Promene u EU, ništa novo za Srbiju

Izvor: RTS, 03.Jul.2019, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promene u EU, ništa novo za Srbiju

Evropski lideri postigli su dogovor o timu koji bi trebalo da vodi Evropsku uniju narednih pet godina. Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže za RTS da će politika EU ostati nepromenjena, kao i da neće biti nekih značajnih promena kada su u pitanju Srbija i Zapadni Balkan.
Dragan Đukanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da se zna šta je agenda i šta se očekuje i od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije i od svih dražava Zapadnog Balkana, a da predstoji i proces unutrašnje reforme EU.

"Mislim da je odabir ovih kandidata, pre svega Ursule fon der Lajen, na neki način naznaka da će doći do unutrašnje reforme Evropske unije u narednom periodu", dodao je Đukanović.
Kada je reč o Srbiji, ono što je ključna stvar u nastavku procesa evrointegracija jeste dijalog Beograda i Prištine, ističe Đukanović i smatra da će i novi saziv Evropske komisije na tome insistirati.
"Videćemo koliko će atmosferu relaksirati ova promena, Mogerinijeva više neće biti neko ko moderira ovaj dijalog, već će to biti španski ministar Borel koji će odrediti neku vrstu okvira tog budućeg sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma", naveo je Đukanović.
Analitičari već navode da Španija nije priznala nezavisnost Kosova i to dovode u kontekst nastavka dijaloga sa Prištinom, ali Đukanović kaže da ne bi u potpunosti tako sagledavao ono što će se dešavati.
"Mislim da su neki opšti okviri već poznati, tako da neće biti značajnih odstupanja, bez obzira ko od strane EU bude moderirao. U svakom slučaju, značajno je da neko ko dolazi iz jedne države koja nije priznala kosovsku nezavisnost će biti taj koji će moći da utiče na dalji tok dijaloga", objasnio je Đukanović.
Predsednik Aleksandar Vučić danas će se sastati sa američkom kongresmenom Eliotom Engelom, a Đukanović kaže da je on veoma uticajan kogresmen i da je već gotovo dve decenije lobista kosovskih Alabanca.
Smatra da će na sastanku insistirati na nekoliko pitanja. "Prvo je nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a drugo treba očekivati dalje insistiranje kada je u pitanju rešavanje slučaja ubistva braće Bitići", dodaje Đukanović.
I o taksama će biti reči, kaže Đukanović i naglašava da kongresmen Engel ima neku vrstu značajnog uticaja kada su u pitanju prištinske vlasti.
"Ali nisam siguran da će posle izjava koje stižu iz Prištine proteklih dana, i od Tačija i od Haradinaja, uskoro uslediti to povlačenje taksi", ukazao je Đukanović.
"Treba očekivati konstituisanje institucija Evropske unije, a onda značajniji zamah kada je u pitanju nastavak dijaloga Beograda i Prištine uključujući i neku vrstu pritiska na Prištinu da takse povuče", dodao je Đukanović.
U Poznanju počinje Samit lidera Zpadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, a Đukanović kaže da će se tokom Poljskog predsedavanja insistirati na nekoliko tema – pre svega su to ekonomske teme, ali i razvoj regionalnog ekonomskog područja kao ideje o kojoj se govori i međusobno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana kroz infrastrukturne projekte, ali biće reči i o bezbednosti i saradnji civilnog društva.
"Mislim da je veoma značajano da iako imamo brojne probleme na Zapadnom Balkanu sastanci ovakve vrste ipak doprinose relaksaciji tih složenih odnosa", zaključio je Đukanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.