Gabrijel: Odluka za EU, nije odluka protiv Rusije

Izvor: Blic, 17.Nov.2014, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gabrijel: Odluka "za" EU, nije odluka protiv Rusije

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel rekao je danas da je srpska vlada ubeđena da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da odluka za Evropsku uniju nije odluka protiv neke države, uključujući Rusiju.

- Odluka o pridruživanju Evropi je odluka za demokratiju, slobodu mišljenja, poštovanje ljudskih prava, saradnju, stvaranje dobrog života za ljude, nepovredivost granica, za ideju suživota...ali, nije odluka protiv druge zemlje u svetu. Naprotiv - rekao je Gabrijel, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odgovarajući na pitanja novinara kako vidi poziciju Beograda u ukrajinskoj krizi.

Prema njegovim rečima, Evropa zna da su susedi potrebni. Gabrijel je istakao da ne veruje da srpsku vlada treba u bilo šta ubeđivati, jer je ona već ubeđena da treba da se pridruži Evropskoj uniji.

- Promene koje su pokrenute idu u tom pravcu, i verujem da će Srbija brzo koračati tim putem - istakao je nemački vicekancelar.

Konflikt u Ukrajini je težak, ali se mora naći put, poručio je Gabrijel.

 - Ne smemo odustati od evropske Rusije. Ta ideja sada možda izgleda daleko i rizično, ali Evropa nije protiv Rusije, ali na rešenje konflikat gleda drugačije od onoga kako misli ruska vlada - istakao je Gabrijel.

- Za region izvan EU će uvek biti važno da imaju posebno dobre odnose sa svojim susedima i ja mogu da dam savet da niko ne traži da se države odlučuju za EU, a protiv nekoga, jer to nije mudra alternativa - zaključio je Gabriel.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, odgovarajući na isto pitanje, izjavio da ne vidi zašto bi nekome u EU smetalo to što Srbija ima dobre i razvijene odnose sa Ruskom Federacijom, ako je njen strateški cilj priključenje Evropskoj uniji.

- Ne idemo u druge saveze, evroazijski ili bilo koji drugi...  Mi idemo u Evropsku uniju i sve obaveze ispunjavamo - rekao je Vučić.

Međutim, dodao je, posao Vlade Srbije je da čuva interese svojih gradjana i to ona radi na najbolji mogući način, rekao je Vučić.

- Mislim da nas i nemačka vlada i sve velike partije doživljavaju kao partnere kojima može da se veruje. Srbija je pouzdan partner, jer Sbija ne laže... Istu stvar govorim u Beogradu, Berlinu i Moskvi - kazao je premijer istakavši da misli da je to fer i ozbiljna politika.

Srbija, kaže, ima razvijene političke, privredne, ekonomske i kulturne odnose sa Ruskom Federacijom i zašto bi to bilo kome u EU smetalo. Premijer je ukazao da ne treba smetnuti s uma jednu činjenicu i istakao: "Ako Poljska u trgovini sa Rusijom izgubi 1,5 milijardi, EU će joj nadokanditi milijardu i sto. A ko će Srbiji da nadoknadi? Mi moramo da brinemo o svom narodu i tako se i ponašamo".

- Svaki put dobijamo nedvosmislenu poruku iz EU, a u skladu sa poglavljem 31 da bi trebalo da uskladjujemo svoju politiku sa EU. Mi još nismo otvorili poglavlje 31 i posvetili smo se rešavanju ekonomskih problemima i pravljenju najboljeg poslovnog ambijenta - ukazao je Vučić.

Poručio je da konflikt u Ukrajini "postaje sve teži za Srbiju", ali je naglasio da je naš glavni zadatak da sačuvamo stabilnost u celom regionu.

- Nikada nisam rekao da je Srbija lider u regionu i da sebe postavljam ispred bilo koga drugog. Tvrdim da je Srbija važan stub stabilnosti u regionu. Srbija to hoće, može i mora da ostane - podvukao je premijer Srbije i dodao da će zemlja za dve godine biti hvaljena zbog ekonomske stabilnosti.

Ističe i da je cilj Srbije ne samo da sačuva ekonomsku i političku stabilnost, a da je uslov za to da ne bude "bilo kakvih trzavioca i sukoba".

- Na putu smo ka EU, želimo dobre odnose sa Rusijom. Srbija nije uvodila sankcije Rusiji i mislimo da bi to bilo svakako štetno za nas i to nismo krili - zaključio je Vučić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vučić i Gabrijel o evorintegracijama, Rusiji, privredi (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Nov.2014

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel rekao je danas da je srpska vlada ubeđena da je Sbiji mesto u Evropskoj uniji i da odluka za Evropsku uniju nije odluka protiv neke države, uključujući Rusiju. Premijer Aleksdandar Vučić poručio je danas da Srbija nije ni "mala Rusija", niti "mala Amerika"..."Odluka...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.