Željko Obradović i tajne trenerske profesije

Izvor: N1 televizija, 07.Dec.2017, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Željko Obradović i tajne trenerske profesije

Trener Fenerbahčea Željko Obradović u tekstu za sajt Evrolige ističe da je za trenera izuzetno važno da se prilagodi kvalitetima svojih igrača.

“Kada razmišljam o ovih 25 godina u trenerskom poslu, sigurno sam na drugom nivou nego 1992. godine kada sam prvi put postao evropski šampion sa Partizanom. Naravno, sećam se svega iz tih dana, to je moj život. I naravno, 25 godina je dug period i mnogo toga se promenilo od tada“, počinje Obradović i objašnjava:
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
“Sećam se svoja prva tri meseca kao trener, jedva sam spavao jer sam uvek mislio o pitanjima koje će igrači postaviti za svaku moju vežbu i o tome kako moram da imam spremne odgovore. Verujem da je autoritet znanja jedini koji postoji za trenera, a i u životu generalno. Naravno, trening i iskustvo koje sam stekao tokom godina učinilo su mi takve stvari lakšim, ali konstantno usavršavanje ključno je za trenera. Trudim se da svakog dana naučim i primenim nešto novo. Razgovaram mnogo sa drugim trenerima, ostajem informisan, pogotovo što je sa internetom sve postalo dostupno. Takođe, razgovaram sa svojim igračima, oni mi daju dobre ideje i od njih sam mnogo naučio“.

Obradović piše da je prirodno da se treneri menjaju vremenom.

“Imaš neku osnovnu ideju šta želiš u igri, ali uvek kažemo da je najvažnije da poznaješ materijal koji imaš u rukama, tj. da poznaješ individualni kvalitet svojih igrača. Sve zavisi od toga koliko su oni sposobni da odgovore na zahteve trenera i da kao tim budemo na istoj talasnoj dužini – napad i odbrana, tranzicija u oba smera, važno je da svi rezonujemo na isti način“, ističe najtrofejniji evropski stručnjak u istoriji i dodaje:

“U tom smislu, uvek sam se prilagođavao individualnim karakteristikama svojih igrača, ne možeš uvek da igraš na isti način sa različitim igračima. Tražiš različite načine za koje veruješ da su najbolji, razgovaraš sa igračima i vidiš šta oni misle. Na kraju kjrajeva, oni su ti koji na terenu donose konačne odluke i oni moraju da razumeju da je put koji smo izabrali najadekvatniji. Ako to ne razumeju, onda imamo problem“.

Žoc smatra da je košarka sport u kojem trener može najviše da utiče na ishod utakmice.

“Koliko god da se spremaš za nekog rivala, moraš i dalje da budeš spreman da reaguješ u toku meča, to je ono što košarku čini posebnim sportom. Volim da dajem igračima slobodu i zapravo najviše volim kada igrač preuzme inicijativu. Najsrećniji sam kada me igrač iznenadi tokom meča – pokušavam da anticipiram situacije tokom meča, ali najsrećniji sam na svetu kada me igrač iznenadi. Ali svi ti detalji koje sam koristio tokom godina, različite vrste napada i odbrana, sve to zahteva mnogo rada. Ništa se ne dešava preko noći, tome služe pripreme i treninzi – da je lako, svi bi isto radili. Repeticija i automatizam dovode do najboljih stvari“.

Obradović naglašava da je način treniranja ono što se najviše promenilo tokom njegove karijere.

“Kada sam ja počinjao, sezone su bile kraće i imali smo po dva meseca priprema na planini. Sada, sa ovakvim kalendarom, stvari su drugačije – primera radi, ovo je prvo leto u kojem sam imao pripreme samo četiri nedelje. S obzirom na sve, igračima je malo više odmora koristilo. Takođe, ranije smo tokom nedelje imali dva treninga dnevno, a sada je to nemoguće. Sada treniramo jednom dnevno, ponekad malo duže, i to daje dobre rezultate takođe“.

Za kraj, Obradović je istakao da se jedna stvar nije promenila, a to je da se ne postaje vrhunski košarkaš samo radom sa ekipom.

“Individualni rad je veoma važan i ja na njemu insistiram. Oni igrači koji vole košarku i njoj su posvećeni, uvek će naći vremena, zato oni i postaju najbolji. Ostala je ista i komunikacija, priča o košarci uvek je važna. Ne ograničavam igrače ni na koji način, mislim da to ne vodi nikuda, ali pokušavam da utičem na njih da možda povremeno ostave mobilne telefone po strani i da se koncentrišu jer je koncentracija veoma važna- Nije se promenilo ni to što želim da imam odnos međusobnog poverenja sa igračima, bez toga je moj posao nemoguć“, zaključio je Obradović.
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.