Albanci ili Švajcarci – udariće brat na brata

Izvor: Press, 11.Jun.2016, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci ili Švajcarci – udariće brat na brata

Meč između Švajcarske i Albanije (subota, 15h) u Grupi A Evropskog prvenstva je sve osim duela jedne srednjeevropske i jedne balkanske zemlje.
Foto:B92.net
Matematika kaže da je čak 15 igrača dva tima albanskog porekla, a dvocifren broj njih je rođen ili odrastao u Švajcarskoj.
Dres Švajcarske šestorica igrača albanskog porekla – Granit Džaka, Valon Behrami, Đerdan Šaćiri, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Šani Tarašaj, Blerim Džemaili, Admir Mehmedi.
S druge strane, čak devetorica reprezentativaca Albanije su rođena ili odrasla u Švajcarskoj. Među njima je i Tulant Džaka koji je u mlađim kategorijama često istican kao bolji igrač od Granita, ali je bio i problematičan, pa se nije izborio u "domovini". 

Upravo će braća Džaka biti posebno u centru pažnje jer će igrati na različitim stranama. Dok stariji Tulant (25) igra za Albaniju, zemlju u kojoj nisu rođeni ni njegovi roditelji, njegov mlađi brat Granit (23) igra za rodnu Švajcarsku. 

"Kladili smo se ko će da pobedi, ali nismo odlučili koja je nagrada. Daću sve od sebe za Švajcarsku, kao što će Tulant za Albaniju", rekao je Granit, novi igrač londonskog Arsenala.



   
   
Braća Džaka su inače rođeni u Bazelu, u razmaku od 18 meseci, dok su im roditelji Ragip i Elmaze poreklom sa Kosova. Obojica su prošli sve mlađe selekcije Švajcarske. 

"Teško je objasniti zašto niko iz FS Albanije nije reagovao i izrazio želju da igramo za Albaniju. Mi smo Albanci i normalno je smo želeli da igramo za crveno-crne. Ali niko nas nije zvao, dok je interesovanje Švajcaraca bio izuzetno, nisu želeli da izgube dvojicu igrača koji su se razvijali u njihovoj zemlji", ističe mlađi Džaka. 

Tako je Granit debitovao za Švajcarsku kao 19-godišnjak protiv Engleske na Vembliju i do sada skupio više od 40 nastupa. Tulant je do 2013. bio mladi reprezentativac Švajcarske, da bi sledeće godine nakon što nije dobio poziv u seniorski tim, pak zaigrao za Albaniju. 

Ipak, Granit nije u potpunosti "kupio" poverenje navijača, imao je povremeno problema zbog porekla, a kada je u maju davao intervju na utakmici Bazela u Lucernu, navijači su mu zviždali, verovatno jer je pozdravio odluku FIFA da primi Kosovo u svoje članstvo. 

S druge strane, Tulant je stekao veliku popularnost među Albancima zbog incidenta na meču sa Srbijom u Beogradu. On je bio među prvim igračima Albanije koji je oteo provokativnu zastavu "Velike Albanije" koju je dron doneo nad stadion Partizana.
 
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Press...






Povezane vesti

(VIDEO) ŠER RASPLAKAO EDIJA RAMU: Švajcarci sa 5 Albanaca slavili u bratskom derbiju

Izvor: Kurir, 11.Jun.2016

...Švajcarska koja je veći deo meča igrala sa fudbalerom više, pošto je Lorik Cana zbog igranja rukom i drugog žutog kartona isključen u 37 minutu, je bila znatno bolji rival u Lansu i samo zahvaljujući golmanu Beriši, Albanija je minimalno poražena..Taj poraz, donekle ide na dušu pomenutog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.