Izvor: N1 televizija, 12.Jul.2017, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svilanović: Dogovori u Trstu deo procesa ka EU integracijama

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je da je podrška Evropske unije regionalnim projektima koji će biti odobreni danas u Trstu dokaz da EU pomaže proces integracija zemalja ovog regiona i naglasio da su ovi dogovori "deo procesa ka evrointegracijama" a ne nešto "umesto" tog procesa.

Izvor: N1

Samit EU i država Zapadnog Balkana održava se u Trstu. Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << samita biće potpisani Ugovor o saobraćajnoj zajednici, a Evropska komisija će najaviti dodelu novih sredstava u okviru godišnjeg "paketa povezivanja". U oblasti ekonomske integracije očekuje se da će partneri zemalja zapadnog Balkana usaglasiti akcioni plan za razvoj regionalnog ekonomskog područja.

"Evropski komesar Johanes Han na početku foruma u Trstu rekao je da želi da uveri zemlje regiona da je ovo savlađivanje dela puta koji inače moraju da prođu zemlje u procesu pridruživanja, i ja verujem da ovo jeste deo procesa, a ne nešto umesto procesa pridruživanja i dok god je on to, a ne neka zamena, ja ću ga zdušno podržavati", rekao je Svilanović u intervjuu za N1.

Svilanović je kazao i da dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona u Trst puno znače. "Na kraju, zemlje članice su te koje donose odluku o novim članicama, a ne Evropska komisija, i kada dođu lideri tih zemalja, to je još veće ohrabrenje nego što kaže bilo ko od evropskih komesara", rekao je Svilanović.

On je kazao da je Han pomenuo da je EU obezbedila 250 miliona evra za regionalne projekte, što je, kako je rekao, značajno više nego prošle godine u Parizu ili u Beču godinu ranije.

"Srbija je ove godine došla sa sedam projekata, koliko je meni poznato", rekao je i dodao da je EU na neki način ispunila svoje obećanje da će podržati razvoj kulturnih projekata, kao i projekte iz oblasti energetike, železnicu, autoputeve.

"Mi u Savetu očekujemo dobre vesti do kraja dana, kada se budu sreli premijeri, koji bi trebalo da odobre ono što su njihovi najbliži saradnici već dogovorili, a to je dogovor o višegodišnjem akcionom planu o regionalnom ekonomskom području. Komesar Han je dosta govorio o tome, a suština je sledeća: da se iskoristi potencijal onoga što je regionalno, ono u čemu jedni drugima možemo da pomognemo, da bismo ubrzali sopstveni individualni put ka EU i da bismo povećali našu trgovinu", rekao je Svilanović.

On kaže da to konkretno znači "potpunu liberalizaciju trgovine uslugama, odnosno uklanjanje tarifnih barijera" kao jedan od planova.

"Sledeći je onaj koji se odnosi na investicije, gde se na neki način harmonizuju interesne politike i gde se region zajednički promoviše investitorima kao jedna investiciona destinacija", rekao je i dodao da se"sledeći elemenat odnosi na "korišćenje digitalne tehnologije".

On je najavio da će u prvoj polovini sledeće godine biti održan samit na kojem će se razgovarati o romingu unutar regiona, koji bi, kako je rekao, bio po ugledu na evropski.

Poseban segment razgovora u Trstu, prema njegovim rečima, se odnosi na kretanje radne snage u regionu, gde bi trebalo da se postigne dogovor o sertifikatima i automatskom priznavanju diploma.

On je spomenuo i razgovor o privrednim komorama, a kao veoma značajne, spomenuo je i sastanke organizacija civilnog društva.

Mislim da je vreme da konačno vidimo bagere koji počinju da prave te puteve o kojima smo razgovarali, rekao je Svilanović.

Na pitanje koliko smo brzi u realizaciji ovakvog ambiciznog plana i koliko je region zainteresovan za njega, Svilanović je rekao da su u Trstu "svi koji bi trebalo da budu" i da oni ovo vide kao ubrzavanje procesa ka pridruživanju Evrospkoj uniji.

"Drugo, ljudi koje vode zemlje ovog regiona imaju priliku da sa predstavnicima EU i drugih institucije razgovaraju o sredstvima za finansiranje nacionalnih projekata, kao i o tome koliko brzo mogu da ta sredstva budu realizovana i iskorišćena", rekao je Svilanović i dodao: "Mislim da je vreme da konačno vidimo bagere koji počinju da prave te puteve o kojima smo razgovarali".

Najveća senka koja je, kako je rekao, bačena na ovaj proces, je ta da su neke države, poput Crne Gore, u početku bile uzdržane, jer su smatrale da će ih to usporiti u procesu ka EU.

"Srbija, koja je na primer, tu blizu kada je u pitanju tempo pridruživanja, bila je jako za ovaj proces, drugi su bili različitih mišljenja ali su na kraju svi prihvatili i dogovorili", rekao je Svilanović i dodao da će "biti puno posla za sve".

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Svilanović: Dogovori u Trstu su deo procesa evrointegracija

Izvor: Beta, 12.Jul.2017

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je da je podrška Evropske unije regionalnim projektima koji će biti odobreni danas u Trstu dokaz da EU pomaže proces integracija država balkanskog regiona."Evropski komesar Johanes Han rekao je na početku foruma u Trstu...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.