Žalgiris uzeo Zvezdi poslednju nadu – ništa od doigravanja i ove godine

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 23:39

Žalgiris uzeo Zvezdi poslednju nadu – ništa od doigravanja i ove godine

Košarkaši Zvezde, osam kola pre kraja, pali su na 16. mesto Evrolige nakon poraza od Žalgirisa 93:91 u meču koji je imao krajnje haotičan završetak.

Čitav tok meča gotovo je slutio na triler završnicu u "grotlu" Arene, rezultatska klackalica bila je na snazi gotovo 40 minuta, da bi na kraju i sudije "zakuvale" stvari.

Zvezda naredno kolo čeka sa ulinkom 10-16 i paktično je ostala bez šanse da se domogne desete pozicije.

Žalgiris je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovim trijumfom pretekao Beograđane, potvrdio dobru formu i mogao bi da se umeša u borbu za plej-in poziciju. Jago Dos Santos je odigrao fenomenalnu utakmicu - garnirao je veliku partiju sa 21 poenom i 14 asistencija.

Ali je, nažalost, i jedan njegov potez, od dva ključna za ishod meča na obe strane, prelomio utakmicu.

Naime, Brazilac je napravio nesportski prekršaj na Ulanovasu na 89:90 i omogućio Litvancima dva penala i loptu sa strane. Ulanovas je pogodio jedno bacanje, a nakon izvođenja lopte sa strane desio se momenat zbog kojeg su navijači gotovo "podivljali".

Sudije nisu videle gaženje linije Evansa (procenite sami da li ga je bilo), Žalgiris je potom izborio faul, a Dimša sa linije penala stavio tačku.

Zvezdi se, par sekundi pre kraja, na vrhuncu drame, čak ukazala prilika da na lud način uzme pobedu posle krađe u povoju akcije Žalgirisa - međutim šut Bolomboja koji je svakako promašio, stigao je kasno.

Što se ame utakmice tiče...

Nemanja Nedović je dobro krenuo (brzih pet poena) ali je Zvezdina igra sa protokom vremena najviše zavisila od konekcije Dos Santos - Mitrović koji su do poluvremena najčešće punili statističke kolone.

Brazilac je taj deo igre završio sa skoro dabl-dabl ostvarenjem - 10p, 9as.

Mitrović ga je najbolje pratio sa 11 poena, no nisu mnogo zaostajali ni Smart (9p) i Nedović (8p) koji su šutevima za tri odgovarali na litvanske "haubice" na drugoj strani.

Žalgiris je u prvom poluvremenu najviše profitirao na mekoj ruci 213 cm visokog Birutisa čiji su flouteri nešto najneobičnije što je gledala Zvezdina publika večeras, a i ranije ove sezone..

Od svog centra Litvanci su imali 8 poena do poluvremena, potom je Evans preuzeo napadačku palicu - sa tri trojke pokazao kakav je šuter.

Lekavičijus, Dimša, Šmits imali su svoje momente, potom se napadački ozbiljno uključio i Samner (7p u prve dve deonice), ali je Zvezda, sa protokom vremena, uravnotežila meč, i što se tiče igre, i rezultata, i uvela utakmicu u potpuni egal.

Nastavak meča doneo je još jednu uravnoteženu, ujednačenu bitku u svim parametrima košarkaške igre.

Žalgiris je, istina, imao duže vremena vođstvo u svom posedu, a Zvezda je sporadičnim adrenalinskim naletima uspevala da ga, s vremena na vreme, prevede na svoju stranu.

Jago je i u nastavku sjano rukovodio igrom, nije bilo većeg doprinosa od Hange, ni od Nedovića u drugom poluvremenu, a u odsustvu Teodosića, Brazilac je vukao sve konce.

Na drugoj strani Evans je pokazao ubilački instinkt - pogađao je maltene svaki šut i kažnjavao sve greške Zvezde.

Evans je u dramatičnoj završnici pogodio i izuzetno bitan šut preko Jaga, za ostanak gostiju u vođstvu, a jednako važni bili su i poeni Ulanovasa preko Davidovca u poslednjoj sekundi napada - za +4 gostiju pred sam kraj meča.

U poslednjem minutu, već opisanom, u haotičnom razvoju događaja kojem su donekle kumovale i sudije, gosti su se provukli i odneli veliku pobedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na B92...






Povezane vesti

GILESPI VIDI I DOBRU STRANU: Ovi momci pokazuju da im je stalo

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2024

Zvezda je sada daleko od prolaska u plej-in...Košarkaši Crvene zvezde su izgubili sa 91:93 na svom terenu od Žalgirisa u meču 26. kola Evrolige...Solidnu partiju je pružio mnogo osporavani centar crveno-belih Fredi Gilespi...- Poraz uvek boli, Prvo gledam šta to mogu da unapredim. Ali kada pogledam,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.