Izvor: RTS, 02.Jul.2020, 13:07

Četvrt veka od istorijskog zlata u Atini

Na današnji dan 1995. godine, reprezentacija Jugoslavije osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Atini. Zlato, koje je po mnogo stvari posebno i značajno u istoriji naše košarke.
Reprezentacija Jugoslavije na današnji dan osvojila je čuvenu zlatnu medalju na Evrobasketu u Atini, odigravši turnir bez poraza.

Selektor Dušan Ivković i njegov pomoćnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Željko Obradović okupili su strašan tim:
Vlade Divac, Predrag Danilović, Žarko Paspalj, Aleksandar Đorđević, Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Zoran Savić,  Zoran Sretenović, Miroslav Berić, Željko Rebrača, Dejan Koturović, Saša Obradović.
Bio je to prvi nastup reprezentacije Jugoslavije nakon ranije uvedenih sankcija, a Evropa je veoma dobro taj nastup zapamtila.
Toliko detalja i priča vezano je za ovu generaciju i ovaj turnir. Od tesne pobede nad domaćinom u prvom meču, preko grupne faze koja se završila bez poraza, do deklasiranja Francuske i ponovnog trijumfa nad Grcima.
Finale je tek priča za sebe. Pritisak sa tribina, na terenu...Maestralni Đorđević sasuo je 41 poen Litvancima, Danilović stavio na "poster" jednog Sabonisa, a pred našim košarkašima poklekle su i ostale ikone Litvanije, poput Marčiulionisa, Kurtinaitisa, Karnišovasa, Štombergasa...
Bez varnica i diskutabilnih odluka nije moglo ni tokom dodela medalja, koja će ostati upamćena po bojkotu hrvatskih košarkaša, koji su sišli sa postolja namenjenog za osvajače bronze, kako ne bi slušali himnu i odali poštovanje osvajaču turnira.
Ranije učinjena nepravda u vidu sankcija je ispravljena, a bes, žar i strasti kanalisane su u košarku, koja je donela veliku radost svom narodu.
Po povratku iz Atine, košarkaše je dočekala reka ljudi, što na aerodromu, što na ulicama, a šlag na torti, bio je doček ispred balkona Skupštine grada.
Bio je to prvi put da je narod dočekao svoje heroje na takav način u Beogradu, a ispostavilo se da je tada započeta jedna tradicija, koja do dan danas pokazuje koliko naš narod voli sport.
"Sad si uzeo trofej Paspalje", orilo se iz stotinu hiljada grla pre 25 godina i ostalo urezano u mislima i srcima svih onih koji su kroz košarku nalazili rešenje za sve brige i probleme.
Ova čuvena generacija poslužila je i služi kao uzor mnogim narednim. Da shvate da ukoliko za svoju zemlju ostave krv, suze i znoj, uprkos svim preprekama i faktorima, da će ona to znati da ceni i da ih, nekim novim uzvicima, nagradi.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.