Jeremić: Zbog krize smanjen entuzijazam za proširenje EU

Izvor: S media, 31.Jan.2012, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Zbog krize smanjen entuzijazam za proširenje EU

Smanjenje entuzijazma za proširenje Evropske unije na Balkan je politička posledica teške ekonomske situacije u Evropi i svetu, izjavio je danas u Beogradu srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Delević: Problem demarkacija granica

Radmanović: EU odgovorna za Zapadni Balkan

Izabran novi glavni tužilac Euleksa

"Danas se ovde u Beogradu srećemo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u jednom trenutku koji je izuzetno težak ekonomski za Evropu, za ceo svet, a taj težak ekonomski trenutak sa sobom nosi političke posledice", rekao je Jeremić pred početak neformalnog ministarskog sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim predsedava Srbija.

Imajući u vidu da je jedna od tih posledica smanjenje entuzijazma za proširenje EU, regionalna saradnja dobija na značaju, ocenio je šef srpske diplomatije.

"Jedna od posledica je smanjenje entuzijazma za proširenje EU na Balkan, ili bar ubrzano proširenje na Balkan. Pod takvim okolnostima regionalna saradnja ima veći značaj nego što je to bio slučaj u prošlosti" rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je podsetio i da se ove godine obeležava 100. godišnjica balkanskih ratova i najavio da će Srbija na neformalnom ministarskom sastanku predložiti da zemlje SEECP tu godišnjicu obeleže zajedno, pod sloganom "Od balkanskog rata do balkanskog mira".

Podsetivši da je Srbija u 2011. predsedavala većim brojem regionalnih organizacija, Jeremić je najavio da se ove godine očekuje formalna odluka o njenom predsedavanju OEBS-om za 2015. godinu, za šta se Srbija kandidovala.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: "Za balkanski mir"

Izvor: B92, 31.Jan.2012

Beograd -- Vuk Jeremić pozvao zemlje regiona da prodube saradnju posle veka konfrontacija i ratova i predložio da zajedno obeleže sto godina od balkanskih ratova...Jeremić je to rekao na skupu u Beogradu, na kome su se šefovi diplomatija 12 zemalja regiona okupili na neformalnom sastanku ministara...

Nastavak na B92...

Jeremić: Zbog krize smanjen entuzijazam za širenje EU

Izvor: EMportal, 31.Jan.2012

Smanjenje entuzijazma za širenje Evropske unije na Balkan je politička posledica teške ekonomske situacije u Evropi i svetu, izjavio ministar za spoljne poslove Vuk Jeremić.

Nastavak na EMportal...

Jeremić: Stota godišnjica balkanskih ratova prilika za saradnju

Izvor: Blic, 31.Jan.2012

Smanjenje entuzijazma za proširenje Evropske unije na Balkan je politička posledica teške ekonomske situacije u Evropi i svetu, izjavio je danas u Beogradu srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić..."Danas se ovde u Beogradu srećemo u jednom trenutku koji je izuzetno težak ekonomski za Evropu,...

Nastavak na Blic...

Jeremić: Kriza u EU šansa za region

Izvor: medio.rs, 31.Jan.2012

Beograd -- Teška ekonomska kriza u Evropi uticala je na smanjenje entuzijazma za proširenje EU na Balkan, rekao je Vuk Jeremić otvarajući regionalni ministarski sastanak.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.