Jeremić: Stota godišnjica balkanskih ratova prilika za saradnju

Izvor: Blic, 31.Jan.2012, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Stota godišnjica balkanskih ratova prilika za saradnju

Smanjenje entuzijazma za proširenje Evropske unije na Balkan je politička posledica teške ekonomske situacije u Evropi i svetu, izjavio je danas u Beogradu srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

"Danas se ovde u Beogradu srećemo u jednom trenutku koji je izuzetno težak ekonomski za Evropu, za ceo svet, a taj težak ekonomski trenutak sa sobom nosi političke posledice", rekao je Jeremić pred početak neformalnog ministarskog sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropi (SEECP), kojim predsedava Srbija.

Jeremić je rekao je da će predložiti da zemlje regiona ove godine zajednički obeleže 100. godišnjicu Balkanskih ratova pod sloganom "Od balkanskog rata do balkanskog mira", jer bi to bila još jedna prilika za njihovo približavanje.

Kako je Jeremić rekao novinarima pred današnji sastanak, ta godišnjica, kroz zajedničko angažovanje zemalja regiona, "može da bude još jedna prilika za približavanje, zajedništvo, za gledanje u zajedničku budućnost, bez obzira na to što je region, ali i ceo kontinent, suočen sa objektivno velikim problemima".

"Danas se srećemo u Beogradu u trenutku koji je izuzetno težak u ekonomskom smislu za ceo svet i Evropu. Taj ekonomski trenutak sa sobom nosi političke posledice, a jedna od njih je smanjenje entuzijazma za proširenje, ili bar ubrzano proširenje EU na Balkan", konstatovao je srpski ministar.

U takvim okolnostima regionalna saradnja igra još veću ulogu i ima veći značaj nego što je to bio slučaj u prošlosti, dodao je on.

"U vremenu koje je pred nama bićemo sve više okrenuti jedni drugima i postojaće sve veća protreba za bliskim angažovanjem u okviru susedstva", zaključio je Jeremić.

Ističući da je današnji skup izuzetno važan, Jeremić je podsetio da je Srbija prošle godine predsedavala praktično svim regionalnim organizacijama koje su aktuelne na ovom području Evrope.

Na marginama sastanka, ministar Jeremić će imati više bilateralnih susreta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.