Grupa smrti rešava sudbinu Evrobasketa  Dončić uteruje strah

Izvor: B92, 30.Avg.2022, 08:48

"Grupa smrti" rešava sudbinu Evrobasketa " Dončić uteruje strah

Nastavljamo sa predstavljanjem grupa na Evropskom prvenstvu, na redu je Grupa B.

Niko u drugoj fazi takmičenja neće želeti da dobije Sloveniju, Francusku i Litvaniju, pa ni Nemačku, jer će se grupa B igrati u Kelnu, a nokaut faza u Berlinu.

Stoga će njihova raspodela prve četiri pozicije biti ključna i za dalju sudbinu Evrobasketa, odnosno, kostur od osmine finala, pa do kraja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Dva autsajdera kompletiraju grupu – Bosna i Hercegovina koja je na jedvite jade skupila novac za odlazak na šampionat, ali koja je pre par dana na kolena bacila Francuze, i Mađarska koja će imati podređenu ulogu i sve oči uprti u Adama Hangu.

Mečevi će se igrati u "Lankses areni" u Kelnu, čiji je kapacitet 18.500 sedećih mesta, a gde se inače igraju hokejaški mečevi i u pitanju je najveća dvorana namenjena za hokej izvan Severne Amerike.

Pozabavili smo se svakom od reprezentacija, a počinjemo sa braniocem titule i, prema mnogim prognozama, ponovo prvim favoritom za osvajanje zlata.

Pre pet godina bila je to "priča o pepeljugi" za Slovence, jer su iz senke došli do titule šampiona Evrope zahvaljujući Goranu Dragiću u zenitu karijere i tadašnjoj zvezdi u usponu, 18-godišnjem Luki Dončiću, koji je godinu dana kasnije pokupio i trofej Evrolige sa Realom.

Sada su njih dvojica zamenili uloge i zvezda Dalas Maveriksa se pita za sve u nacionalnom timu što, barem tako deluje, ni najmanje ne smeta vremešnom Gogiju Dragiću, povratniku iz reprezentativne penzije.

Videli smo to protiv Srbije, Luka je u stanju da "carini" loptu i igra potpuno sam, da šutira sa velikih udaljenosti i ulazi u jake kontakte na prodoru. Sudije ga obično štite u takvim situacijama i časte lakim poenima.

Ipak, upravo su rivali iz grupe B, Nemci, pokazali način na koji bi trebalo zaustaviti Dončića. Bez obzira što je iz tog susreta izašao sa 23 poena, Slovenija je bila razbijena u Minhenu i položila oružje rezultatom 90:71.

Selekcija koju je sada okupio Aleksandar Sekulić nije se mnogo promenila u odnosu na onu koju je oformio Igor Kokoškov, jer i dalje veoma važnu ulogu imaju Kremen Prepelič, Jaka Blažič i Edo Murić.

Dončića i njegove šutere okružuju snažni momci na visokim pozicijama, a najviše doprinosi Majk Tobi na petici, koji preti i posle pika, ali i neobičnim izbačajem i vrlo karakterističnim šutem za tri poena.

Da zlato u Turskoj iz 2017. nije bilo slučajno Slovenci su pokazali plasmanom na Olimpijske igre u Tokiju gde su nesrećno poraženi u polufinalu od Francuske, a potom su u utakmici za bronzu izgubili i od Australije.

Sada ih svi projektuju za prve favorite, ali svi dobro znamo da je mnogo lakše izaći iz senke i osvojiti zlato nego ga odbraniti na, mnogi smatraju, nikad jačem Evrobasketu.

Dugo godina Francuzi su imali odličan tim, ali su ostajali bez finala i odličja, za šta je i Srbija kriva. Najveći udarac bio je upravo poslednji Evrobasket kada su završili na 12. mestu tako što su šokantno ispali od Nemačke u osmini finala.

Ali, to se promenilo i, kako FIBA na zvaničnom sajtu navodi, rane su zalečene. Na Svetskom prvenstvu u Kini 2019. osvojena je bronza, dok je prošle godine na Olimpijskim igrama došlo srebro i tesan poraz od Amerikanaca u finalu.

I dalje je na čelu "trikolora" Vensan Kole, legendarni strateg kome će ovo biti 13. uzastopno veliko takmičenje sa Francuzima. Sezonu za nama završio je nagradom za trenera godine u Francuskoj, odvevši Metropolitan do trećeg mesta u prvenstvu.

Njegov zadatak biće da sastavljenu ekipu od najzvučnijih imena sklopi u dobro podmazanu mašinu koja bi lako mogla da ode do medalje, a vrlo moguće i konačnog trijumfa.

Čak pet superstarova imaće iz NBA lige, a predvodi ih verovatno najbolji defanzivac sveta Rudi Gober, zatim tu je još visokih igrača Vensan Porije i Mohamadu Žaite, pa će Francuska biti izuzetno čvrsta pod obručima.

Prva violina na spoljnim pozicijama biće Evan Furnije, a ne tako mali doprinos imaće i Elie Okobo, dok će na krilima pretnja biti Geršon Jabusele, Timoti Luvavu, Vilijam Hauard i Ajzea Kordinije.

Najveći znak pitanja stoji pored Tomasa Ertela, koji je propustio kompletnu prethodnu sezonu i niko ne može da predvidi koliko će moći da pruži.

Ako se sve za Francuze poklopi, ne samo da će dokazati da je 12. mesto sa prošlog šampionata Evrope bio kiks, nego će pucati na najviši plasman, bez obzira na jaku konkurenciju.

Ipak, nedavni poraz od Bosne i Hercegovine, rivala iz ove grupe, sigurno nije putokaz kako bi trebalo da izgledaju "trikolori".

Od svoje proglašene nezavisnosti od raspada SSSR-a, Litvanija nikada nije imala duži period u košarkaškoj istoriji, a da nije osvojila nijednu medalju.

Poslednja je osvojena 2015. godine u finalu na domaćem terenu, kada je u polufinalu poražena upravo Srbija, a Bogdan Bogdanović promašio šut za pobedu.

Sada je oformljena neka nova Litvanija, sa selektorom Kazusom Maksvitisom, koji će se maksimalno osloniti na NBA tandem Domantas Sabonis-Jonas Valančunas.

Novo lice je Ignas Brazdeikis na koga bi trebalo obratiti pažnju, dok su imena Marijusa Grigonisa i Lukasa Lekavičijusa već poznata protivničkim defanzivcima.

Ukoliko Sabonis i Valančunas uklope, a sa spoljnih pozicija proradi nadaleko čuveni litvanski šut, za šta će pokušati da se pobrinu Rokas Gedraitis, Mindaugas Kuzminskas i Elgirdas Žukauskas, Maksvitis bi mogao da ima razorno oružje na ovom šampionatu.

Koliko će to biti dovoljno, teško je reći, ali ćemo svakako to najbolje videti na delu u direktnim duelima sa favoritima Slovenijom i Francuskom, pa i domaćinom Nemačkom.

Osima domaćinstva tokom celog turnira (grupa u Kelnu, nokaut faza u Berlinu), Nemci svoj veliki optimizam baziraju na zaista jakom sastavu koji su okupili oko plejmejkera Denisa Šrudera.

On je apsolutno prva zvezda "pancera", malo ko može da ga čuva u igri jedan na jedan, pa stoga nedavna pripremna utakmica protiv Srbije u Hamburgu u kojoj je Šruder izostao ne bi mogla da bude pravi reper stanja ove selekcije.

Posebno se istakao u razaranju Slovenije i Luke Dončića pre nekoliko dana, u trijumfu 90:71 kojim je gotovo obezbeđen plasman na Mundobasket 2023. godine.

Selektor Gordi Herbert na spoljnim pozicijama ima još izbora, poput Maodo Loa i Nika Vajler-Beba, a sve se glasnije u evropskoj javnosti priča da bi "iks faktor" mogao da bude Franc Vagner.

Mlađi od braće Vagner u reprezentaciji Nemačke je odigrao sjajnu sezonu u "ruki" NBA sezoni u dresu Orlando Medžika, sam ističe da mu prijaju poređenja sa Dirkom Novickim i neće se libiti da on preuzme odgovornost kada za to bude bilo potrebe.

Obruč će braniti, a bogami i napadati, još jedan NBA igrač Danijel Tajs, dok će mu podršku pružati Johanes Vojtman, njegov imenjan Timan i Robin Bencing.

Uz podršku sa tribina i dobro NBA i evroligaških igrača koje Nemci imaju, svakako nisu bez šansi da sa dobre pozicije izađu iz grupe, a onda uz sreću kod formiranja kostura u nokaut fazi, ko zna koliki će im biti dometi...

Tantalovim mukama reprezentacija Bosne i Hercegovine je, uz pomoć države, uspela da sakupi novac za učešće na Evropskom prvenstvu, te je ipak izbegnuta blamaža i učestvovaće na dugo čekanom turniru.

Mnogo zanimljivije je kada se "zmajevi" nađu na terenu jer zaista igraju zabavnu košarku, a očekuje se dosta od Jusufa Nurkića i Džanana Muse, kao dve najveće zvezde u svojim najboljim godinama.

Šta znaju pokazali su Francuzima, koje su nadigrali rezultatom 96:90, čime su svima poslali signal da nisu za potcenjivanje.

Da bi se nadali bilo kakvom uspehu, Nurkić bi morao da bude "zver" pod obručima, kako se sam predstavlja, dok bi Musa poenima spolja trebalo da opravda epitet MVP-ja Endesa lige i doprinese da padne makar jedan "skalp" većih od sebe, a to su Slovenija, Francuska, Litvanija i Nemačka.

Selektor Adis Bećiragić, dugogodišnji asistent Bogdana Tanjevića, forsira jaku fizičku košarku, gde dominiraju fizikalije i neće biti nikakvo iznenađenje videti petorku sa svim igračima od preko dva metra visine.

Uzdaće se i u omalenog pleja Džona Robersona, kao i u doprinos Edina Atića, te Miralem Halilovića i Emira Sulejmanovića, koji bi trebalo da omoguće akcije za Nurkića unutra i Musu izvan reketa.

Bosna i Hercegovina čeka na veliki uspeh od 1993. godine i četvrtfinala upravo u Nemačkoj, a baš tada je aktuelni selektor Bećiragić bio član reprezentacije.

Naši severni susedi su drugi put uzastopno obezbedili učešće na Eurobasketu, što se desilo prvi put u poslednjih 50 godina istorije.

Prošli su kroz golgotu kvalifikacijama, ali su mađarski košarkaši istupili kada je trebalo, pa se tako pamte poeni Zoltana Perla sa linije penala za pobedu protiv Slovenije, polaganje Roska Alena za trijumf protiv Ukrajine i trojka Silarda Benkea protiv Austrije.

Pre pet godina Mađari su uspeli da prođu u osminu finala pobedama nad Češkom i Rumunijom, ali sada, čini se, imaju još teži zadatak pred sobom.

U nacionalni tim se vratio Adam Hanga i ponovo će ključevi tima biti u njegovim rukama kao najboljeg igrača, a pokušaće da ga prate nosioci tima iz 2017. – David Vojvoda, Rosko Alen, Zoltan Perl i Akos Keler.

Širi tim čine još Benedek Varadi, Adam Somođi, Silard Benke i Đorđi Goloman, što ipak se ne čini dovoljnim za više od časnog učešća i ranog oproštaja od Evrobasketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.