Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zvezdi veruju u čudo

Košarkaši „crveno-belih” u „Pioniru” dočekuju šestostrukog osvajača Evrolige Panatinaikos (20,30 č)

Sudeći prema rezultatima u prva dva kola, košarkašima Crvene zvezde evroligaška lestvica podignuta je previsoko. U spektakularnom debiju u Kombank areni protiv Lokomotive na trenutke su „milovali” pobedu, ali su već u Tel Avivu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << moćnog Makabija hodali po tankom ledu. Na sreću, angažovanom igrom u finišu debakl u najavi pretvorili su u poraz kojim su sačuvali sportsko dostojanstvo i mrvu samopouzdanja koje bi moglo da se pretvori u junaštvo već večeras (20,30 č) kada će im na megdan izaći još jedan evropski gigant.

Panatinaikos je na biletarnicama „pao za onoliko vremena koliko traje utakmica. Navijači „crveno-belih” su poslali jasnu poruku koliko su željni velikih duela, ali i da imaju veru u tim i ono što se radi u poslednje vreme na Malom Kalemegdanu. Na igračima je da šestostrukom osvajaču Evrolige izađu na crtu bez pardona, sa svešću da samo igra preko granica mogućnosti vodi do čuda.

Da, pobeda našeg tima bila bi ravna čudu. Svestan je toga i trener Dejan Radonjić koji se na pomen ovakvog ishoda samo nasmejao, ali priznanje je dao klimanjem glave. „Zeleni” iz Atine su najbolji košarkaški kontinentalni proizvod u ovom veku. Iako traju 91. godinu, od 54 trofeja gotovo polovinu, a pet najznačajnijih (Evroliga) osvojili su pod vođstvom Željka Obradovića. Iako je njegova era u slavnom klubu završena, Panatinaikos je i dalje kolos pred kojim drhte i mnogo jači timovi od Zvezdinog. Ipak, daleko od toga da je domaćin autsajder. Zvezda ima pojedince sa zavidnim potencijalom da postanu skladan i cenjen orkestar.

– Kvalitet i iskustvo Panatinaikosa su poznati. Pokriveni su na svim pozicijama, što im daje mnogo opcija. Voleo bih da se stvori ambijent koji bi uz energiju koju mi napravimo na terenu omogućio da budemo konkurentni jakom protivniku – istakao je trener „crveno–belih”.

Radonjić nikad javno ne govori o taktici. Ipak, jasno je da najveća moć Panatinaikosa leži u levici i briljantnom košarkaškom umu beka Dimitrisa Dijamantidisa. Jednog od najboljih evropskih igrača svih vremena otkrio je Obradović (doveo ga iz drugoligaša Iraklisa), a teško je nabrojati sve pojedinačne nagrade koje je osvojio ovaj levoruku košarkaš. Što manje bude imao loptu u rukama, šanse Zvezde će biti veće, a Radonjić ima momke koji bi mogli uspešno da obave taj zadatak – Lazića, Dženkinsa i Blažiča.

– Čuo sam da je jedan od najboljih igrača u Evropi i to je za mene veliki izazov. Posle dva poraza priterani smo uz zid i moramo da idemo na pobedu bez obzira koliko je protivnik jak– pokazao je spremnost da doprinese uspehu svog tima Čarls Dženkins.

Poznaje Zvezdin Amerikanac mnogo bolje Džejmsa Gista s kojim je bio na NBA kampovima. Nekadašnje Partizanovo otkriće i Stefon Lazme koji je u crno-belom dresu u „Pioniru” odigrao prvu evropsku utakmicu, nosioci su atletske košarke po kojoj je Panatinaikos poznat, fiziklaci koji dominiraju pre svega u skoku i blokadama. U reketu imaju pomoć od vremešnog Batista, omiljenog Dijamntidisovog saigrača s kojim može da odigra „dva na dva” i žmureći. Jedina prava „petica” je Mavrokefalidis, ali sa skromnom minutažom i u reketu bi Zvezda mogla da ostvari prednost sa Marjanovićem, Katićem i Radenovićem. Ništa lakši zadatak neće imati ni spoljni igrači „crveno-belih”, jer Dijamantidis, Mačiulis, Ukić, Kari, Bramos i sin Zvezdine legende Bobana Jankovića, Vladimir, mogu bez problema da ubace i 20 „trojki” (Laboralu su dali 18).

Za Jankovića juniora gostovanje u „Pioniru” biće i prilično emotivan susret. Boban je nosio crveno-beli dres 12 sezona, u 326 utakmica, a potom prešao u Panionios gde je i doživeo kobnu povredu (preminuo 2006).

M. Stojaković

objavljeno: 01.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.