Istorijski minimalac Poljaka protiv bunkera S. Irske

Izvor: B92, 12.Jun.2016, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski minimalac Poljaka protiv "bunkera" S. Irske

Reprezentacije Poljske savladala je Severnu Irsku 1:0 (0:0), u prvom meču Grupe C na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Poljaci su dominirali protiv debitanta na takmičenju, ali su uspeli da postignu samo jedan gol preko Arkadijuša MIlika početkom drugog poluvremena.

Ipak, i to je bilo dovoljno da uđu u istoriju jer im je ovo bila prva pobeda u sedmom nastupu na nekom EP. S druge strane, Irci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su se na debiju zamalo obrukali jer su tek u završnici meča prvi put šutirali ka golu rivala.

Poljaci su u potpunosti kontrolisali ritam meča od prvog napada. Konstantno su napadali i tražili prolaz ka golu, ali su tek dva puta uspeli da zaprete rivalu u prvih 45 minuta.

Oba puta su po desnoj strani probili Pišček i Blaščikovski, prvi napad je upropastio Milik šutiravši preko gola sa nekoliko metara, da bi potom snažan udarac mladog Kaputske sa ivice kaznenog sjajno odbranio Mekgovern.

U međuvremenu, Severni Irci se nisu proslavili na svom debiju, u prvom poluvremenu ne samo da nisu nijednom šutirali ka golu rivala, već nisu uspeli nijednom da uđu u kazneni prostor.

U istom ritmu je nastavljeno i u drugom poluvremenu, ali ovaj put Poljaci uspevaju da probiju "bunker". U šestom minutu nastavka opet je bila ključna kombinacije Piščeka i Blaščikovskog po desnoj strani, koju je udarcem po zemlji sa oko 12 metara u vođstvo pretvorio Arkadijuš Milik.

Ovaj gol je koliko-toliko naterao Irce da izađu iz svog kaznenog prostora, to im je donelo i prvi šut na meču, iznenada je šansu imao i rezervista Vašington, ali je obe situacije bez problema rešio Vojček Sčesni.

S druge strane, Poljaci su dobili više prostora u napadu, ali je Levandovski i dalje bio nedostupan. Milik i Blaščikovski su to koristi i bili zaduženi za kreiranje akcija, ali nisu uspeli konkretno da ugroze Mekgoverna.

Na kraju je Poljska ostvarila prvu pobedu u svojoj istoriji na evropskim prvenstvima.

95' KRAJ! Poljska je minimalnim rezultatom ostvarila istorijsku pobedu. Severni Irci su u završnici pokazali da mogu mnogo više od "bunkera".

93' Povredio se Pišček ali je ipak nastavio igru.

91' Pritisak Iraca u nadoknadi vremena, Norvud je poslao opasan centaršut u kazneni prostor iz slobodnog udarca, ali bez opasnosti po gol Poljske.

88' Sjajan šut Krihovjaka sa 20-ak metara, stub poljskog veznog reda je gađao desni ugao, ali lopta odlazi za malo pored gola.

87' Uigrana akcija Iraca iz slobodnog udarca, Evans je poslao sjajnu loptu po sredijni u prazan deo kaznenog prostora Poljaka, ali Dejvis ne uspeva da stigne do nje i ugrozi Sčesnog.

19:40 Poljska nije dobila nijedan meč na evropskim prvenstvima, ovo joj je treće uzastopno, a na prethodnih šest utakmica ima skor od po tri poraza i remija.

82' Novi pritisak Poljaka, Pišček i Grosicki snažno šutiraju, ali Mekgovern uspeva da interveniše.

80' Selektor Poljske osvežava vezni red deset minuta pre kraja, pravi dve izmene, a izvodi i sjajnog Blaščikovskog.

76' Sjajna tehnika Lafertija, najbolji igrač Severne Irske je namestio sebi "makazice" na ivici kaznenog prostora, ali ne uspeva da postigne spektakularan gol.

75' Odmah uzvraćaju Poljaci, malo "jače" kreću u napad i stižu do solidne šanse. Nakon kombinacije po levoj strani, Milik odlaže loptu u sredinu do Mačinskog, on je imao otvoren prostor za šut, ali loše je zahvatio loptu.

72' Poljaci su se malo opustili, možda i previše, pa su dozvolili rivali da iznenada stigne do gol šanse. Drugi rezervista Konor Vašington, svega pet minuta po ulasku na teren, posle serije driblinga našao se sam ispred Ščesnog, koji na vreme istrčava i kupi loptu.

67' Irci konačno u kaznenom prostoru Poljske, rezervista Stjuart Dalas koji je ušao u igru na poluvremenu je centrirao pred gol rivala i izborio korner, koji je potom bez problema u polje boksovao Ščesni, koji je konačno imao neki posao na ovom meču.

19:20 Jakub Blaščikovski je "motor" poljskog tima, direktno je zaslužan na tri od poslednja četiri gola na evropskim prvenstvima (gol i dve asistencije).

64' Trude se Poljaci da proigraju svog najboljeg strelca Levandovskog, ali ga štoperi Severne Irske fantastično čuvaju, što ostavlja više prostora Miliku i ostalim saigračima.

59' Poljaci deluju mnogo rasterećenije, i dalje kontrolišu igru i napadaju, ali rival stoji "dublje" pa im to olakšava kombinovanje.

51' GOOOOOL! Poljska vodi 1:0. Nakon 50 minuta probijen je "bunker" Severne Irske. Opet su po desnoj strani sjajno kombinovali Pišček i Blaščikovski koji je odigrao povratni pas na ivicu kaznenog prostora do Arkadijuša Milika, a 22-godišnji napadač Ajaksa udarcem po zemlji uspeva da zatrese Mekgoverna.

46' Poljaci nastavljaju u istom ritmu, Irci pokušavaju dubinskim loptama da konačno stignu do kaznenog prostora rivala, ali bezuspešno.

19:00 Severni Irci su jedina selekcija u dosadašnjem delu EP koja nije uspela da šutira na gol rivala u prvom poluvremenu. Ostrvljani nisu imali nijedan kontakt s loptom u kaznenom prostoru Poljske.

45' Na kraju je prvo poluvreme završeno bez golova. Poljaci su dominirali, imali su dve šanse, jednu je propustio Milik, dok je snažan šut Kaputske sjajno odbranio Mekgovern. S druge strane, Severna Irska nije šutirala nijednom (10-0).

18:40 Levandovski je u reprezentativnoj karijeri postigao 34 gola, cela startna postava Severne Irske ima 36.

39' Nova sjajna šansa za Poljake, loše je rival izbacio loptu iz kaznenog, mladi Kaputska ju je primi grudima ispred kaznenog prostora, pobegao u sredinu i šutirao snažno sa 16 metara, ali Mekgovern uspeva da odbrani.

31' Najbolja šansa na utakmici. Pišček je probio po desnoj strani i stigao do peterca, odigrao je povratnu u sredunu do Milika, on je prevario dvojicu čuvara, ali je otišao suviše ulevo i na kraju šutirao preko gola iz sjajne pozicije.

29' Nakon gomile neupotrebljivih centaršuteva i nekoliko izblokiranih udaraca, Poljaci su prvi put šutirali u okvir gola riavla, ali je Mekgovern bez problema zaustavio pokušaj Milika sa 20-ak metara.

23' Udarac Piščeka sa distance posle neuspešnog centaršuta, Mekoli stopalom uspeva da izblokira opasnu loptu.

18:20 Najbolji igrač S. Irske je Kajl Laferti, centarfor Noriča je postigao sedam od 16 golova selekcije u kvalifikacijama, uz jednu asistenciju.

18' Irci se oslobađaju pritiska, konačno uspevaju da zadrže loptu na sredini terena, ali ne i da zaprete Poljacima.

12' Poljaci nastavljaju da kontrolišu ritam igre, kruže oko kaznenog prostora rivala, ali nema opasnosti po gol Mekgoverna.

5' Ofanziva Poljaka u uvodnim minutima, ostrvljani trenutno u "bunkeru".

3' Poljaci kombinuju po desnoj strani preko Blaščikovskog i Piščeka čiji je centaršut je izbačen u korner.

18:00 Severna Irska nije poražena na poslednjih 12 utakmica (po šest pobeda i remija).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.