(FOTO) ISTORIJA OPOMINJE: Finci znaju kako da šokiraju Orlove

Izvor: Kurir, 11.Sep.2015, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(FOTO) ISTORIJA OPOMINJE: Finci znaju kako da šokiraju Orlove

Skandinavska reprezentacija iznenadila je našu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2009, na kome su kasnije Srbi osvojili srebro

Reprezentacija Srbije u nedelju u 14.30 igraće u Lilu protiv Finske meč osmine finala Evrobasketa.

"Orlovi" su, podrazumeva se, apsolutni favoriti i sve osim trijumfa ekipe Aleksandra Đorđevića bila bi možda i najveća senzacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u istoriji evropskih prvenstava.

Međutim, treba podsetiti da su naši košarkaši u prošlosti imali jedno neprijatno iskustvo sa Fincima. Srećom, nije ih skupo koštalo, ali je u tom trenutku predstavljalo veliku blamažu i opomenu.

Selekcija Dušana Ivkovića, koja je kasnije osvojila srebro na Evrobasketu 2009. u Poljskoj (posle poraza u finalu od Španije) izgubila je u kvalifikacijama za to takmičenje od Finske. Domaćin je 30. avgusta 2008. u gradu Vantauu pobedio rezultatom 80:77 (13:22, 27:17, 21:20, 19:18).

"Orlovi" su očekiavno bolje počeli meč i posle prve deonice imali prednost od devet poena, ali su u drugo četvrtini iznenadal "pali" i dozvolili Fincima da ih prestignu. Neizvesnost je trajala do kraja, a na kraju su se radovali fanatično borbeni domaćini. Ipak, najjače oružje Finaca u tom meču bio je šut za tri poena - pogodili su čak 14 puta iz 26 pokušaja (53,8 odsto).

Najzaslužniji za podvig Finaca bio je Peteri Koponen sa 18 poena. Koponen, koji sada ima 27 godina i nastupa za ruski Himki, i dalje je najbolji igrač svoje reprezentacije.

Iz ekipe koja je savladala Srbiju 2008. godine, na tekućem Evrobasketu za Finsku igraju i Šon Haf (ubacio deset poena), Tuka Koti (devet), Miko Koivisto(tri), a selektor je i dalje Henrik Detman.

Na drugoj strani nezaustavljiv je bio Nenad Krstić, koji je ubacio 29 poena, ali to nije bilo dovoljno da se izbegne bruka. U sastavu Aleksandra Đorđevića sada su trojica koja su igrala Vantauu: Miloš Teodosić, Zoran Erceg i Stefan Marković.

Srbiji je to bio jedini poraz u kvalifikacionoj Grupi A, u kojoj su ostvarili pobede u preostalih sedam mečeva, protiv Bugarske, Italije, Mađarske i Finske, koja je u Beogradu deklasirana 92:66.

Međutim, u nedelju "orlovi" nemaju pravo na grešku...

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.