EP u kuglanju slepih i slabovidih: Srpski takmičari osvojili pet medalja uz evropski rekord

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2024, 13:43

EP u kuglanju slepih i slabovidih: Srpski takmičari osvojili pet medalja uz evropski rekord

naša najbolja kuglaška reprezentacija slepih i slabovidih osvojivši pet medalja, zlatnu i po dve srebrne i bronzane ostvarila je sjajan rezulta na 23. Evropskom prvenstvu u Poljskom Sjerakovu. Najviše zlatnih medalja osvojila je Hrvatska - osam, slede Poljska sa četiri, Češka i Slovačka sa po dve itd. U ukupom plasmanu po broju medalja naša reprezentacija je ostvarila šesto mesto.

Naš reprezentativac Branislav Viktorović osvojio evropsko zlato u pojedinačnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konkurenciji u kategoriji B2. U konkurenciji 88 takmičara od kojih su 33 bile dame Viktorović ujedno postavio novi evropski rekord sa 781 čunjem, 16 poena boljim rezultatom u odnosu na drugoplasiranog Hrvata Ivicu Ferenčića, 20 više od Poljaka Stanislava Stopierzinskog na trećem mestu.

U kombinaciji, međutim, Srbin i Hrvat su zamenili mesta. Ferenčić je pobedio sa 1534 poena (769+765), dok je naš Viktorović osvojio srebro, samo dva poena slabijim rezultatom 1532 (751+781). Drugu bronzu u kategoriji B2, posle pojedinačne konkurencije, u kombinaciji je osvojio Poljak Stopierzinski sa 1530 (769+761) poena.

Sa tri trofeja kontinentalni šampionat završila je Milijanka Luković. U pojedinačnoj konkurenciji bila je treća sa 685 bodova, 45 manje od pobednice Nermine Mehulić iz Hrvatske, 18 bodova zaostatka iza drugoplasirane Poljakinje Jadvige Rodačke. U kombinaciji je posrebrila učešće rezultatom 1383 (698+685), 90 bodova slabije od Mehulićeve.

Konačno, zbir srpskih medalja evropskom bronzom upotpunio je i srpski miks Milijanka Luković i Damir Petrošanec. Na putu ka finalu zaustavio ih je poljski miks Rogačka/Kontrimovič, da bi u meču za treće mesto i bronzanu medalju naši predstavnici pobedili drugi poljski par Levandovska/Stopierzinski sa 2:0 (110:109, 118:94.)

"Iskreno pre odlaska na evroski šampionat o ovakom rezultatu nismo ni pomišljali. Podmladili smo reprezentaciju, vredno radili sa siljem da se u zaista jakoj konkurnciji reprezentacija poput Hrvatske,Poljske, Češke, i Slovačke ne obrukamo. Međutim naši reprezentativci su pokazali da sa ponosom nose grb Srbije, borili su se za našu zemlju svom snagom i umećem i zaista napravili svojevrstan podvig. Ove medelje imamju i dodatni sjaj jer su pokazale da mo na pravom putu i da uz nastavak kavalitetnog rada ovaj satav reprezentacije će još mnogo puta radovati Srbiju sa perdstojećih evropskih i svetskih takmičenja", kaže prvi trener reprezentacije slepih i slabovidih Rajko Rajak.

Iz poljskog Sjerakova stigla je još jedna lepa vest. Evropska kuglapška organizacija IPSA je prihvatila predlog da Srbije i Novi Sad bude domaćin Prvenstva Evrope u kuglanju za slepe i slabovide 2026. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.