Hrvatska usamljena u polufinalu EP, ko će joj se pridružiti

Izvor: RTS, 20.Jan.2020, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska usamljena u polufinalu EP, ko će joj se pridružiti

Borba za polufinale Evropskog prvenstva u rukometu je na pola puta. Jedno mesto je pripalo Hrvatskoj, dok će druge reprezentacije morati da čekaju poslednje utakmice kako bi dobile vizu. Ko sve ima šanse za prolaz?
Uzbuđenjima na Evropskom prvenstvu u rukometu ne nazire se kraj. Nakon prva dva kola glavne faze, samo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Hrvatska obezbedila kartu za polufinale.

Iako važi za jednu od najjačih ekipa u svetu rukometa, Hrvatska pred početak prvenstva nije kotirana visoko, kao jedan od konkurenata za zlato. To je najpre zbog rezultata sa prethodnog Evropskog prvenstva, gde su kao domaćini završili "tek" na petom mestu, a očekivalo se više.
Sa druge strane, prvi favoriti - Danska i Francuska - završili su takmičenje posle dva meča, što pokazuje da posao bukmejkera i sportskih analitičara nije lak, ni jednostavan, a ni sasvim pouzdan.
Hrvatska je do svog devetog polufinala došla nakon lako osvojenih bodova protiv Austrije i sjajnog preokreta i neizvesne završnice utakmice sa Nemačkom.
Nemci su konstantno vodili od 6. do 52. minuta, a zatim su promašili nekoliko važnih šuteva i napravili greške koje su Hrvati znalački iskoristili i probili nemačku barijeru na golu zvanu Andreas Volf. Igor Karačić je postigao vodeći gol, a šut Janika Kolbahera za izjednačenje zaustavio je Marin Šego.

Španija brani titulu šampiona Evrope i do sada nema poraz. Dovoljan je makar poen u naredna dva meča kako bi osigurala nastavak svog pohoda.
Mogu je ugroziti Austrija, Nemačka i Belorusija, ali se njihove šanse svode na fikciju. Da bi se neki od ovih timova domogao mesta u polufinalu, potrebno im je da pobede na obe utakmice određenom razlikom, kao i da Hrvatska savlada Španiju.
Tada bi se formirao krug reprezentacija sa istim brojem bodova, a ona sa najboljom gol razlikom bi prošla dalje.
Iako deluje kao da je i drugi učesnik polufinala poznat, ne treba prerano donositi zaključke, jer je na velikoj sceni često ostvarivo i ono što se čini nemogućim.

Češka nema nijedan bod, zbog čega se oprostila od svih šansi za osvajanje medalje.
Situacija u Grupi 2 je neizvesnija, jer su obe pozicije za učešće na finalnom vikendu u Stokholmu otvorene. Jedino domaćin i aktuelni vicešampion Švedska ima nula poena, pa su i sve zamisli o ponavljanju uspeha "pale u vodu".
Norveška je najbliža prolasku i borbi za prvu medalju sa EP. Mladi Sander Sagosen izrastao je u pravog nosioca igre norveškog nacionalnog tima. U proseku upisuje osam golova i sedam asistencija po meču, dok je imao samo šest tehničkih grešaka od početka turnira.
Norveška bi pobedom nad Islandom ili Slovenijom osigurala mesto u polufinalu.

Sloveniju je od polufinala delilo 20 minuta u meču protiv Mađarske, ali su ispustili prednost i doživeli prvi poraz. Važan šraf u mašineriji Slovenije Dean Bombač igrao je svega 14 minuta, što je dovelo do haotičnosti na terenu.
Sa druge strane, mađarski bekovi su upostavili odličnu konekciju sa pivotmenima i produžili san o polufinalu.
Obe ekipe imaju po četiri boda, s tim što je Mađarska u prednosti zbog međusobnog skora. Postoji scenario po kom bi se i Mađarska i Slovenija našle u polufinalu, ukoliko bi u oba kola zabeležile pobede, a Norveška bi morala da izgubi ili igra nerešeno sa Islandom.

Dobri rezultati Portugala zasnivaju se na dugogodišnjoj uigranosti rukometaša koji nastupaju u domaćoj ligi, od kojih su čak devetorica članovi Porta.
Da bi Portugal prošao dalje, moraju da se "poklope sve zvezde", kao i da upišu obe pobede. Ukoliko ne prođu dalje, Portugalci ne treba da očajavaju - svojom igrom su značajno popravili reputaciju reprezentacije, koja će u budućnosti sigurno biti visoko pozicionirana.
Island je u sličnoj situaciji - u "vikinškim" duelima mora da skalpira Norvešku i Švedsku i da se nada da će im drugi rezultati takođe ići na ruku.
Islanđani se i dalje oslanjaju na staru gardu, među kojima su Aleksander Peterson i Gudjon Valur Sigurdson, ali kroz igru se primećuje da se štafeta predaje mlađima, zbog čega će tek na nekom od sledećih velikih turnira prikazati kompaktniju igru. 
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.