Marjanović: Kriv sam

Izvor: Politika, 16.Dec.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marjanović: Kriv sam

Predsednik Rukometnog saveza Srbije smatra da je selektor u Hrvatsku trebalo da vodi zdravu ekipu, ali i da ovaj stručni štab ima najbolje rezultate

Rukometašice Srbije zauzele su 15. mesto na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj i Mađarskoj što je najgori plasman na šampionatima Starog kontinenta ikada. Naše igračice su pretrpele tri poraza u isto toliko utakmica, a od njih su bolje bile Crnogorke, Francuskinje i Slovakinje.

Predsednik rukometnog saveza Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (RSS) Velimir Marjanović smatra da nema alibija za neuspeh kao i da je njegova odgovornost najveća.

– Nema nevinih među onima koji su bili u Osijeku. Tamo sam bio i ja, kao vođa ekspedicije i moja odgovornost je najveća. Na meni je 80 odsto, a na ostalima 20. Igračice su krive što nisu ispoštovale neke zahteve trenera, a selektor jer nije ispoštovao neke naše ključne smernice najavljene pre ovog takmičenja. Osam godina smo pokušavali da se ne mešamo selektoru u posao i zbog toga nismo hteli da utičemo na izbor igračica.

On je naveo da je Srbija sa jednom generacijom uspela da osvoji četvrto mesto u Evropi i drugo na svetu što nije pošlo za rukom ranijim selekcijama koje su imale mnogo kvalitetnije rukometašice.

– Švedska, Danska i ostale dobre reprezentacije nemaju svake godine odlične rezultate, rade u ciklusima i najveće domete ostvaruju jednom u četiri godine. Ne znam zašto bismo mi onda imali pravo da tražimo od naših selekcija da svake godine osvajaju medalju. Zato smo smatrali da ekipa treba da se spremi za Olimpijske igre, da se povređene igračice oporave, a da se dobije što više rukometašica za naredni period. Mi imamo dobar, ali ograničen fond igračica, i zato nismo smeli da dozvolimo da se neka devojka oseti odbačeno jer nije pozvana zbog povrede. U takvoj situaciji teško je doneti odluku da neke od najboljih igračica propuste takmičenje zbog povrede jer su sve pokazale želju da igraju.

Marjanović smatra da je selektor Saša Bošković grešio, ali ne razume natpise u pojedinim medijima koji su ocenjivali njegovu stručnost.

– Još uvek nisam doživeo da stručni štab koji je četvrti u Evropi, ima zlato na Mediteranskim igrama i srebro na svetskom prvenstvu proglasi nestručnim. Da je selektor grešio – jeste, ali da je nestručan – to se ne dovodi u pitanje. Oni imaju više pobeda nego pet prethodnih stručnih štabova za pet godina zajedno.

Predsednik RSS kaže da je i dalje cilj plasman na Olimpijske igre kao i da ovaj rezultat neće uticati na to.

– Rezultat ostvaren u Hrvatskoj je neuspeh, veliki udarac na našem zamišljenom putu za Rio. Nije izgubljena šansa za plasman, sada je pitanje kako da dovedemo ekipu u stanje da bude bolja. Mi nemamo alternativu za igračice, možemo samo povremeno da uvedemo u tim mlađe. Ni za stručni štab nemamo zamenu, ako neko misli da ima, neka kaže. Ovaj stručni štab ima najbolje rezultate.

Marjanović je naveo da su igračice iz klubova došle povređene, kao i da je učinjeno sve da se oporave u što kraćem periodu.

– Mislim da je utakmica sa Crnom Gorom bila problem, a da su rezultati ostalih posledica toga. Mi smo tražili da se usredsrede na Slovačku i da prođemo drugi krug, međutim, ta prva utakmica nas je skupo koštala. Posle nje igračice su bile poražene, prebijene i razočarane u suđenje – zaključio je Marjanović.

Konferenciji je prisustvovao i selektor Saša Bošković sa kompletnim stručnim štabom.

K. I.

-----------------------------------------

Bošković: Želim da ostanem selektor

Selektor Srbije Saša Bošković je rekao da neće podneti ostavku, kao i da će detaljno objasniti razloge neuspeha.

– Niko ne može da kaže da sam nestručan i da ne vladam situacijom. Detaljno ću sve objasniti Upravnom odboru. Bilo je mnogo pehova i teških situacija, ali želim da ostanem i ne znam zašto se to dovodi u pitanje. Grešio sam, ali sam moralan i pošten – rekao je Bošković.

objavljeno: 17.12.2014
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.