Antić: Taj projekat može da nam donese i gasnu elektranu

Izvor: B92, 05.Okt.2018, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Taj projekat može da nam donese i gasnu elektranu

Srbija želi snažniji partnerski donos sa EU u oblasti energetike poručo je ministar za energetiku Aleksandar Antić.

On je istakao da su u Srbiji pokrenute investicije za izgradnju novih 1.000 megavata.

Antić je na 7.Samitu "EU - jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan - Srbija u vodećoj ulozi", u organizaciji londonskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ekonomista, rekao da je Srbija spremna i za izradnju gasovoda koji bi bio nastavak Turskog toka, ali da taj gasovod mora prvo da prođe kroz Bugarsku i zatim da se posle Srbije nastavi u Mađarskoj.

Kada je reč o Turskom toku, Antić je rekao da je već imao priliku da razgovara o tom projektu, koji se dosta dobro razvija između Rusije i Turske.

"Srbija je tu ako postoji želja i volja, mi ćemo taj projekat razvijati, taj projekat može da donese i gasnu elektranu", naveo je Antić.

Ističe da Srbija mora da razmišlja o novim rutama za snabedevanje gasom, jer za sada dobijamo gas samo preko Ukrajine, kao i da je Srbiji poteban novi gasovod. Antić je dodao da Srbija u svojoj energetskoj stragegiji ima ima pozicije za izgradnju nekoliko gasnih elektrana.

Kaže da je Srbija spremna da učestvuje i u drugim gasnim projektima i da prati i realizaciju južnog gasnog koridora sa azerbejdžanskog gasa, ali da taj gasovo ne može da podmiri velike količine, niti bi našoj zemlji mogao da garantuje ozbiljnije kolicicne do 2023. ili 2025. godine.

Antić je podsetio da se kod nas ozbiljno radi na gasnoj interkonekciji između Niša i Dimitrovgrada, zatim da se prate gasni terminali u Grčkoj na koje bi Srbija takođe mogla da se priključi preko interkonekcije između Grčke i Bugarske.

Naglasio je da je u Srbiji poslednji veliki energetski objekat izgrađen 1991. godine.

"Srbija danas gradi 1.000 novih megavata, od čega je dve trećine investicija u obnovljive izvore energije", naglasio je Antić.

Kaže da je Srbija prethodnih godina pustila u rad 150 megavata iz obnovljivih izvora, a do kraja godine imaćemo još 200 megavata. Tako će Srbija do 2020. imati ukupno oko 600 megavata iz obnovljivih izvora energije, od čega iz vetra 500 megavata i još oko 100 iz drugih izvora. Antić je najavio je ministarstvo u ozbiljnoj fazi analiza u vezi sa obnovljivim izvorima energije za prelazak sa fidin tarifa na aukcijski model, koji će nam doneti nove ivnesticije.

Ministar kaže da je u ekologiju EPS već uložio 300 milona evra i da je plan da se u narednih sedam godine uloži više od 800 milona evra.

Srbija ima tri ključna stuba energetske politike- prvi se tiče proizvodnje uglja i taj deo moramo da dovedemo do evropskih ekoloških standarda, drugi se tiče većeg korišćenja hidropotencijala i Srbija planira izgadnju moravskih hidroelektrana sa 150 megavata, zatim ibarskih i drinskih hidroelektrana.

"To je još 400 do 500 megavata energije", naglasio je Antić.

Kaze da Srbija može pored gasne elktrane da gradi i novu reverzibiljnu hidroelektranu Bistrica od 600 megavata. Treći stub se tiče energetske efikasnosti i Srbija već preko EBRD nudi povoljne kredite i grantove građnima, a započeto je i unapređenej energetske efekanosti javnih objekata. Antić je naglasio da to ministarstvo planira i formiranje šnažnog fonda za energetsku efikasnost.

On je rekao da ima primedbu na označavanje Kosova bez odgovrajuće oznake u prezentaciji bivšeg direktora kompanije ENI Paolo Skaroni, koja je prethodila njegovom govoru. Istakao je da se tih oznaka pridržavaju i države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je rekao da su Srbija i Balkan dugo bili u zapećku po pitanju energetike u od strane EU, ali da je sada uspostavljen dobar mehanizam preko Energetske zajednice i da Srbija pokušava da izgradi daleko snažniji paratnerski odnos sa EU.

Antić je posebno zahvalio Bugarskoj koja je uvela modele direktne komunikacije sa EU po pitanju energetike tokom predsedavanja Savetom Evrope u prvoj polovini ove godine. Medijski partner Samita je novinska agencija Tanjug.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.