Davenport: Važno osigurati nezavisnost javnih servisa

Izvor: RTS, 20.Nov.2015, 05:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davenport: Važno osigurati nezavisnost javnih servisa

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport poručuje da u EU ne postoji određen model finansiranja javnih servisa i na Srbiji je da odluči kako će to pitanje urediti, ali je važno obezbediti nezavisnost javnih servisa.
Majkl Davenport je za Betu i Fonet rekao da je bitno da svaka zemlja nađe svoj način koji odgovara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njenim potrebama, ali na način koji osigurava nezavisnost javnih servisa, što je, kaže, veoma bitan aspekt.

Dodaje da nije na njemu da kaže na koji način Srbija može da uredi pitanje finansiranja javnih servisa.
Davenport je tako odgovorio na pitanje kako komentariše najavu Vlade Srbije da će pretplata za javne servise iznositi 150 dinara, a da će deo sredstava biti obezbeđen iz budžeta, s obzirom na to da bi od 2016. njihovo finansiranje trebalo da bude isključivo putem takse.
Prema njegovim rečima, još je rano za Evropsku komisiju da se izjasni o primeni medijskih zakona, donetih prošle godine.
"Primena zakona je sada u toku. Suviše je rano da kažemo da li je implementacija bila uspešna i u skladu sa svim ciljevima Medijske strategije", napominje Davenport.
Podseća da je u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije konstatovano da u celini nije došlo do značajnog napretka kada je reč o slobodi izražavanja, dok je donošenje seta medijskih zakona ocenjeno kao dobro.
Komisija je u izveštaju navela i probleme u medijskoj sferi poput curenja infromacija iz zvaničnih istraga u medije i netransparentno finansiranje medija, i iznela konkretne preporuke Vladi i medijskom sektoru radi poboljšanja tokom iduće godine, dodaje Davenport.
"Tusk sa srpskim zvaničnicma i o izbegličkoj krizi"
Pitanje migracija i prihvata izbeglica biće jedna od glavnih tema razgovora predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska sa srpskim zvaničnicima u subotu, kaže Davenport.
"Mislim da će to sigurno biti jedna od glavnih tema. Naravno da će biti i drugih tema u vezi sa evropskim integracijama Srbije", rekao je Devenport.
Na pitanje da li će biti novih zahteva EU od Srbije na planu suočavanja sa prilivom izbeglica, Davenport je ocenio da je saradnja EU i Srbije na tom planu veoma dobra i da je nedavno usvojen novi paket evropske pomoći Srbiji.
Dodaje da je vrlo impresioniran onim što je video tokom posete Bujanovcu i Preševu.
Komentarišući odluku Srbije da prima samo izbeglice koje dolaze iz Sirije, Iraka i Avganistana i da li li je ta odluka doneta u dogovoru sa evropskim zemljama, Davenport je rekao da se nastavljaju kontakti u okviru mehanizma saradnje na planu migracija a da će danas o tome razgovarati sa ministrom Aleksandrom Vulinom.
"Sada imam sastanak sa Vulinom i sigurano će nas obavestiti tačno o politici Vlade Srbije u ovom trenutku što se tiče i ovog pitanja", rekao je šef delegaciji EU.
Davenport je rekao da je odluka članica EU da počnu da vraćaju ekonomske migrante ne znači i zatvaranje granica već da one vraćaju neke migrante koji ne ispunjavaju uslove za pružanje zaštite kao izbeglice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.