske i Italije.

U finišu prvog poluvremena jedan turski igrač igrao rukom, ali je sudija Dani Makeli procenio da nije mogao da je pomeri iz prvobitnog položaja i pokazao je da se nastavi igra.

U jednom momentu se javio i VAR, makar na ekranu smo mogli da vidimo da se situacija proverava, ali je u skladu sa ovom promenom procenjeno da penala nema.

U dosadašnjim slučajevima obično bi zbog takvog kontakta lopte i ruke bio sviran jedanaesterac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.