Devenport: Važno je osigurati nezavisnost javnih servisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devenport: Važno je osigurati nezavisnost javnih servisa

U Evropskoj uniji ne postoji odredjen model finansiranja javnih servisa i na Srbiji je da odluči kako će to pitanje urediti, ali je važno obezbediti nezavisnost javnih servisa, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

"Ne postoji evropski model za finansiranje javnih servisa. Bitno je da svaka zemlja nadje svoj način koji odgovara njenim potrebama, ali na način koji osigurava nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javnih servisa. Ovo je veoma bitan aspekt", rekao je Devenport za Betu i Fonet.

On je dodao da nije na njemu da kaže na koji način Srbija može da uredi pitanje finansiranja javnih servisa.

Devenport je to rekao na pitanje kako komentariše najavu Vlade Srbije da će pretplata za javne servise iznositi 150 dinara a da će deo sredstava biti obezbedjen iz budžeta, s obzirom da bi od 2016. njihovo finansiranje trebalo da bude isključivo putem takse.

On je rekao i da je još rano za Evropsku komisiju da se izjasni o primeni medijskh zakona, donetih prošle godine.

"Primena zakona je sada u toku. Suviše je rano da kažemo da li je implementacija bila uspešna i u skladu sa svim ciljevima Medijske strategije", rekao je on.

Podsetio je da je u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije konstantovano da u celini nije došlo do značajnog napretka kada je reč o slobodi izražavanja, dok je donošnje seta medijskih zakona ocenjeno kao dobro.

Komisija je u izveštaju navela i probleme u medijskoj sferi poput curenja infromacija iz zvaničnih istraga u medije i netransparentno finansirnaje medija i iznela konkretne preporuke Vladi i medijskom sektoru u cilju poboljšanja tokom iduće godine, dodao je Devenport.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Važno je osigurati nezavisnost javnih servisa

Izvor: Akter, 19.Nov.2015

U Evropskoj uniji ne postoji odredjen model finansiranja javnih servisa i na Srbiji je da odluči kako će to pitanje urediti, ali je važno obezbediti nezavisnost javnih servisa.."Ne postoji evropski model za finansiranje javnih servisa. Bitno je da svaka zemlja nadje svoj način koji odgovara njenim...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.