Đerđi Vilagoš za B92.net: Cilj je finale, ali moramo da budemo realni

Izvor: B92, 22.Avg.2023, 10:51

Đerđi Vilagoš za B92.net: Cilj je finale, ali moramo da budemo realni

Pre tačno godinu dana Adriana Vilagoš bila je senzacija na Evropskom prvenstvu u Minhenu, na kom je osvojila srebro u bacanju koplja.

Srpska atletičarka sa 18 godina na prvom velikom takmičenju pokazala je da zalog za budućnost, neko čije vreme tek dolazi, a nešto više od 365 dana kasnije, Adrianu čeka i prvo Svetsko seniorsko prvenstvo.

U Budimpeštu stiže kao juniorska aktuelna svetska i evropska šampionk, ali i kao vicešampionka Evrope u seniroskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konkurenciji, a koliko će ovog puta leteti Adrianino koplje videćemo 23. avgusta, kada je očekuju kvalifikacije.

"Na pripremama smo uradili sve što smo mogli, a na samom takmičenju ćemo videti da li smo uspeli da odradimo ono što smo planirali", rekla je Đerđi Vilagoš, Adrianina majka i trener za B92.net

Adriana je pred svetsku smotru napravila sjajnu uvertiru osvajanjem zlata na juniorskom šampionatu Evrope u Jerusalimu, koje je osvojila hitcem od 58.38 metara u četvrtoj seriji.

Iako se popela na prvi stepenik pobedničkog postolja, Adriana je istovremeno bila i zadovoljna i samokritična.

"Najveći problem cele ove sezone jeste da od maja vuče neku povredu lakta. Nismo mogli normalno da treniramo, nismo uopšte bacali koplje na treninzima, već isključivo na takmičenjima. Jednostavno, nije joj išlo. Nije uspela da baca dobro, išli smo na razne terapije, posećivali lekare. Tu je bio i umor. Potrudili smo se da popravimo njenu tehiniku, nadam se da ćemo uspeti", kaže Đerđi.

Prošlog avgusta hitcem od 62.01 na olimpijskom stadionu u Minhenu , Adriana je osvojila srebro i postala najmlađa osvajačica medalje na prvenstvu, ostavivši iza sebe daleko starije i iskusnije atletičarke.

Devojka iz Malog Iđoša ove sezone najbolji rezultat od 61.87 ostvarila je na mitingu Dijamantske lige u Lozani početkom jula, kada je zauzela četrvto mesto.

"Mi ni na EP u Minhenu nismo razmišljali o medalji, ali moramo da budemo realni. Trenutno je skok u svetu mnogo jači nego u Evropi. Sve najbolje bacačice su sa drugih kontineneta i mnogo je lakše bilo uzeti medalju na EP nego što će biti sada na SP. Naš cilj je da ona baci dobro za sebe, a videćemo za šta će to biti dovoljno. Ovde na SP nam je cilj da se ona oproba i da uđe u finale. Ima još vremena, nema potrebe da se pravi pritisak. Tome i težmo i razgovaramo", kaže Đerđi

Od devojčice koja je nekada bacala vorteks, zbog koje je majka otišla u trenere pored toga što radi kao tužilac, očekuje sa da zasija na Olimpijskim igrama u Parizu, kada se s pravom Srbija nada njenoj medalja.

"Da nam je pre neko sedam-osam godian rekao da ćemo ostvariti sve ovo, ja bih rekla da je to nemoguće. Ja nisam znala ništa o koplju i mislim da smo napravile maksimum. To je sve naš zajednički trud i rad. Odlazak na OI bi vio odličan, ali za sada nismo okrenuti ka Parizu. Da završimo ovu godinu, najuspešnije koliko god možemo, pa ćemo onda dalje", poručila je Đerđi Vilagoš.

Dejana Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.