Spremite se za Evroligu - ovo su promene u košarkaškim pravilima

Izvor: MozzartSport.com, 05.Okt.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremite se za Evroligu - ovo su promene u košarkaškim pravilima

Tiču se grešaka u vođenju, odnosno ideje da se igra ubrza, odnosno da bude manje iseckana

Od 12. oktobra počinje nova sezona Evrolige, a u njoj i nova pravila koja će se primenjivati. Sve kako bi se igra učinila što bržom i tečnijom, a da prekida bude što manje. Ideja je da košarka bude što zanimljvija za gledanje naredne sezone. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com <<

I Evroliga i Evrokup će usvojiti novo pravilo vođenju lopte, odnosno "koracima". Novo pravilo će dopustiti igračima koji su u pokretu da kada prime loptu imaju malo više slobode za manevar, sve u zavisnosti od rada nogu.

Pre svega, igrač koji je u kretnji i koji primi loptu dok mu je jedna noga na parketu imaće jedan dodatan korak kada krene u dribling. U isto vreme, igrač koji prima loptu na isti način ili gleda kome će dodati loptu ili šutnuti, moći će da "privuče nogu" pre nego što mu se računa dvokorak. To će dopustiti i kretnje poput "rolinga" legalnim i dopustiće igračima u pokretu da sa loptom napadnu koš.

Ono što se ne menja je pravilo za igrača koji polazi u kretnju iz stanja mirovanja. Njegova obaveza je da spusti loptu pre nego što pomeri "pivot" nogu i krene u prodor.

Pored ovih pravila, fokus je i na nesportskim greškama i na to će sudije morati da obrate pažnju. Bilo kakav nedozvoljen pokušaj da se uzme lopta, prekomeran kontakt na igraču ili lopti, nepotreban kontakt u tranziciji, kontakt bočno ili iza leđa na napadača su primeri koji će se smatrati nesportskim faulovima.

Sa dve nesportske greške ili dve tehničke, ili kombinacijom ove dve vrste grešaka, igrač dobija diskvalifikaciju sa utakmice.

Dakle, ideja je jasna. Da košarka bude brža, sa manje oštrih faulova i manje seckanja igre, sve kako bi gledaocima bila što brža, zanimljivija i atraktivnija.

Sada to sve treba sa papira preneti na parket.

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(VIDEO) IGRA POČINJE: Pogledajte spektakularnu najavu nove sezone Evrolige

Izvor: Kurir, 05.Okt.2017

Nova sezona košarkaške Evrolige počeće u četvrtak 12. oktobra.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.