Zašto je poglavlje 23 teži deo pregovaračkog procesa

Izvor: RTS, 14.Dec.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je poglavlje 23 teži deo pregovaračkog procesa

Otvaranje Poglavlja 23 i 24 najavljeno je za prvu polovinu sledeće godine, a nadležni već znaju šta će biti najveći izazovi za poboljšanje vladavine prava u Srbiji. Evropski pravni stručnjaci potvrđuju da su u Srbiji, kada je reč o vladavini prava napravljeni veliki pomaci poslednjih godina.
Šef Delegacije evropske unije u Srbiji ekologiju i vladavinu prava ocenio je kao najveće izazove u pristupnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pregovorima sa unijom. Vladavina prava deo je poglavlja 23, koje obuhvata pravosuđe, borbu protiv korupcije i osnovna ljudska i manjinska prava. Nadležni ministar objašnjava zbog čega će poglavlje 23 biti teži deo pregovarakog procesa.

"To su osnovna prava posebno kad govorimo o korpusu manjinskih prava odnosno prava pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji. Tu je potrebno mnogo veća i bolje organizovana koordinacija različitih državnih organa u ostvarivanju onih prava nacionalnih manjina koja su već predviđena i pripisana našim važećim zakonima a koja negde škipe u primeni", kaže ministar pravde Nikola Selaković.
Za nijansu, ali ne mnogo jednostavnije biće da se ojača nezavisnost sudija, što će se omogućiti kroz izmene Ustava. Mnogo posla ostalo je u oblasti borbe protiv korupcije. Za početak izmena Krivičnog zakonika kako bi se precizirala dela privrednog kriminala.
Ministar Selaković kaže da se Srbiji zameralo široko postavljena krivična dela u ovoj blasti i da je potrebno definisati ih jasnije, striktnije, detaljnije kako bi i sama borba protiv organizovanog kriminala, naročito korupcije bila uspešnija kako se ne bi dešavalo da nam padaju optužnice, kako se ne bi dešavale masovno oslobađajuće presude.
Evropski pravni stručnjaci potvrđuju da su u Srbiji, kada je reč o vladavini prava napravljeni veliki pomaci poslednjih godina.
"Evropska unija je nešto veoma neodređeno, i ne sme se mešati Evropa i Evropska unija, jer je unija jedan od najvažnijih instutcionalnih fenomena. Iako to nije u skladu sa kulturom na ovim prostorima, možete u isto vreme biti i pripadnik svoje nacije i evropski građanin". kaže Tomas Majer, stručnjak za pravnu reformu.
"Na evropskom putu će vam se menjati ekonomija, menjaće vam se život i zato je neophodno i dobro da vam se menjaju i zakoni i samo pravo. To je pozitivno ne samo za građane, već i za samu Evropu", kaže Đan Antonio Benakio, profesor prava Univerzitet u Trentu u Italiji.
I na kraju se vraćamo na početak. Mnoge izmene koje su potrebne u okviru Poglavlja 23 nije moguće ostvariti dok ne promeni Ustav, jer zakoni ne mogu biti u suprotnosti sa najvišim pravnim aktom zemlje.
Stručna javnost upozorava da se Ustav ne menja lako. Crna Gora tri godine je radila na njegovim izmenama. Prema našem Akcionom planu za poglavlje 23 izmena Ustava previđena je do kraja 2017. godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.