Mačvan: Biće teško i nama i njima

Izvor: Mondo, 02.Nov.2012, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mačvan: Biće teško i nama i njima

Krilni centar "orlova" priča za MONDO o svom novom klubu, relativno novoj ulozi, žrebu za Evrobasket 2013. i jednoj zanimljivoj anketi.

Milan Mačvan prezadovoljan je početkom sezone u Galatasaraju, gde se obreo posle dva trofeja osvojena sa Partizanom i burnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Sloveniji.

Njegova prva inostrana avantura, u Makabiju, okončana je prerano, uz obostrano neispunjena očekivanja, ali zato u Istanbulu ima sve uslove da ostavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dublji trag. Trideset minuta po utakmici na startu turskog prvenstva, uz prosečan učinak od 15,6 poena i 5,3 skokova obećavaju dobru godinu.

Nekada najboljeg mladog košarkaša sveta "uhvatili" smo posle prijateljskog meča Mega Vizura - Galatasaraj, koji je propustio zbog lakše povrede, kako bi potpuno spreman dočekao subotnji ligaški okršaj sa Olin Edirneom.

"Za sada sve izgleda dobro. I normalno da je tako kada se pobeđuje. Dobili smo svih šest zvaničnih utakmica, uključujući predsezonski kup i ove tri u prvenstvu. Galata je veliki klub sa velikim ambicijama. Hoćemo da osvojimo sva tri trofeja i mislim da imamo kvalitet za to. Efes i Fenerbahče smo već po jednom pobedili... Biće teško, ali nije neostvarivo".

Turski klubovi godinama unazad mnogo ulažu u košarku, a letos su otišli još korak dalje, pogotovo Fenerbahče i Galatasaraj, koji je pored Mačvana doveo Ndonga iz Barselone, Domerkanta iz Uniksa, Houkinsa iz Bešiktaša... Sve to na više nego solidnu bazu iz prethodne sezone.

Uklapanje toliko dobrih pojedinaca u skladnu celinu uvek je ozbiljan posao za trenera, a i igračima je potrebno vreme da se adaptiraju na nove zahteve.

"I Ergin (Ataman) i saigrači su mi dosta pomogli. Trener mi je objasnio šta očekuje od mene, imao sam maksimalnu podršku svih i brzo sam se uklopio. Ne družimo se mnogo van terena, ali atmosfera u ekipi je za svaku pohvalu. To se najbolje vidi na terenu, a u krajnjoj liniji i kroz dosadašnje rezultate".

Mačvan je svojevremeno u Hemofarmu dominirao na centarskoj poziciji. Posle su ga treneri postepeno "izvlačili" iz reketa, pa tako i Ataman, koji je prošle sezone u Bešiktašu na "četvorci" imao Zorana Ercega.

Protiv Efesa, u derbiju prethodnog kola, Maki je šutirao trojke 3/3.

"Mene Ergin malo više spušta u reket nego Ercega, ali generalno je to sličan stil igre. Imamo Houkinsa, koji je dominantan u igri leđima, pa se post-ap igra više ostvaruje preko njega. Ja uglavnom učestvujem u 'pik end pop' akcijama, a na 'petici' su Ndong i Aldemir, igrač sa neverovatnim osećajem za skok. Kao da mu se lopte lepe za ruke. Siguran sam da će za godinu-dve biti jedan od najboljih centara u Evropi".

Kao i ostali naši igrači u Turskoj, ima samo reči hvale za svoj klub i ukupnu organizaciju.

"Mi smo pre svega fudbalski klub i fudbalu je sve podređeno. Imamo odlične navijače, koji dolaze na sve sportove, čak i na žensku košarku. Imamo svoju trenažnu dvoranu, a igramo u Abdi Ipekčiju. Do sada smo samo jednom bili domaćini i to nije bila neka velika utakmica, ali došlo je oko 4.000 ljudi. Kažu da je na derbi mečevima uvek puno".

Jedan od ciljeva je plasman u Evroligu 2013/14.

"Za to moramo da osvojimo ili Evrokup, ili domaće prvenstvo, pošto Efes i Fenerbahče imaju 'A' licence i garantovano učešće", objašnjava Mačvan.

Standardni reprezentativac priznaje da se posle drame oko plasmana na EP nije priključio Galatasaraju u idealnom stanju, ali su brojne pripremne utakmice donele povratak u željeni ritam.

Ceh za partije ispod očekivanog nivoa "orlovi" su platili smeštanjem u poslednji šešir uoči žreba zakazanog za 18. novembar.

Iz prvog šešira izvući ćemo Španiju, Rusiju, Francusku ili Makedoniju, iz drugog Litvaniju, Grčku, Sloveniju ili Veliku Britaniju, iz trećeg Italiju, Hrvatsku, Nemačku ili Crnu Goru...

"Takav položaj nas mnogo hendikepira. Sigurno je da ćemo dobiti tešku grupu, ali neće ni drugima biti lako sa nama, pod uslovom da se dobro spremimo i da nas zaobiđu povrede. Ne verujem da će bilo kome biti drago ako izvuče Srbiju iz poslednjeg šešira".

Za kraj razgovora, ostavili smo "lake" teme, kao što je NBA liga, iz koje prava na Mačvana polažu Klivlend Kavalirsi.

Nedavno je sprovedena anketa u kojoj su učestvovali generalni menadžeri svih 30 franšiza, a jedno od pitanja glasilo je "koga smatrate najboljim igračem sveta izvan NBA".

Ubedljivo najviše glasova dobio je Huan Karlos Navaro, ali je jedan otišao i Milanu Mačvanu!

"Eto, hahaha... Jedan od pedeset? Meni dovoljno! To je Klivlend, jel?"

Usledilo je objašnjenje da su objavljeni samo zbirni rezultati ankete i da nije poznato ko je za koga glasao. I nije bio jedan od pedeset, nego jedan od trideset!

"Odlično, baš mi je drago, hahaha... Sad ozbiljno - bio sam letos u kontaktu sa Kavalirsima, drago mi je što me prate i ako se ukaže prilika da narednih godina odem u Ameriku, uradio bih to sigurno".

(I. B. - MONDO)
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.