Brnabić posetila Kuršumliju: Jablanički i Toplički okrug biće jedinstveni u svetu

Izvor: B92, 02.Sep.2023, 09:24

Brnabić posetila Kuršumliju: Jablanički i Toplički okrug biće jedinstveni u svetu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će povezivanje Topličkog i Jablaničkog okruga pružiti građanima poptuno novu perspektivu.

Istakla je i da će povećanjem plata u prosveti i zdravstvu koje sledi u januaru, plate medicinskih sestara porasti za 147% u odnosu na 2012. godinu.

Ona je gostovanje u Jutarnjem programu televizije Pink započela čestitkom našim odbojkašicama, koje su se kasno sinoć plasirale u finale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropskog prvenstva.

"Od srca čestitam našim odbojkašicama prolaz u finale, svaka im čast! Kakvu hrabrost su pokazale, borbenost, zaista zadivljujuće. Svi smo uz njih u finalu u nedelju i navijamo” započela je premijerka. Ona je rekla da se kasno sinoć vratila iz Kuršumlije, gde je posetila Đavolju Varoš i kako je navela, prema viziji predsednika Aleksandra Vučića, Jablanički i Toplički okrug biće jedinstvena turistička regija u svetu.

"Prošlog vikenda posetila sam Caričin grad, istorijsko nalazište svetskog nivoa u opštini Lebane, gde iskopavanja traju od 1920. godine. Pravimo jedinstvenu turističku promociju Jablaničkog i Topličkog okruga. Shvatili smo da izgradnjom jednog puta – puta preko Radan planine, koji je bio star preko 50 godina, dobijamo mnogo. Spajamo dva okruga, spajamo četiri banje, povezujemo Đavolju varoš sa Caričinom gradu. I gde vi u Evropi, na tako malom području, imate četiri takve banje i dva kulturno-istorijska bogatstva? Sve ovo radimo kroz program integralnog razvoja, koji podrazumeva krovnu saradnju svih ministarstava, bez mogućnosti da neko radi nešto za sebe, samostalno ulaže, obnavlja, ne. Radimo svi zajedno I to daje odlične rezultate”, rekla je Brnabić.

"U Lebanu postoji i hotel Caričin grad, koji je 2004. privatizovan i naravno, potpuno uništen. To je danas jedna ruina, mi smo obezbedili sve imovinsko-pravne uslove kako bi moglo da se proda i našli smo invesititora, i to domaćeg, koji je sada počeo da radi na uređivanju terena, jer je naravno to potpuno, potpuno uništeno. Sigurna sam da ćemo ovim spajanjem Jablaničkog i Topličkog okruga iskoristiti do maksimuma turistički potencijal ovog kraja Srbije, što će obezbediti mnogo više i domaćih i strnaih turista, i dati potpuno novu perspektivu razvoja građanima. Za nas je Ekspo 2027 velika šansa i organizovaćemo ture po Srbiji za sve posetioce i zamislite kakva će to atrakcija biti za ljude širom sveta koji će 2027. godine doći u Srbiju", kaže Brnabić.

Ona je istakla i da je projekat koji je njoj lično najdraži Digitalni karavan, u okviru kojeg mladi uče penzionere digitalnim veštinama i korišćenju pametnih uređaja

"Obišla sam i Prijepolje, gde smo obeležili završetak projekta Povezane škole. Time smo povezali svaku, ali baš svaku školu u Srbiji na brzi internet. Bilo da je ona u centru Beograda, Novog Sada ili u nekom selu u planinskoj oblasti. Dakle nema đaka prvog i drugog reda, svima dajemo jednaku šansu. Međutim, moram da kažem da je moja omiljena aktivnost u poslednje vreme časovi eUprave i digitalizacije za naše penzionere. Verujte mi, kada sam u utorak imala sastanak sa sindikatima penzionera, pričali smo o penzijama, o indeksaciji, povećanju penzija koje sledi od oktobra. Oni su mi tada rekli da su svi penzioneri oduševljeni Digitalnim karavanom! Ja sam bila toliko prijatno iznenađena i to samo govori koliko su naši najstariji sugrađani spremni da uče i usvajaju nove veštine. Zašto i njima ne bismo učinili život lakšim, da mogu da poruče iz prodavnice nešto ako se ne osećaju dobro, da plate račun iz svoje kuće? Oni to mogu, žele i radimo na tome širom Srbije”, kaže premijerka.

Ona je potpom pričala o povećanju plata i naglasila da su svi u Vladi svesni da plate moraju još da rastu, ali da je u odnosu na 2012. Napravljen ogroman rast.

"Od juče su plate u prosveti uvečane za 5,5 %, kao i plate medicinskim sestrama i tehničarima, dakle delu u zdravstvu. Od prvog januara ide novo povećanje od 10% za prosvetne radnike, medicinske sestre i tehničare. Znam da mnogi nisu zadovoljni I mi smo poputno svesni da te plate treba da budu još veće, da ne bude nikakve zabune. Ali borimo se i polako idemo ka cilju. Nastavni kadar, sa sedmim stepenom stručne spreme, dakle nastavnik u školi će od 1. januara 2024. imati platu od nekih 87.000 dinara. A 2012. godine taj isti nastavnik je imao nešto više od 44.000. Povećanje plata od 96% u prosveti za nekih 11 godina.

Ponavljam, svesna sam da treba da budu i veće, ali da vam je neko rekao da za 11 godina, na održiv način, bez ugrožavanja javnih finansija, možete imati povečanje od 96%, nisam sigurna da bi vam iko verovao. Što se tiče medicinskih sestara i tehničara, tu smo imali veliki, akutni problem deficita kadra, jer su mnogi odlazili u inostranstvo. Te 2012 gdine, prosečna plata medicinske sestre bila je 32,454 dinara. 0d 1. januara prosečna plata medicinske sestre biće 80,193 dinara, i to je rast od preko 147% za 11 godina, uz permanentnu stabilnost javnih finansija. I sve ovo se desilo zbog fiskalne konsolidacije koju je sproveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To je bilo teško, nepopularno, ali sada se pokazuje koliko je to bilo važno za Srbiju", navela je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.