Kriza u Makedoniji poraz u naporima regiona za članstvo u EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2015, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza u Makedoniji poraz u naporima regiona za članstvo u EU

Balkanski lideri izrazili su danas zabrinutost da bi aktuelna kriza u Makedoniji mogla biti poraz u naporima regiona za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Na skupa regionalne organizacije Proces saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) u Tirani, domaćin albanski predsednik Bujar Nišani rekao je da je kriza u Makedoniji pokazala "krhku stabilnosti u regionu", prenela je agencija AP.

Makedonija koja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se bori sa političkom krizom izazvanom optužbama za prisluškivanje, doživela je kulminaciju ranije ovog meseca posle događaja u Kumanovu i pucnjave policije i ekstremista - etničkih Albanaca u kome je bio 18 mrtvih.

Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev je rekao da je kriza u Makedoniji pokazala potrebu da region ponovo potvrdi podršku nezavisnosti i teritorijalnom integritetu zemlje.

"Moramo da sačuvamo stabilan region promovišući integraciju", dodao je rumunski premijer Viktor Ponta na konferenciji za novinare.

Skup je održan dan uoči posete srpskog premijera Aleksandra Vučića Albaniji, što je prva takva poseta jednog premijera Srbije Tirani.

Današnji skup označava kraj jednogodišnjeg predsedavanja Albanije toj regionalnoj organizaciji, na čijem će čelu, u narednih godinu dana, biti Bugarska.

SEECP okuplja 13 članica, među kojima su pet članica EU, dok su pet zemalja kandidati za članstvo.

SEECP pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Kriza u MK poraz regionalnog puta ka EU"

Izvor: B92, 26.Maj.2015

Balkanski lideri izrazili su zabrinutost da bi aktuelna kriza u Makedoniji mogla biti poraz u naporima regiona za članstvo u Evropskoj uniji...Na skupa regionalne organizacije Proces saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) u Tirani, domaćin albanski predsednik Bujar Nišani rekao je da je kriza u Makedoniji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.