Jeremić: Za balkanski mir

Izvor: B92, 31.Jan.2012, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: "Za balkanski mir"

Beograd -- Vuk Jeremić pozvao zemlje regiona da prodube saradnju posle veka konfrontacija i ratova i predložio da zajedno obeleže sto godina od balkanskih ratova.

Jeremić je to rekao na skupu u Beogradu, na kome su se šefovi diplomatija 12 zemalja regiona okupili na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. On je predložio da obeležavanje jubileja bude pod motom "Od balkanskog rata do balkanskog mira".

"Ova fraza zaista objedinjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ono čemu težimo – neraskidivi šablon trajne saradnje među narodima koji pripadaju prostoru PSJE", rekao je Vuk Jeremić otvarajući neformalni sastanak šefova diplomatija Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

On je istakao da je ključno pitanje da li zemlje jugoistočne Evrope imaju volje za takav poduhvat nakon veka koji je karakterisala politička konfrontacija i stalni ratovi.

Prema njegovim rečima, to je moguće ostvariti kombinacijom nade, samopouzdanja i mašte.

"Ono što je potrebno nije samo zajednička vizija i hrabrost lidera, već i da se strateško predviđanje usmeri ka dobrobiti koju bi čitav region imao od ovakvog poduhvata", rekao je Jeremić.

Po njegovom mišljenju uspeh zavisi od mogućnosti da se po strani ostave stari pogledi na druge kao neprijatelje i rivale.

"Ubuduće ćemo morati da radimo zajedno na pronalaženju rešenja za otvorena pitanja na način koji bi bio prihvatljiv za sve koji žive u našim zemljama", naglasio je on.

"Moraćemo da sačuvamo sebe od cinizma, straha i sumnji. Takvi ljudi nikada nisu bili u mogućnosti da reše probleme, već su ih gajili do tačke ključanja..", poručio je Jeremić.

Ministarka inostranih poslova Hrvatske Vesna Pusić, koju su novinari opisali kao "glavnu zvezdu skupa u Beogradu", izjavila je da se sva otvorena pitanja u regionu moraju rešavati bilateralno, bez spoljnih incijativa i pritisaka.

„Prvi korak i dokaz naše namere da se ponašamo kao odgovorni kreatori naših sudbina je bolja bilateralna saradnja. Sva otvorena pitanja koja postoje medju našim zemljama treba da budu rešena bilateralno. Kao što je dokazano, najbolji rezultati se mogu očekivati kada dve zemlje postignu sporazum bez spoljnih inicijativa i pritisaka", podvukla je ona u svom izlaganju.

Ona je ocenila da približavanje Hrvatske članstvu u EU pokazuje spremnost Unije da nastavi proširenje i da članstvo u Uniji učini realnim i ostvarljivim za sve zemlje regiona.

„Potpuno svesna činjenice da koristi članstva u Uniji neće biti dostižna bez integracije celog regiona, Hrvatska će se, unutar EU, ponašati kao prijatelj zemalja jugoistočne Evrope i zalagati se za njihovo članstvo u Uniji. Hrvatska će podstaći sve zemlje jugoistočne Evropena na njihovom putu evropskih integracija, pre svega politički, ali takodje i pružajući pomoć u tehničkim i administrativnim pitanjima", najavila je Pusićeva.

Prema njenim rečima, jedan od najvažnijih preduslova naše zajedničke stabilnosti je stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina.

Vesna Pusić je uveče od 19.05 gost televizije B92 u emisiji "Između dve vatre".

Izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi spoljnih poslova Miroslav Lajčak rekao je da su u zemljama regiona reforme sprovedene u skladu sa evropskim normama, ali da ostaju izazovi pre svega u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, pravosuđa i slobode medija.

Lajčak je ukazao da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ključni za proces približavanja Evropskoj uniji.

On je dodao da bi EU želela da vidi sve partnere iz regiona da se i dalje aktivno angažuju u regionalnoj saradnji i, ako je moguće, intenziviraju svoje aktivnosti u tom pogledu.

Lajčak je naglasio da regionalna saradnja može intenzivirati proces evrointegracija.

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u narednim godinama treba da promoviše regionalnu solidarnost baziranu na jačanju političkog dijaloga.

"U narednim godinama treba da uspostavimo SEECP kao funkcionalnu regionalnu organizaciju koja će da promoviše solidarnost... Treba da podržavamo međusobne kandidature, jer svako ko uđe u neku organizaciju predstavljaće ceo region", rekao je Davutoglu.

On je dodao da će to pomoći da se učvrsti međusobno poverenje zemalja u regionu i istakao da Turska želi da bude predstavnik svih zemalja regiona u NATO-u čija je članica.

Zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Selim Belortaja naglasio je da će njegova zemlja nastaviti da podržava učešće Kosova u svim regionalnim organizacijama, inicijativama i centrima.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen je istakao važnost da Srbija naglasi značaj dijaloga u rešavanju problema, ocenjujući da je to način da se reše otvorena pitanja u dijalogu s Prištinom, među kojima je i regionalno predstavljanje Kosova.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Hido Biščević rekao je da u svetlu trenutne ekonomske krize i povezanih političkih procesa u EU perspektiva i dinamika proširenja moraju biti očuvane kako bi se dalje sprovodile reforme i ostvarila stabilnost u regionu.

On je pozdravio odluku o primanju Hrvatske u članstvo EU i izrazio nadu da će uspeh Zagreba stimulisati i druge zemlje u regionu da ulože dodatne napore u prevazilaženju preostalih prepreka na putu ka članstvu u Uniji.

PSJE je pokrenut 1996. godine sa ciljem da se Jugoistočna Evropa transformiše u region stabilnosti, bezbednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje na svim nivoima i u svim oblastima od zajedničkog interesa. PSJE ima 12 punopravnih članica. To su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grcka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska. Srbija, koja predsedava Procesu do juna ove godine, u punom kapacitetu se uključila u aktivnosti PSJE na samitu u Skoplju, oktobra 2000. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.