60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1992. godine

Izvor: BalkanRock.com, 10.Sep.2015, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1992. godine

Tokom 1992. došlo je do konačnog raspada SFRJ. Rat na prostorima bivših republika je buktao, Srbija i Crna Gora su stvorile zajedničku državu koju su nazvali Savezna Republika Jugoslavija, a krajem godine na mesto predsednika došao je Slobodan Milošević.

Na Evropskom prvenstvu u fudbalu u Švedskoj pehar je osvojila reprezentacija Danske nakon pobede nad Nemačkom od 2:0 u finalu. Zanimljivo je da je Danska na prvenstvo došla umesto SFRJ koja je izbačena >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << sa prvenstva zbog raspada države. Da li bi Jugoslavija bila prvak te godine je pitanje koje se godinama postavlja.

Jedna od najdisfunkcionalnijih veza u rok muzici je ozvaničena kada je Kurt Cobain oženio pevačicu benda Hole Courtney Love. Iste godine par je dobio ćerku Frances Bean Cobain. Gitarista John Frusciante napustio je Red Hot Chilli Peppers, sve do povratka 1998. Pored Peppersa i Rolling Stones-i su ostali bez originalnog basiste benda Billa Wymana koji je krajem godine rešio da napusti bend.

10. Manic Street Preachers – Motorcycle Emptiness

Jedan od najvećih hitova velških alternativaca „Motorcycle Emptiness“ našao se na njihovom debi albumu „Generation Terrorists“. Pesma je inspirisana knjigom „Rumble Fish“ S.E. Hinton i priča o bandama motorciklista kao i konformizmu koje moderno kapitalističko društvo stvara. U ovoj numeri se takođe nalaze i reference na pesmu „Neon Loneliness“ velškog pisca Patricka Jonesa, koji je i brat basiste i tekstopisca benda Nickyja Wirea.



9. Sonic Youth – Sugar Kane

„Sugar Kane“ je treći singl sa albuma „Dirt“, koji se smatra jednim od najboljih albuma njujorških nojzera. Pesma se navodno odnosi na Marilyn Monroe. Ceo ovaj album, pa ujedno i „Sugar Kane“, odišu grunge zvukom uz naravno specifičan noise šmek koji neguju kroz celu karijeru. Za ovakav zvuk albuma glavni „krivci“ su Butch Vig i Andy Wallace, dvojac koji je radio i na albumu „Nevermind“ Nirvane.



8. Nine Inch Nails – Wish

Pesma za koju NIN dobili Grammy nagradu za najbolji metal nastup. Nakon ovoga Trent Reznor je izjavio kako želi da mu na nadgrobnom spomeniku piše „REZNOR: Preminuo. Rekao „fist fuck“ i osvojio Grammy.“ Spot za ovu pesmu je karakteristično nasilan, a režirao ga je Peter Christopherson koji je i ranije sarađivao sa bendom. U spotu bend svira u kavezu, dok grupa nervoznih ljudi pokušava da dospe do njih. Pred sam kraj spota to i uspevaju i to na veoma nasilan način. Kraj spota se naravno nije dopao MTV-ju pa su rešili da ga malo skrate.



7. House Of Pain – Jump Around

Iako ne striktno u okvirima muzike koja se nalazi na ovoj listi, zbog svoje rock ’n’ roll energije „Jump Around“ je definitivno zaslužila svoje mesto. Pesmu je producirao DJ Muggs iz benda Cypress Hill. Ova stvar je ubrzo postala veliki hit, a našla se i na mnogim važnim listama najboljih pesama svih vremena. Još jedan upečatljiv spot na našoj listi koji je snimljen za vreme parade na Dan Svetog Patrika. „Jump Around“ se našla u mnogim serijama i reklamama, a mnogi sportski timovi širom sveta je puštaju na svojim stadionima tokom pauza ili nakon pobede njihovog tima.



6. Pantera – Walk

Za „Vulgar Display Of Power“ se bez puno razmišljanja može reći da je jedan od najboljih metal albuma ikada, a verovatno bi mnogi rekli i najbolji. Na tom albumu je Panteri jednostavno kliknulo i izređali su 11 fenomenalnih pesama. Međutim, kao i na svakom albumu jedna pesma se izdvoji kao najveći hit, a ovog puta to je „Walk“. Phil Anselmo je rekao kako je pesma o ljudima koji su ih u njihovom gradu gledali drugačije jer su umislili kako su postali velike rok zvezde. Ideja za pesmu je krenula od Dimebaga Darrella koji je krenuo da svira rif u toku tonske probe, a bendu se ideja jako dopala.



5. The Cure – Friday I’m In Love

Pesma za koju je Robert Smith bio ubeđen da je ukrao od nekog, na kraju je postala jedan od najvećih hitova benda. Smith je u napadima paranoje zbog moguće krađe melodije zvao sve ljude koji su mu pali na pamet i svirao im pesmu. Na kraju niko nije znao koja je to pesma što ga je navelo da ipak shvati da je pesma njegova. „Friday I’m In Love“ je objavljena kao drugi singl za njihov album „Wish“.  Evropska publika je izglasala spot za ovu pesmu za najbolji te godine na MTV Video Music Awards takmičenju.



4. 4 Non Blondes – What’s Up?

One hit wonder grupa „4 Non Blondes“ izdala je pesmu „What’s Up?“ na albumu „Bigger, Better, Faster, More!“. Ovo je ujedno njihov prvi i jedini album, a ostale pesme sa njega su relativno postale poznate, ne toliko zbog kvaliteta već zbog njihovog najvećeg hita. Ova stvar je došla do mesta broj jedan na listama najvećih hitova pretežno u Evropi i to u čak 8 država. Iako se pesma zove „What’s Up?“ ova fraza se ne pojavljuje nigde u pesmi već se pojavljuje „What’s Goin’On?“. Članovi benda su to pojasnili činjenicom da se pesma Marvina Geja zove „What’s Goin’On?“ pa zbog toga nisu hteli da stvaraju nepotrebnu konfuziju. Pevačica Linda Perry muzičku karijeru nastavila je kao pisac pesama za pop zvezde poput Pink, Robbiea Williamsa i drugih.



3. R.E.M. – Everybody Hurts

Nakon albuma „Out Of Time“ R.E.M. su rešili da spuste loptu i naprave mirniji, sporiji album. Kao rezultat dobili su album „Automatic For The People“ na kome se nalazi čuvena balada „Everybody Hurts“. Pesmu je napisao bubnjar benda Bill Berry, međutim na snimku nije svirao već je tu ulogu preuzela ritam mašina, ali je Berry bio taj koji je sredio sve semplove na njoj. Gudačke delove u ovoj, kao i u još par pesama na albumu, napisao je John Paul Jones basista benda Led Zeppelin. Pesma je ubrzo postala veliki hit i jedna od najprepoznatiljivijih pesama iz opusa ovog benda, a kroz godine koje su usledile obrađivali su je mnogi muzičari.



2. Alice In Chains – Would?

Jedan od najvećih hitova devedesetih prvi put je objavljen u okviru soundtracka za film „Singles“, u kome se i pojavljuju članovi benda, a nešto kasnije našao se i na njihovom albumu „Dirt“. Kao i većinu pesama na albumu napisao je gitarista i prateći vokal Jerry Cantrell. Tokom nekih intervjua Cantrell je naveo kako je pesma napisana sa Andrewom Woodom, preminulim pevačem benda Mother Love Bone, na umu.  Zanimljivo je da je Layne Staley teško uspeo da ubedi Cantrella da otpeva svoj deo.



1. Rage Against The Machine – Killing In The Name

Pesma kojoj je često zabranjivano emitovanje na radiju i televiziji postala je najveći hit benda kao i jedan od najvećih hitova ikada. Glavnu melodiju za pesmu je smislio Tom Morello dok je držao čas gitare, ali su na kompletnom aranžmanu radili zajedničkim snagama. „Killing In The Name“ govori o policijskoj brutalnosti i rasizmu koji je zastupljen u institucijama u Americi, a ima i referenci na policajce koji su u isto vreme bili članovi Kju Klux Klana. „Fuck You I Won’t Do What You Tell Me“  je definitivno jedan od stihova sa najjačom porukom u istoriji rok muzike. Na Facebooku je 2009. godine pokrenuta kampanja koja je za cilj imala pesmu „Killing In The Name“ za najveći božićni hit u Velikoj Britaniji, a ne pesmu pobednika X-faktora koja je pobeđivala 5 godina uzastopno. Takođe, postavili su i rekord po broju skidanja neke pesme tokom prve nedelje  u Velikoj Britaniji. Kao zahvalnost za ovakav uspeh bend je održao besplatan koncert u Finsbury Parku 2010. godine.


Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.