Brnabićeva: Vlada dobija novi sajt, biće dvosmeran

Izvor: B92, 04.Okt.2018, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabićeva: Vlada dobija novi sajt, biće dvosmeran

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će Vlada Srbije za par nedelja dobiti novi sajt, koji će biti dvosmeran.

Rekla je da se već nekoliko meseci radi na novom veb sajtu Vlade, pošto je aktuelni zastareo i ne služi svrsi, jer je vrlo jednosmeran.

U nekoliko narednih nedelja postavićemo novi sajt vlade koji će biti dvosmeran, i ja ću moći da dobijam dnevne izveštaje o zahtevima i pitanjima građana koja postavljaju ministarstvima, i kako su ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovorila“, objasnila je Brnabić.

Ona je istakla da Srbija, za razliku od Estonije, koja je krenula od nule u digitalzaciji, ima sve u papiru što treba preneti u elektronske formate.

„Najveći izazov i prioritet zbog kojeg smo uspostavili centar za podatke vlade, je kako da osiguramo te podatke, i izradili smo posebni bekap centar. Ssto se hakovanja tiče, dosta radimo na borbi protiv ove vrste kriminala“, ukazala je Brnabić.

Rekla je da je razgovala sa evropskim komesarom za digitalizaciju kako da se uključimo u evropske napore za sajber bezbednost i ocenila da ćemo možda postati deo toga i pre nego što postanemo članica EU.

Brnabić je ukazala na mnoge prednosti digitalizacije po građane, ističući da se oseća manje bezbedno kada se podaci građana nalaze u papiru, zaključani u nekoj kancelariji lokalne samouprave.

Ako neko hoće da uzme te podatke, može lako da ih uzme, iskopira i nećete ništa znati. Ako imate elektronsku vladavinu može centralna institucija da uđe u trag ko i zašto pristupa informacijama građana, i da li se zloupotrebljavaju“, naglasila je ona.

Navela je da smo krenuli i sa reformom katastra koja treba da se završi do kraja godine, te dodala da je problem što veliki broj građana ne daje adekvatne adrese stanovanja, ili žive u ulicama koje su bezimene ili u zgradi bez broja, pa to treba srediti digitalizacijom.

Brnabić ukazuje da je digitalizacija odgovor veću efikasnost, transparentnost i koristi borbi protiv korupcije.

Prema njenim rečima e-vlada je nešto što pojačava transparentnost i nešto što olakšava život građana.

Od 8.oktobra, najavila je, otvara se javna diskusija o registru građana.

Kao primer uspešne digitalizacije navela je elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

„Naš proces izdavanja građevinskih dozvola bio je dugačak i težak proces, najkorumpiranijia procedura. Taj proces postao najefkasniji i najtrasaprantniji i potpuno smo iskorenili korupciju u toj oblasti elektronskom dozvolom“; rekla je ona.

Brnabić je izrazila uverenje da će cela uprava, digitalizacijom, do 2020.izgledati drugačije.

Što se tvitera tiče kaže da ne gleda da bude ta koja postavlja puno tvitova, već neko ko odgovara.

Međutim često dobijate grozne poruke, pa treba psihološke snage da se odgovori. Nije lako sa tvitovima“, proučila je premijerka ukazujući da gleda da postoji dvosmerna komunikacija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.