Bambi šampion Evrope u folkloru

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jul.2018, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bambi šampion Evrope u folkloru

Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Beča osvojilo je Gran pri 10. evropskog prvenstva folklora Euro folk 2018, koji je održan u Bugarskoj.

- Bambi je na Evropskom šampionatu folklora, koji je održan pod pokroviteljstvom Uneska osvojio prvo mesto i titulu apsolutnog evropskog šampiona u konkurenciji 65 ansambala iz 35 zemalja - ponosno saopštava Milan Popović, predsednik društva.

Na početku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je bilo nešto više od 1.200 igrača, pevača i muzičara u 65 grupa, a u finalu je učestvovalo 10 grupa.

Svi učesnici bili su i deo projekta Susreti nacija, gde su kroz dvočasovnu radionicu igrači jedni druge učili svojim narodnim igrama i običajima i zabavljali se pri "sudaru stilova".

Žiri je ocenjivao složenost i kvalitet koreografija, viziju, kao i nivo izvođenja osmišljenih dela.

Pored glavne nagrade Bambi je osvojio i zlatnu medalju za autentičnu koreografiju, nagradu za autentično izvođenje igara, sertifikat za čuvara tradicije, akreditaciju za prikazivanje na nacionalnim frekvencijama, sertifikat o plasmanu na Svetsko prvenstvo, novčanu nagradu od 1.000 evra, a umetnički rukovodilac Vladan Radojković dobio je sertifikat Uneska i zvanje "maestra koreografije".

- Najpre su održane kvalifikacije, a mi smo se već posle prve runde kvalifikovali za finale. Uspeli smo ovom pobedom da se kvalifikujemo i za Svetsko prvenstvo, što je velika čast za nas, jer je za izlazak na takvo takmičenje neophodno osvojiti neku od nagrada na tri evropska prvenstva", objasnio je Popović za "Vesti".

Tokom boravka u Bugarskoj svi finalisti su bili i učesnici radionice koju je organizovao, Unesko (koji je priznao srpsko kolo kao nematerijalnu svetsku baštinu), a Bambi je imao čast da održi predavanje na temu srpske narodne igre.

- Veoma sam ponosan na ovaj rezultat koji smo ostvarili i zahvalio bih svima koji su tome doprineli - rekao je predsednik bečkog društva.

Stručni žiri su činili Georgi Jankov - muzički stručnjak, Valentin Halvadžiev - koreograf, Marijana Nutsova - etnolog i generalni direktor Eurofolk TV-a, a predsednik žirija bio je Valko Ljubenov - reditelj, koreograf, pedagog, počasni doktor narodne muzike i igre na Anstend univerzitetu u Engleskoj. Ljubenov je i zamenik predsedavajućeg Komisije 6, međunarodne organizacije folklora pri Unesko.

Bambi je jedno od malobrojnih društava čuvara srpske tradicije u Austriji, koje okuplja više stotina članova i neguje ne samo foklor, već promoviše i stare srpske instrumente i pesme.

Svi u Bambiju su prezadovoljni i radosni, a pobeda je proslavljena iste večeri.

- Srpska dijaspora može biti ponosna jer ima svog evropskog šampiona", poručuju iz uprave Bambija.

Inače, takmičenje je trajalo 10 dana i održano je u tri grada na Crnom moru - Nesebar, Pomorje i Sveti Vlas.

Igrači su iz Bugarske poneli divne uspomene koje će prepričavati narednim generacijama.

Turneja, koja je vodila ka osvajanju titule, vodila je igrače Bambija iz Beča, preko Temišvara, Vršca, Nesebara, Pomorja, Svetog Vlasa, Sofije, do Beograda i nazad u glavni gra Austrije.

Pored tri nastupa u Evropskom prvenstvu, KSD Bambi je nastupio i u Vršcu u punoj pozorišnoj sali kao gost GKUD "Laza Nančić".

Uprava i igrači - svi Bambići se zahvaljuju na izuzetnom gostoprimstvu i sa nestrpljenjem očekuju ponovno druženje.

Bambi je tom turnejom završio aktivnosti pred letnju pauzu, početak nove sezone i upis igrača najavljuje se za 3. septembar.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.