Rat ili mir

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 09:44

Rat ili mir

Još dve utakmice su ostale da se "obrne krug" u ovoj sezoni Evrolige.

Crno-belima od početka sezone nisu se sastali sa dva kluba, jedan je Real Madrid, a drugi je Virtus iz Bolonje.

Rival košarkašima Partizana u 16. kolu Evrolige biće ekipa Real Madrida.

Crno-beli u ovaj meč ulaze posle veoma važna pobede protiv ekipe Valensije (72:67) na gostujućem terenu, tako da ovaj meč mogu dočekati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa manje pritiska nego u slučaju da se u "La Fonteti" upisao poraz.

Partizan je ekipa koja je u seriji od pet pobeda i po tome je trenutno najbolja u Evroligi, nijedna druga ekipa nije uspela da napravi ovaj niz pobeda. Crno-beli se pred ovaj meč nalaze na četvrtom mestu sa učinkom od 9/6.

Sa druge strane Partizanu sledi najteži ispit od početka sezone, jer će gostovati ekipi Real Madrida u "Vizink centru".

Real je ove godine neprikosnoven, igraju kao sat, Ćus Mateo je doživeo veliki uspeh sa ovom ekipom sa kojom je prošle sezone uspeo da se popne na krov Evrope. Prosto je neverovatno da od trenera koga su navijači, pa i igrači otpisivali koji nisu verovali da može da dočeka kraj sezone na klupi Reala sada se toliko poboljša i da njegova ekipa igra najbolju košarku u Evropi.

Madriđani nisu puno menjali sastav u odnosu na prošlu sezonu, već su na postojeći tim koji je osvojio Evroligu, samo pridodali Fakunda Kampaca koji se tako vratio u ekipu Reala iz Crvene zvezde- Veliki uticaj Argentinac je imao na ekipu, to što je već bio u Madridu mu je samo olakšalo da se brzo uklopi i da pruža sjajne partije.

Kao sat deluje Real ove sezone, u Evroligi su doživeli svega jedan poraz i to od ekipe Fenerbahčea na strani, dok su preostalih 14 utakmica rešili u svoju koristi.

Igre iz Evrolige su se prenele i na utakmice u domaćem prvenstvu, gde takođe igraju sjajno i suvereno su prvi na tabeli Endesa lige.

Prosto ne znate odakle vam preti veća opasnost u madridskom timu. Da li je to Valter Taveres koji je glavni, ili možda bolje reći najbitniji igrač Madriđana, ili je to balkanski dvojac Mario Hezonje i Džanan Musa, ili je to preiskusna spoljna linija sa Ljuljom. Rodrigesom, Fernandesom i sada još i Kampacom.

Real ima i sjajnu omladinsku školu, tako i ove sezone polako uvode malde igrače u seniorski pogon te su i ove godine u sastav uvrstili nekolicinu mladih igrača koji ponekad dobijaju priliku da zaigraju na najvećem mogućem niovu u evropskoj košarci.

Sjajno igra Partizan, crno-beli igraju možda i najbolju košarku od početka sezone, gde su računajući oba takmičenja (ABA liga i Evroliga) ostvarili devet pobeda u nizu i tako puni samopouzdanja stižu na noge najboljoj ekipi u Evropi.

Igra Partizan kao sat, deluje da se sve poklopilo u redovima ekipe Željka Obradovića koja je u prošlom periodu na kolena oborila velike ekipe poput Monaka, Panatinaikosa, Armanija i na strani ekipe Žalgirisa i Valensije.

Ono što je dobro jeste da se ekipa polako oporavlja od povreda, i da na svakoj novoj utakmici Partizan ulazi sa sve većim sastavom, pa je tako na meču protiv Valensije u sastavu se našao i Frenk Kaminski, tako da se sada lista povređenih igrača svela na svega dva imena (Uroš Trifunović i Aleksa Avramović).

Mali problem za Partizan na ovom meču može biti to što se mnogo istrošio na meču protiv Valensije, gde je posle jedne rovovske bitke uspeo da odnese pobedu i tako nastavi niz trijumfa u Evroligi, koji su crno-bele popeli na četvrto mesto tabele.

"Pričati o tome kakav Real ima kvalitet, svima dobro je poznato. U odnosu na roster koji su imali prošle godine dodali su fantastičnog plejmejkera Kampaca, koji je pokretačka snaga ovog tima, uz sav kvalitet tima koji su imali. Rezultati najbolje govore na koji i na kakav način igraju u Evroligi i ACB. Očekuje nas zahtevna utakmica. Treba da zaboravimo utakmicu sa Valensijom potpuno i izađemo pred Real Madrid, da damo sve od sebe i energetski budemo na nivou kao protiv Valensije defanzivno, napadački da igramo bolje i što je jako bitno – da pogađamo otvorene šuteve. Probaćemo i probali smo da neke stvari postavimo, da neke ispravimo. Neke stvari koje su jako bitne za utakmicu sa Realom", istakao je Obradović.

Sve se to poklopilo sa dolaskom kapitena Kevina Pantera na teren koji je pravi vođa ove ekipe i od koga u mnogome zavisi igra ekipe. Jednostavno ako Kevina krene Partizan tada postaje nezaustavljiv, jer se i ostali igrači oslobode i onda "parni valjak" krene da melje onako kako najbolje zna.

"Biće to dobra utakmica. Očigledno je da je svi jedva čekaju. Dva tima koji igraju veoma dobro u Evroligi u ovom trenutko, tako da bi trebao meč da ima veliki takmičarski naboj" , rekao je Kevin Panter.

Nema navijača Partizana koji na spomen imena Real Madrid makar malo neustukne i ne kaže da su crno-beli trebali da odu na fajnal-for prošle sezone u Kaunasu. Ova utakmica koja sledi između Partizana i Reala biće prva posle pa možemo reći epske plej-of serije Evrolige koja se odigrala prošle sezone.

Podsetimo da je Partiza imao prednost od 2:0 posle dve utakmice u Madridu, a onda se desio incident pred kraj drugog meča koji je potpuno promenio pravac ove serije. Umesto da ona odvede crno-bele u Litvaniju, Real je pa možemo reći zbog mnogo većeg iskustva koje je imala ova ekipa na kraju uspela da preokrene i plasira se na fajnal-for, gde je na kraju i došla do titule prvaka Evrope.

Naravno da su i dalje "sveže rane" onog ludačkog poteza Geršona Jabuselea koji je izveo jedan rvački zahvat nad Danteom Egzumom i tako je malo nedostajalo da Australijanac doživi jednu ozbiljnu povredu. Kada kažemo Jabusele, ovo će biti prva utakmica koju će Francuz odigrati protiv Partizana od tog incidenta koji se desio na meču u Vizink centru.

Dante nije ove godine u Partizanu, ali nema sumnje da će njegovi saigrači igrati i za njega na ovom meču i gledati da eventulnom pobedom osvete i njega.

Sigurno da će to dati dodatni motiv igračima Partizana da na utakmici protiv aktuelnog prvaka Evrope i ekipa koja je trenutno prva na tabeli pokaže da nije slabili i da je zaslužio da se nađe na fajnal-foru, ali neka možda se to sve vrati u ovoj sezoni, pa crno-bele budemo gledali u Berlinu.

Atmasfera će biti uzavrela, očekuje se dobar broj navijača Partizana koji će prisustvovati meču, i koji će dati dodatni vetar u leđa ekipi Željka Obradovića.

Kada bacimo pogled na statističke parametre tu "nema šta da se gleda".

Real gotovo da dominira u svakom parametru, naravno najviše se to ogleda u skoku u napadu zbog Tavaresa, kao i u šutu iz igre, gde Real jeste u vrhu, ali tu je i Partizan koji nezaostaje puno za prvakom Evrope.

Madriđani imaju najbolji napad i drugu najbolju odbranu, ali ovaj meč koji dolazi možemo okarakterisati kao meč dve najbolje šuterske ekipe i ovaj meč će biti totalno drugačiji u odnosu na utakmicu prošlog kola koju su crno-beli igrali protiv Valensije.

Kada kažemo da će se u četvrtak veče susresti dve najbolje ekipe u ovom trenutku, to se može videti i po ukupnom indeksu korisnosti, gde je Real prvi sa (107,9), a Partizan odmah iza sa (96,6).

Sve predispozicije su tu da gledamo jedan spektakl u Madridu, jer igrači Reala i Partizana su spremni za to.

Sad naravno da je Real u prednosti, ali ekipa Željka Obradovića je u velikoj seriji pobeda i sigurno da iako možda ne budu na energetski najvećem mogućem nivou, ponešeni dešavanjima iz prošle sezone iz sebe izvaditi i poslednji atom snage i pokušati da isprave greške sa prošle utakmice iz Madrida.

I time dokažu celoj Evropi da je u Kaunasu prošle sezone pehar Evrolige trabao da pripadne Partizanu, a ne Real Madridu,a ko zna možda se ta greška se ispravi već u maju mesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.