Još 100 dana do Evropskog prvenstva u fudbalu

Izvor: B92, 06.Mar.2024, 16:05

Još 100 dana do Evropskog prvenstva u fudbalu

Za tačno 100 dana u Nemačkoj počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Domaćini se nadaju da će to biti još jedna "letnja bajka". Kako teku pripreme? Kakvo je raspoloženje u Nemačkoj?

Koje ekipe će učestvovati na turniru?

U ovom trenutku su poznata imena 21 od 24 ekipe koje će učestvovati na turniru u Nemačkoj. Domaćini su se automatski kvalifikovali. Dvadeset ekipa izborilo je pravo nastupa u okviru takmičenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kvalifikacionim grupama, uskoro ćemo, nakon doigravanja, saznati i preostale zemlje-učesnice.

Dvanaest reprezentacija se bori za jednu od tri "vize" za Nemačku. To su Poljska, Estonija, Vels, Finska, Bosna I Hercegovina, Izrael, Island, Ukrajina, Gruzija, Luksemburg, Grčka i Kazahstan. Krajem marta igraju se tri mini-turnira, na kojima pada odluka o poslednje tri ekipe koje će se kvalifikovati za EURO 2024.

Kako izgleda format takmičenja na Prvenstvu?

Format Evropskog prvenstva 2024. identičan je formatu u kojem je odigrano prvenstvo 2020. Ekipe će, dakle, biti podeljene u šest grupa (po četiri reprezentacije). Dve prvoplasirane, kao i četiri najbolje drugoplasirane kvalifikuju se za nastup u osmini finala.

Utakmice će se igrati na deset nemačkih stadiona, a počinjaće u 15:00, 18:00 i 21:00 sat po srednjeevropskom vremenu (UTC+2). Turnir otvaraju Nemačka i Škotska, taj meč se igra 14. juna u Minhenu. Finale se igra tačno mesec dana kasnije na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Kakve šanse imaju Nemci na domaćem terenu?

Na aktuelnoj rang-listi FIFA, nemačka fudbalska reprezentacija nalazi se tek na 16. mestu. Tako slab plasman rezultat je nekoliko neuspešnih poslednjih godina, odnosno slabih rezultata ekipe tokom mandata selektora Joahima Leva i Hanzija Flika.

Između 2006. i 2016. je, naime, Nemačka na svakom Evropskom prvenstvu ili Mundijalu bila među četiri najbolje ekipe na turniru. To uključuje i veliki trijumf 2014, kada su nemci osvojili titulu prvaka sveta.

Nakon toga je usledio veliki pad. Na Evropskom prvenstvu 2020. Nemačka je poražena u osmini finala (protiv Engleske), a na prvenstvima sveta 2018. i 2022. usledila je blamaža: Nemci su ispali s ta dva turnira već nakon faze takmičenja po grupama.

Nakon što je u septembru prošle godine na klupu nemačke reprezentacije seo novi selektor Julijan Nagelsman, došlo je do kratkotrajne faze euforije.

Ali, ni taj bivši trener minhenskog Bajerna za sada se nije proslavio, on u prva četiri nastupa ima negativan skor: jedna pobeda protiv SAD, remi protiv Meksika, dva poraza od Turske i Austrije.

Nemačka ekipa raspolaže izuzetno kvalitetnim igračima, u to nema sumnje, ali neki igrači koji važe za oslonce tima – bolje rečeno nekadašnji oslonci, poput Jošue Kimiha ili Leona Gorecke – nisu u formi. Navijači su nadaju da će stabilizaciji ekipe da pomogne povratak Tonija Krosa u reprezentaciju.

Ali, trener Nagelsman kaže da je glavni problem stav ekipe, odnosno mentalitet.



"Ne mogu više da slušam sva ta naklapanja kako su svi naši igrači veliki talenti"
, rekao je on nedavno u intervjuu za magazin "Špigel".



"Mi umišljamo da je Nemačka fudbalska top-nacija, iako već godinama beležimo neuspehe. Moramo konačno da počnemo da radimo na fudbalu".


Nemački reprezentativci će uskoro imati priliku i da pokažu sve svoje osobine – 23. marta je na programu prijateljski meč protiv Francuske, a tri dana kasnije protiv Holandije.

Kakvo je raspoloženje u Nemačkoj uoči turnira?

Uprkos razočaravajućim rezultatima u nedavnim nastupima, u zemlji postoji velika nada da bi EURO 2024 mogao da bude slična fudbalska zabava poput Svetskog prvenstva 2006. koje je takođe održano u Nemačkoj.

Direktor turnira Filip Lam o tome je (ali i o onome što nemačka reprezentacija može da nauči od Hrvatske ili Maroka) pričao u nedavnom intervju koji je dao za DW.

U svojim javnim nastupima Lam podseća igrače nemačkog tima na to koliko je važan jedan ovakav turnir koji se igra na domaćem terenu.

"Igrači ponovo moraju da se pobrinu oko identifikacije, oni moraju da demonstriraju bliskost s navijačima, moraju da pokažu strast za dres Nemačke. To je njihova glavni zadatak", rekao je Lam u intervjuu za agenciju dpa.

Predsednik Nemački fudbalskog saveza (DFB) Bernd Nojendorf na veb-stranici saveza izražava uverenje da će "naša nacionalna reprezentacija oduševiti svoje navijače na EURO 2024".

Sportski direktor DFB Rudi Feler ipak je u septembru prošle godine naglasio da postoji mnogo prostora za poboljšanja po pitanju odnosa Nemaca prema domaćem turniru. On je tu pre svega mislio na neke političke krugove.

"Mnogi nisu uopšte shvatili koliko će EURO 2024 da bude velika stvar, slično kao i Svetsko prvenstvo 2006, naša ’letnja bajka'", kritikovao je Feler u intervjuu za magazin "Štern".



"Imamo turnir u sred Evrope, svaka utakmica će biti rasprodata, a Nemačka može da se predstavi kao otvorena, gostoljubiva zemlja. Da bismo u tome uspeli i politika mora da potegne".


Da li je bezbednost zagarantovana?

EURO 2024 u Nemačkoj održava se u politički veoma teškim vremenima. Zbog toga je i predsednik UEFA Aleksandar Čeferin u intervjuu za engleski list "Telegraf" priznao da je za njega "najveća briga pitanje bezbednosti".

Slovenac se, kako je rekao, već dva puta sastajao s nemačkom saveznom ministarkom unutrašnjih poslova Nenci Fezer i kaže da je siguran da će na kraju, uz podršku nemačkih vlasti, koje su "veoma odlučne u tome da nam pomognu", sve biti u redu.

Bezbednosni koncept turnira predstavljen je u januaru na Nacionalnom koordinacionom odboru za Evropskog prvenstva 2024 – i naišao je na široku podršku.

Državna sekretarka u nemačkom MUP-u Julijane Zajfert za novinsku agenciju dpa je rekla da će pitanje bezbednosti turnira "za nas kao Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i saveznu vladu, biti prioritet".



"Jasno nam je da živimo u veoma izazovnim vremenima, pogotovo kada pogledamo rat Rusije protiv Ukrajine ili kad gledamo rat u Gazi, ili kad vidimo neke nove izazove, recimo kibernetičke napade"
, rekla je Zajfert.

U DFB se, čini se, situacija procenjuje znatno opuštenije.

"Priželjkujem da ovo Evropsko prvenstvo ima pozitivan efekat, pogotovo u glavama ljudi", izjavio je direktor DFB Andreas Retig za agenciju SID.



"Što se tiče bezbednosti, ja mogu svima da poručim da niko ne mora oko toga da se brine"
.

Međutim, moguća kvalifikacija Izraela ili Ukrajine na EURO 2024 ipak bi mogla da rezultira osetnim intenziviranjem bezbednosnih mera u Nemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.